Termékek Menü
Itt jársz: > >

Blog

Ha minőségi scifi-re vágyik manapság valaki, akkor az Asimov könyvekkel nem igazán lehet mellé nyúlni.

Kelemen Szabolcs
Mit adott nekünk a BBC új Sherlockja? Sir Arthur Conan Doyle karaktere óriási klasszikus - nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben Sherlock Holmes történeteit többször is újraforgatták. És milyen jól tették!
Ha azt hinnéd, lerágott csont, csak nézz meg egy részt a BBC-s változatból. Ebben nincs annyi akció, mint Guy Ritchie félében, de egy rész után könnyen függővé válhatsz. Azon sem csodálkoznánk, ha filmsorozat nyomán más is kedvet kapna a Sherlock Holmes könyvek olvasásához.
Kelemen Szabolcs
Pozitív szereplő-e Dumbledore?

A Harry Potter könyvek kezdetén Albus Dumbledore-t úgy állítják be, hogy ő a jóságos, bölcs, öreg varázsló, aki Harry számára nagyjából nagypapát játszik: itt-ott segít Harrynek, viccelődik, és gyermeki érdeklődést mutat az édességek iránt.

Emellett ő mindenki reménye a gonosz elleni küzdelemben, és - bár megtehetné - nem tör minisztériumi babérokra, mert a Roxfort igazgatójaként megtalálta a helyét.

Gyakorlatilag ő J. K. Rowling Gandalfja... Kivéve, hogy ha közelebbről megnézzük, van neki egy igencsak sötét oldala.

Kelemen Szabolcs
Ilyen volt a 20. század testközelből

A 20. század gyökeres változásokat hozott, alig maradt a világnak olyan szeglete, ami ne viselné magán nyomait. Mégis hajlamosak vagyunk róla felülnézetből, és olyan távolságtartással beszélni, mintha ez mind elmélet lenne, és nem hús-vér emberekkel történt volna.

Ez a könyvsorozat viszont karnyújtásnyi közelségbe hozza a történelmet.

Kelemen Szabolcs
Witcher: felnőtt fantasy a Trónok harcán túlról

Közeleg a Trónok harcának utolsó évada. Bár a George R. R. Martin műve megismételhetetlen, azoknak, akik továbbra is komoly, felnőtt fantasyre van igényük, nem kell szomorkodniuk, mert ilyen azért akad még a világon.

Most azt vesszük sorra, hogy mire számíthat egy fantasy rajongó, ha belelapoz a Witcher könyvek valamelyikébe.

Kelemen Szabolcs
5 sci-fi és fantasy világ alakváltói

Az alakváltás sokszor visszatérő eleme a fantasy és a sci-fi történeteknek, de valójában nem egyféle jelenségről van szó.

Előfordul, hogy csak valakinek a külsejét sikerül felvenni, de a ruháit, vagy a hangját az alakváltó már nem tudja utánozni. Ha ez mind megvan, egy közeli ismerős akkor is gyanút foghat (vagy legalábbis észre veheti, hogy valami nincs rendben), mert a felvett alak máshogy viselkedik. A jó alakváltó tanulmányozza az alany beszédét, mozdulatait és szokásait is, hogy a legközelebbi ismerősét is meg tudja téveszteni. Aki pedig az egész mestere, az más alakjában manipulálja úgy a környezetét, hogy elérje a célját.

Sci-fik esetében az sem hátrány, ha kapunk magyarázatot is arra, hogyan tesz szert valaki az alakváltás képességére.

Kelemen Szabolcs
Ebben jobbak a Jack Reacher könyvek a filmnél

Jack Reacher nem egy hétköznapi katona. Már az apja is katona volt, így katonai bázisokon nőtt fel. 18 éves korában felvételizett a West Point Katonai Akadémiára, majd később, a seregben katonai rendészként szolgált (őrnagyi rangig vitte) - amíg le nem szerelt szinte folyton katonák közt élt. Az évek során számos kitüntetést szerzett, mindet teljesen megérdemelten, mert szinte csak a legnehezebb, legkényesebb ügyek landoltak nála.

A karaktert Lee Child alkotta meg a könyveiben, de a nagyközönség a mozifilmekből ismerhette meg. Ahogy általában, úgy most is szép számmal akadnak különbségek a könyv és a film között, amik most inkább a könyv felé billentik a mércét.

Kelemen Szabolcs
Asimov: a legfurább felütés a világ megmentéséhez

Mindentől messze, a semminek is a legszélén, ahol épeszű ember - magától - nem telepedne le, él egy kolónia. A felszín kopár, a természet kegyetlen, és nincs itt semmi hasznos. Aki az egészet kitalálta, már rég halott, de vallásos tisztelet övezi. Állítólag hátrahagyott egy üzenetet a jelenkorra, ami segíteni fog. Mert baj, az éppen van, és nem is kevés: háború fenyeget, és nincs semmi, amivel megvédhetnék magukat.

