A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Ezért nincs A Gyűrűk ura 1: A Gyűrű szövetsége könyv

Kelemen Szabolcs

Visszatérő kérdés, hogy ha A Gyűrűk Ura trilógia, és három kötetből áll, akkor megvásárolható-e az 1. kötet, a A Gyűrű szövetsége külön könyvben, vagy ha nem, akkor miért nem?

Ezt járjuk körül.

Az új kiadás

A jelenleg kapható Gyűrűk ura könyv kiadásában a trilógiát nem lehet bontani, csak együtt vásárolható meg a három kötet. A Gyűrű szövetsége c. kötet borítója a Gyűrűk ura trilógiából (külön nem kapható)

Nem mi döntöttünk az ilyen kiadás mellett, és megértjük, hogy szólnak érvek amellett, hogy külön is kaphatók legyenek a részek. Pl.:

  • egyszerre kisebb kiadással jár egy rész megvásárlása
  • ha valaki aggódik, hogy az 1. könyv, a Gyűrű szövetségének elolvasása után nem fogja érdekelni másik két rész, a is fölös kiadástól óvhatja meg magát.

De érvek szólnak amellett is, hogy három könyvet csak csomagban lehessen megvásárolni.

Miért adják a három kötetet csak együtt?

Az egyik, amiért érdemes az egész trilógiát egyben megvenni, hogy így egyszerűbb (más trilógiáknál előfordul, hogy egy-egy részt nem lehet kapni), és egy könyvre vetítve olcsóbb is, mert pl.: nem kell szállítási költséget fizetni.

De a Gyűrűk Urának esetében van egy jóval nyomósabb érv is.

A történet 6 könyvre és terjedelmi okokból 3 kötetre tagolódik, amik saját a címet is kaptak:

  1. könyv: A Gyűrű szövetsége
  2. könyv: A két torony
  3. könyv: A király visszatér

Az, hogy sokan trilógiaként hivatkoznak rá, vagy az, hogy 3 kötetre oszlik, amiknek saját címe van, azt sejteti az emberekben, hogy ezek a történetek értelmezhetők különállóként, pedig ez a legkevésbé igaz.

A Gyűrű szövetsége c. könyv ott fejeződik be, hogy felbomlik a Gyűrű szövetsége - de ha a történetet itt hagyjuk abba, valójában semmi sincs lezárva. Ahogy a második kötet "végén", Szarumán legyőzésével vagy a Banyapók odújánál sincs semmi befejezve, de az első könyv nélkül azt sem nagyon értenénk, hogyan kerültek a helyükre a szereplők, és mit miért csináltak. Ez a történet a Megyéből indul, és az utolsó szál elvarrásáig tart, amihez mind a három kötetre szükség van. Annyira összetartoznak, hogy a második és a harmadik kötetben nem 1-től indul az oldalszámozás, hanem ott folytatódik, ahol az előző kötetben vége szakadt. A függelékek és a név-, illetve tárgymutató pl.: a harmadik kötetben kapott helyet, pedig jól jön az elsőnél is.

Vagyis azért sem lehet külön megvenni a könyveket, mert nem kapnánk kerek egész történetet.