x
Ez a honlap a működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használ. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü
Itt jársz: > >

Blog

Kelemen Szabolcs
Még 3 Harry Potter teória (I.)

A Harry Potter könyvek számtalan szereplőt vonultat fel, és nem meglepő, hogy jópárról elméletek születnek, hiszen az eddigi 8 kötet képtelen kielégíteni az olvasók minden kíváncsiságát.

Azonban érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a teóriákat, mert amit egyesek biztosra vesznek, az nem több, mint a lehetséges magyarázatok egyike (ami időnként eléggé valószerűtlen is). Ameddig csak egy fantáziavilágról van szó, legfeljebb izgalmas viták lesznek belőle, de óvakodjunk a felszínes gondolkodást átvinni a való életbe.

Vigyázat, spoilerek (is) következnek!

Scifimarket.hu
George R. R. Martin: új Trónok harca könyv jön, de De ez nem a már rengetegszer ígért hatodik kötet a The Winds of Winter lesz. Ehelyett a szerző rámutatott a Targaryen-dinasztia történetére, amelyet novemberben adnak ki.
Scifimarket.hu
Mi az Üvegtrón könyvek sorrendje?

Amikor elkezded olvasni ezt a könyvet, nincsenek elvárásaid, de a történet és karakterei magával fognak ragadni.

Az Üvegtrón sorozat az amerikai fiatal szerző, Sarah J. Maas, nagyszerű fantasy regénye, amely ugyanezzel a címmel kezdődött. Az első kötet 2012 augusztusában jelent meg. A történet Celaena Sardothien-nak, egy tinédzser gyilkosnak az utazása egy korrupt országban egy zsarnoki uralkodóval. A történet előrehaladtával Celaena egy összeesküvést tár fel. A sorozat a 2018. októberi hetedik könyvvel zárul.
Scifimarket.hu
A Millenium trilógia könyveinek sorrendje Vannak könyvek, ahol nem fontos a sorrend. De Stieg Larsson Millenium sorozatát, javasolnánk, sorban olvasd - így tudod megérteni a kapcsolódásokat. Ajtó becsuk. Jöhet az izgalom!
Scifimarket.hu
Ki a Millennium sorozat zseniális főszereplője? A Millenium trilógia az a svéd díjnyertes krimi sorozat, amit a krimi kedvelőinek nem kell bemutatni, és ami Stieg Larsson halála után is tovább él David Lagercrantz tollának köszönhetően.
Kelemen Szabolcs
A Harry Potter könyvek és filmek sorrendje J. K Rowling kiterjedt varázsvilágot hozott létre, és - bár még messze nem akkora, mint a Star Wars - már nagyon sok fantázia világot kenterbe ver összetettségével. Mivel nem feltétlenül könnyű átlátni, ezért nézzük, hogyan kapcsolódnak egymáshoz és a valósághoz J. K. Rowling könyvei.

Ha minőségi scifi-re vágyik manapság valaki, akkor az Asimov könyvekkel nem igazán lehet mellé nyúlni.

Kelemen Szabolcs
Mit adott nekünk a BBC új Sherlockja? Sir Arthur Conan Doyle karaktere óriási klasszikus - nem véletlen, hogy az elmúlt 10 évben Sherlock Holmes történeteit többször is újraforgatták. És milyen jól tették!
Ha azt hinnéd, lerágott csont, csak nézz meg egy részt a BBC-s változatból. Ebben nincs annyi akció, mint Guy Ritchie félében, de egy rész után könnyen függővé válhatsz. Azon sem csodálkoznánk, ha filmsorozat nyomán más is kedvet kapna a Sherlock Holmes könyvek olvasásához.
Kelemen Szabolcs
Pozitív szereplő-e Dumbledore?

A Harry Potter könyvek kezdetén Albus Dumbledore-t úgy állítják be, hogy ő a jóságos, bölcs, öreg varázsló, aki Harry számára nagyjából nagypapát játszik: itt-ott segít Harrynek, viccelődik, és gyermeki érdeklődést mutat az édességek iránt.

Emellett ő mindenki reménye a gonosz elleni küzdelemben, és - bár megtehetné - nem tör minisztériumi babérokra, mert a Roxfort igazgatójaként megtalálta a helyét.

Gyakorlatilag ő J. K. Rowling Gandalfja... Kivéve, hogy ha közelebbről megnézzük, van neki egy igencsak sötét oldala.

Kelemen Szabolcs
Ilyen volt a 20. század testközelből

A 20. század gyökeres változásokat hozott, alig maradt a világnak olyan szeglete, ami ne viselné magán nyomait. Mégis hajlamosak vagyunk róla felülnézetből, és olyan távolságtartással beszélni, mintha ez mind elmélet lenne, és nem hús-vér emberekkel történt volna.

Ez a könyvsorozat viszont karnyújtásnyi közelségbe hozza a történelmet.

Kelemen Szabolcs
Witcher: felnőtt fantasy a Trónok harcán túlról

Közeleg a Trónok harcának utolsó évada. Bár a George R. R. Martin műve megismételhetetlen, azoknak, akik továbbra is komoly, felnőtt fantasyre van igényük, nem kell szomorkodniuk, mert ilyen azért akad még a világon.

Most azt vesszük sorra, hogy mire számíthat egy fantasy rajongó, ha belelapoz a Witcher könyvek valamelyikébe.