Talán egy dolgot kivéve: itt halmozták fel az emberiség majdnem teljes tudását. De mit ér egy Enciklopédia, a képletek és egy halott ember üzenete a valódi fegyverekkel szemben?

Kelemen Szabolcs
Így néznek ki Asimov jóslatai 2018-ban

A robot szót a mostani, "embert helyettesítő gép" értelmében 1921 óta használják Karel Capek R. U. R. című drámája nyomán. Akkortát egy új gépesítési hullám formálta át az ipart, éppen munkahelyek ezreit téve feleslegessé. A korai robotos sci-fi-k eléggé hasonlóak voltak: a segítő szándékkal (munkára) létre hozott gép öntudatra ébredt, és Frankenstein szörnyéhez hasonlóan az alkotó ellen fordult.

A Dűnében ezt továbbgondolták, és a trilógiában már vallási alaptétel tiltja, hogy az emberi elméhez hasonló gépet hozzanak létre.

Az egy kaptafára készült sztorik sorát leginkább Asimov könyvei törték meg, aki a 20. századtól kiindulva egy jóval kifinomultabb, 20 ezer évet felölelő fikciót hozott létre.
2018-03-10-én a rendelések kiszolgálása és feldolgozása szünetel.
Kelemen Szabolcs
Így okoz pánikot a sci-fi! Hogy miért érdemes sci-fi-vel foglalkozni? Például, mert az első médiahekk is hozzá kötődik!
Kelemen Szabolcs
Ezért féljünk a Gyűrűk ura TV sorozattól!

Nemrég azt olvashattuk a hírekben, hogy az Amazon a Gyűrűk ura világában játszódó sorozatot készül forgatni. A dolgot annyira komolyan gondolják, hogy a pletykák szerint már több, mint százmillió dollárt ki is fizettek a jogokért - ami pedig nem kevés pénz (a Megye hobbitjai évekig jóllaknának belőle, miközben gondtalanul henyélhetnének).

De vajon jó ötlet-e újra hozzányúlni Tolkien világához?

Kelemen Szabolcs
3 nagy hiba Az utolsó Jedikben Tudtad, hogy Az utolso Jedik rendezője (Rian Johnson) meg van győződve, hogy egy hibát sem követett el a film készítése során?
És mindezt a Twitteren rázúduló össztűz ellenére is így gondolja. Mi nem mennénk el odáig, hogy ismerje el, a film borzalmas lett, de felhívjuk a figyelmet legalább 3 olyan dologra, amik vagy idegenek a karakterektől, vagy nagyon nem reálisak és ezzel aláássák a történet hitelességét.
Kelemen Szabolcs
Voldemort: az örökség eredete [Harry Potter fanfilm]

A Harry Potter sorozatban szinte a legérdekesebb Voldemort előtörténete. A könyvek ebben többet nyújtanak, mint a nyolc film, de a most megjelent - nem hivatalos - rajongói alkotás még néhány részlettel gazdagítja annak a múltját, akit nem nevezünk nevén.

Kelemen Szabolcs
Az utolsó Jedik [Spoileres értékelés] Megjelent. Valaki imádja, valaki utálja. A két véglet közötti vélemény ritka, mint a fehér holló, pedig most egy ilyen következik. (Rengeteg utalással a cselekményre, szóval ha még nem láttad, ne olvass tovább.)

Stephen Hawking munkásságát sokan Einstein, Newton és sok egyéb hatalmas koponya tevékenységeivel vetik össze, hiszen rengeteg mindent hozzátett a tudományos világhoz felfedezései, elméletei és publikációi által. 

A Neil Gaiman Amerikai Istenek egy igazi sikersztori, mely Árnyék nevű főszereplő kalandjairól és megpróbáltatásairól szól. A főhősnek fel kell fedeznie, hogy az élet nem is olyan magától értetődő, mint azt ő eredetileg gondolta. 

Rengeteg sztori született már arról, hogy az emberiség elhagyta a szülőföldet és új világot kolonizálásába és meghódításába fogott. A Leviatán Ébredése is hasonló témákat feszeget, azonban olyan atmoszférával, karakterekkel és sztorival, melyek még az igazi sci-fi fanatikusokat is le fogják nyűgözni! 

Kelemen Szabolcs
Ez várható 2018-ban (sci-fi, fantasy és amit jobb kerülni) 2017 elég jó év volt a sci-fi és fantasy rajongóknak. De mire számíthatunk 2018-ban?
Karácsonyi ajándékötletek 2017

Egy jó könyv mindig jó ajándék. Ha még nem tudod, mit adj Karácsonyra 2017-ban, segítségül álljon itt néhány tematikus ötlet: