A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Isaac Asimov Alapítvány könyvei

Rendezés:

Asimov Alapítvány könyvei már a sci-fi klasszikusai közé tartoznak, de még ma is aktuálisak. Megjelenése előtt rengeteg sci-fi történet volt egy kaptafára készült ponyva, ahol vagy idegenek támadták meg a Földet, vagy az ember által alkotott robot támadt Frankenstein szörnyéhez hasonlóan alkotójára.

Ebbe az állóvízbe kavart örvényeket az orosz származású amerikai író, Isaac Asimov. Az ő robotjait három (majd négy) törvény korlátozta (Robot sorozat), amik elvileg az ember engedelmes szolgájává tették a gépeket. Ez az alaphelyzet viszont nem kötötte meg az író kezét, csak sokkal érdekesebb történetek írására sarkallta őt.

Miután bebizonyosodott a robotokról, hogy az emberi fejlődést zsákutcájához vezetnek, a robotmentes emberi társadalom előre tör, és megtelepszik az egész univerzumban, majd létre jött a Galaktikus Birodalom (erről szól a Birodalom sorozat). A robotok viszont az Alapítvány sorozat legvégén, egy zseniális átkötéssel visszaköszönnek.

Az űr benépesítése után új kihívással szembesül az emberiség: az emberi történelem félresiklása miatt létrehozzák az Alapítványt (lásd Alapítvány sorozat), akik rendelkeznek az emberiség teljes tudásával - de semmi mással. A Seldon terv szerint minden konfliktusuk előre kiszámított, és minden konfliktusnak egyetlen, logikusan kikövetkeztethető megoldása van. Ezek nem öncélú feladványok: azért kell mindig az Alapítványnak győzedelmeskednie, hogy a Birodalom bukása utáni zűrzavaros, és barbársággal teli időszakot a minimálisra korlátozzák.

A megoldásra eddig mindig rájöttek, még ha a kezdetben tudósokból álló csoportnak gyökeres változásokon is kellett átesnie. De vajon elég-e az emberiség és az Alapítvány sikeréhez, hogy a zseniális Hari Seldon pontosan kiszámította a következő ezer évet és mindent eltervezett? Van-e B terv arra az esetre, ha Hari Seldon elképzelései csődöt mondanak? És ha van B terv, csak egy van belőle?

Asimov Alapítvány köteteiben biztos kézzel vezeti az olvasót és mindig a cselekményre fókuszál. Sosem válik unalmassá, ezért érthető módon nincs különösebben szüksége reklámra sem.
Válogass kedved szerint!

Hogyan igazodj el a kiadások között?

Az Alapítvány-Birodalom-Robot sorozat főbb részei között eltájékozódhatsz a lenti ábra segítségével.

Asimov könyvei rengeteg kiadást megéltek már. A két legfőbb forrás a Szukits és a Gabo kiadó, ami azért is szerencsés, mert ha az egyik helyről akadozik az ellátás, a másik helyről nagyrészt akkor is be tudjuk szerezni a könyveket.

A Szukits kiadó Asimov sorozatának az első 5 része (lásd az ábrát lent) gyűjteményes formában, időrendben tartalmazza az összes Alapítány-Birodalom-Robot könyvet és novellát. Ezek keményborítós, vastag könyvek, amiket az otthon kényelmében jobb olvasni.

A Gabo kiadó Asimov könyvei ezzel szemben többnyire puhatáblás könyvek, és egy kötet egy Asimov művet tartalmaz. A novellák (főleg a robotos korszak elejéről) hiányoznak a kínálatukból, viszont akinek felkeltette az érdeklődését mondjuk az Asimov Alapítvány, de nem biztos, hogy tetszeni fog az egész sorozat, az a nagyobb, keménytáblás gyűjtemény helyett a Gabo kiadásából megvehet egyetlen kötet is, és - hála a puhatáblás, könnyű kiadásnak - olvashatja út közben is.