A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Sherlock Holmes könyvek

Rendezés:

Minden detektívek ősatyja, Sherlock Holmes

Sherlock Holmes védjegye nem csak a kiemelkedő intelligenciája, a jó megfigyelőképessége és a briliáns következtetések. Ugyanennyire sajátja a jellegzetes modora, a sapka, a hegedű, valamint a pipa, az önpusztítás egyik kelléke – és ezekkel együtt a valaha volt legjellegzetesebb detektív a krimiirodalomban.

Bár Sherlock Holmes kiváló nyomozó, mégis pénzügyi nehézségei voltak, ezért maga mellé kellett vennie egy lakótársat a Baker street 221/B-be. Ő volt John Watson, az obsitos katonaorvos, a Sherlock Holmes könyvek kettős szereplője: egyrészt a legkülönbözőbb minőségben lép fel a főhős segítőjeként, másrészt ő a történet krónikása. A detektív legtöbb kalandját az ő szemszögén keresztül ismerhetjük meg - és idővel John H. Waston lesz a legfontosabb személy Sherlock Holmes életében. Watson személyében nem nehéz párhuzamot felfedezni Sir Arthur Conan Doyle-lal, hiszen ő is orvos volt, és ő is Sherlock Holmes-ról írt...

A kivételes hősnek kivételes ellenfél is dukál, így több hasonló kvalitású ellenséget találhatunk a Sherlock Holmes történetekben. Közülük is kiemelkedik James Moriarty professzor, aki a detektívhez hasonló intelligenciával bír, de ő sosincs az első vonalban – a bűn Napóleonjaként csak szervezi és a háttérből irányítja az eseményeket. A filmek általában eltúlozzák jelentőségét, valójában csak két Doyle által írt történetben szerepel.

A Sherlock Holmes könyvek népszerűségére jellemző, hogy rengetegszer megfilmesítették (eddig 70 színész kapott lehetőséget, hogy eljátssza a főszereplőt). A 2010-es években egyszerre láthattuk mozifilmben, és a BBC kiváló TV adaptációján keresztül is.

Az eredeti szerző Sir Arthur Conan Doyle, de mára elmondhatjuk, hogy más szerzők neve alatt is jelentek meg Sherlock Holmes történetek. Conan Doyle Sherlock Holmes-ról 4 regényt és 56 novellát írt, amik nagyrészt 1882 és 1903 között játszódnak. A művei a The Strand Magazine-ban jelentek meg, a regényeket kisebb részekben közölve, és gazdagon illusztrálva.

Nálunk ezek a regények és novellák kötetekbe fűzve kaphatók.