Kelemen Szabolcs
5 sci-fi és fantasy világ alakváltói

Az alakváltás sokszor visszatérő eleme a fantasy és a sci-fi történeteknek, de valójában nem egyféle jelenségről van szó.

Előfordul, hogy csak valakinek a külsejét sikerül felvenni, de a ruháit, vagy a hangját az alakváltó már nem tudja utánozni. Ha ez mind megvan, egy közeli ismerős akkor is gyanút foghat (vagy legalábbis észre veheti, hogy valami nincs rendben), mert a felvett alak máshogy viselkedik. A jó alakváltó tanulmányozza az alany beszédét, mozdulatait és szokásait is, hogy a legközelebbi ismerősét is meg tudja téveszteni. Aki pedig az egész mestere, az más alakjában manipulálja úgy a környezetét, hogy elérje a célját.

Sci-fik esetében az sem hátrány, ha kapunk magyarázatot is arra, hogyan tesz szert valaki az alakváltás képességére.

Kelemen Szabolcs
Ebben jobbak a Jack Reacher könyvek a filmnél

Jack Reacher nem egy hétköznapi katona. Már az apja is katona volt, így katonai bázisokon nőtt fel. 18 éves korában felvételizett a West Point Katonai Akadémiára, majd később, a seregben katonai rendészként szolgált (őrnagyi rangig vitte) - amíg le nem szerelt szinte folyton katonák közt élt. Az évek során számos kitüntetést szerzett, mindet teljesen megérdemelten, mert szinte csak a legnehezebb, legkényesebb ügyek landoltak nála.

A karaktert Lee Child alkotta meg a könyveiben, de a nagyközönség a mozifilmekből ismerhette meg. Ahogy általában, úgy most is szép számmal akadnak különbségek a könyv és a film között, amik most inkább a könyv felé billentik a mércét.

Kelemen Szabolcs
Asimov: a legfurább felütés a világ megmentéséhez

Mindentől messze, a semminek is a legszélén, ahol épeszű ember - magától - nem telepedne le, él egy kolónia. A felszín kopár, a természet kegyetlen, és nincs itt semmi hasznos. Aki az egészet kitalálta, már rég halott, de vallásos tisztelet övezi. Állítólag hátrahagyott egy üzenetet a jelenkorra, ami segíteni fog. Mert baj, az éppen van, és nem is kevés: háború fenyeget, és nincs semmi, amivel megvédhetnék magukat.

Talán egy dolgot kivéve: itt halmozták fel az emberiség majdnem teljes tudását. De mit ér egy Enciklopédia, a képletek és egy halott ember üzenete a valódi fegyverekkel szemben?

Kelemen Szabolcs
Így néznek ki Asimov jóslatai 2018-ban

A robot szót a mostani, "embert helyettesítő gép" értelmében 1921 óta használják Karel Capek R. U. R. című drámája nyomán. Akkortát egy új gépesítési hullám formálta át az ipart, éppen munkahelyek ezreit téve feleslegessé. A korai robotos sci-fi-k eléggé hasonlóak voltak: a segítő szándékkal (munkára) létre hozott gép öntudatra ébredt, és Frankenstein szörnyéhez hasonlóan az alkotó ellen fordult.

A Dűnében ezt továbbgondolták, és a trilógiában már vallási alaptétel tiltja, hogy az emberi elméhez hasonló gépet hozzanak létre.

Az egy kaptafára készült sztorik sorát leginkább Asimov könyvei törték meg, aki a 20. századtól kiindulva egy jóval kifinomultabb, 20 ezer évet felölelő fikciót hozott létre.
2018-03-10-én a rendelések kiszolgálása és feldolgozása szünetel.
Kelemen Szabolcs
Így okoz pánikot a sci-fi! Hogy miért érdemes sci-fi-vel foglalkozni? Például, mert az első médiahekk is hozzá kötődik!
Kelemen Szabolcs
Ezért féljünk a Gyűrűk ura TV sorozattól!

Nemrég azt olvashattuk a hírekben, hogy az Amazon a Gyűrűk ura világában játszódó sorozatot készül forgatni. A dolgot annyira komolyan gondolják, hogy a pletykák szerint már több, mint százmillió dollárt ki is fizettek a jogokért - ami pedig nem kevés pénz (a Megye hobbitjai évekig jóllaknának belőle, miközben gondtalanul henyélhetnének).

De vajon jó ötlet-e újra hozzányúlni Tolkien világához?

Kelemen Szabolcs
3 nagy hiba Az utolsó Jedikben Tudtad, hogy Az utolso Jedik rendezője (Rian Johnson) meg van győződve, hogy egy hibát sem követett el a film készítése során?
És mindezt a Twitteren rázúduló össztűz ellenére is így gondolja. Mi nem mennénk el odáig, hogy ismerje el, a film borzalmas lett, de felhívjuk a figyelmet legalább 3 olyan dologra, amik vagy idegenek a karakterektől, vagy nagyon nem reálisak és ezzel aláássák a történet hitelességét.
Kelemen Szabolcs
Voldemort: az örökség eredete [Harry Potter fanfilm]

A Harry Potter sorozatban szinte a legérdekesebb Voldemort előtörténete. A könyvek ebben többet nyújtanak, mint a nyolc film, de a most megjelent - nem hivatalos - rajongói alkotás még néhány részlettel gazdagítja annak a múltját, akit nem nevezünk nevén.