A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Egy ropi naplója könyvek

Rendezés:

Kinek ajánlott az Egy ropi napjója?

Az Egy ropi naplója könyvek kétségkívül sikeresek. Sokszoros bestsellerek, a sorozat már több, mint 10 fő részből áll, amit továbbiak egészítenek ki, és ezekből négyet meg is filmesítettek.

A történet Greg Heffley-ről szól, aki felső tagozatos (nagyjából, mint Harry Potter, mert ő 11 évesen kapta meg a roxforti meghívót). A felső tagozatos lét nem mentes a nehézségektől - ebben a korosztályban valaki még növésnek sem indult, mégis összezárják őket olyanokkal, akiknek már naponta kétszer kell borotválkoznia.

Greg arról álmodik, hogy ha majd híres lesz - mert az lesz, ő nem lát más megoldást - elég lesz csak kiadnia a naplóját. Ezért mindent lerögzít, ami egy tizenéves szempontjából fontos lehet, és az olvasó ezt tarthatja a kezében - talán a sikerét is annak köszönheti, hogy olyanról szól, ami tényleg foglalkoztatja a fiatalokat.

Ha a történet nem tenné egyedivé az Egy ropi naplóját, a kivitelezés biztos, hogy azzá teszi! A könyv oldalai nagybetűsek, a sorokat vonalak vezetik, a mondatai általában egyszerűek és érthetőek, de legfőképp rengeteg vonalrajzos illusztrációt tartalmaz (lásd a lenti mintát az első könyvből). Ennek köszöhetően az olvasása sikerélményt nyújt, ráadásul az olvasó hamar elmondhatja magáról azt is, hogy "végre kiolvastam egy könyvet"! Egyesek szerint még az olvasási nehézségek kezelését is könnyebbé teszi.

Mintaoldal az egyik Egy ropi naplója könyvből

Le kell szögeznünk azonban, hogy a főszereplő nem egy mintagyerek - ahogy a Pál utcai fiúkban sem mindenki az. Sok rossz tulajdonsága van, és a könyvben tárgyalt témák valóban felölelnek mindent, ami egy tizenévest érinthet a lányoktól az iskolai bántalmazásig. Ahogy a való élet problémáiról, úgy az olvasmányélményekről is érdemes lehet elbeszélgetni az olvasó gyerekkel - a könyvet a fenti kivitel miatt egy felnőtt is gyorsan átlapozhatja.

Sokan 7 éves kortól ajánlják, egy internetes szavazásban a gyerekek átlagosan 8 éves, a szülők 10 éves kortól tartották megfelelőnek.