A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

A Térség sorozat könyvei James S. A. Corey-tól

Rendezés:

Ilyen lesz a jövő?

A Térség egy kilenc kötetesre tervezett könyvsorozat, ami műfaját tekintve mindenképpen sci-fi, azon belül is leginkább űroperának tekinthető. A szerzőként megjelölt James S. A. Corey valójában egy szerzőpáros (Daniel Abraham és Ty Frank) írói álneve, akiknek az első közös munkája a Leviatán ébredése (2011).

Az alaphelyzet átgondoltsága Asimovéhoz hasonlóan logikus. A történet ott kezdődik, ami felé nagyon lassan a történelmünk is halad: az ember benépesítette a Naprendszert, de más csillagok közelébe még nem merészkedett, mert a csillagközi utazás kezdetben nem megoldott (később egy féregjárat világok ezrei előtt nyitja majd meg a kaput).

A Földön kívül számottevő emberi kolónia él a Holdon, a Marson és az aszteroida övben is, amik mind alkalmazkodtak a saját környezetükhöz, mindnek más-más érdekeik vannak. A felekt között ott húzódik az űr, ahol az erő jogán könnyen megtörténhet bármi.

A Föld és a Mars vezetése egymással vetélkedik a vezető szerepért, míg az aszteroida öv lakói rengeteg hasznos munkát végeznek a Naprendszer többi polgára számára, de ők élnek a legnagyobb elnyomásban. Érthető módon kezd kiéleződni köztük a feszültség - itt kapcsolódunk be a történetbe.

A Trónok harcához hasonlóan az eseményeket fejezetenként más szereplő szemszögéből látjuk. Egyeseknek csak egy fejezet jut, mások többször is visszatérnek – Jim Holden, a Rocinante földi származású kapitánya eddig a Térség könyvek mindegyikében szerepelt. A George R. R. Martin művével való hasonlóságok nem állnak meg a nézőpontoknál, egyesek az űrbéli Trónok harcaként hivatkoznak a Térség sorozatra (ráadásul a szerzők egyike Martin mellett dolgozott korábban, akinek a méltatása az első rész borítóján is olvasható).

A Térség világának népszerűségére jellemző, hogy a könyvek egyenként és sorozatként is sok jelölést kaptak rangos díjakra (Hugo, Locus), és többet meg is nyertek. TV sorozatot is forgattak belőle, amit kezdetben a SyFy csatorna, majd annak kiszállása után (a rajongók unszolására) az Amazon vett gondozásba.