A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Milyen sorrendben nézzük a Star Wars filmeket?

Kelemen Szabolcs

Parázs viták forrása, hogy a Star Wars két trilógiáját milyen sorrendben érdemes megnézni? Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a 3-3 film nagyon sokban különbözik, mi több: az értékelésük és elfogadottságuk is nézőnként változik.

Mivel a kérdés igazából azok számára igazán érdekes, akik még nem látták, ezért igyekszünk nem spoilerezni.

Kis magyarázat

A Star Wars részeiben a római szám a történeti sorrendben elfoglalt helyt jelenti. Az eredeti trilógia előbb jelent meg, mint az előzmények. A részek címei (zárójelben a sorszám és a megjelenés dátuma):

Eredeti trilógia: Egy új remény (IV. rész, 1977), A Birodalom visszavág (V. rész, 1980), A Jedi visszatér (VI. rész, 1983)

Előzmény trilógia: Baljós árnyak (I. rész, 1999), A klónok támadása (II. rész, 2002), A Sith-ek bosszúja (III. rész, 2005)

A 2015-ben megjelent Az ébredő Erő a VII. rész.

Sorszám szerint (I.-VI.) Darth Vader filmkockán

Érthető álláspont, hogy történeti időrendben nézzük meg (vagyis szám szerint növekvő sorrendben). Így biztos kerek történetet kapunk, és a végkifejletet nem fogjuk előre tudni (bár a jóslatok így is előre vetítenek néhány dolgot). Technológiában éles váltásnak fog tűnni az eredeti trilógia az előzmények után (az I-III. részben túlteng a számítógépes animáció), de legalább végig lehet izgulni a történetet anélkül, hogy tudnánk, mi lesz Anakinnal... Ennek a sorrendnek azonban van egy hátránya is: aki még sose látta az eredeti trilógiát, az az előzmény trilógia jópár gegjét nem fogja értékelni (pl.: amikor Obi-wan Kenobi azt mondja Anakinnak: miért érzem úgy, hogy te fogsz a sírba vinni?)

Aki a szigorú történeti sorrend híve, annak javasolt a két trilógia közé beiktatni a 2016-ban megjelenő "Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet" megnézését.

Megjelenési sorrendben (IV-VI., I-III.)

Aki még semmit sem tud a Star Wars világról, annak fura lehet, hogy valaki nem a történeti sorrendet javasolja, hanem a megjelenési sorrendet, pedig ennek is van értelme. Egyrészt a régi rajongók is ilyen sorrendben látták (előbb jelent meg az Star Wars ep. IV: Új remény mint a Star Wars ep. I.: Baljós árnyak), másrészt az előzmény trilógia lehet, hogy annyira nem fog tetszeni, hogy a folytatást meg se nézed.

Ha így nézzük végig, akkor kétségtelen hátrány, hogy a folytatás sok mindent lelő, ami az előzményekben történik.

"Nincs is két trilógia" (IV-VI.)

Egyesek odáig merészkednek, hogy inkább ne is nézzük meg az előzmény trilógiát, csak az eredetit az Új reménytől A Jedi visszatérig.

Részben ez is érthető, hiszen Jar-Jar Binks, vagy az Anakin-Padmé vonal miatt sok rajongó elég kényelmetlenül kellett, hogy fészkelődjön a székében az I-III. rész alatt. Viszont ha kihagyjuk az előzményeket, akkor sok érdekességtől is megfosztjuk magunkat, pl.: a Sith-ekről, Darth Plagueis-ről. Palpatine szerintem kifejezetten jó szereplő mindhárom részben.

Akkor milyen sorrendben?

Az igazság az, hogy a Star Wars lassan 40 éves története közben felnőtt egy fiatal generáció, akik pl.: kifejezetten szeretik Jar-Jart. Valószínűleg nekik a legjobban az fog tetszeni, ha történeti sorrendben nézik a filmeket, a Jar-Jar-os I. résszel kezdve. Aki idősebb, és még sose látott Star Wars filmet, annak valószínűbb, hogy az eredeti trilógia jobban fog tetszeni. A helyükben ezután kerítenék sort az előzményekre.

És Az ébredő Erő meg Az utolsó Jedik?

Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik egy új trilógiát képeznek. Valószínűleg a legjobb, ha ezeket nézzük meg utolsóként.

És a Zsivány egyes?

A Zsivány egyes időrendi sorrend szerint a Sith-ek bosszúja (III. rész) és az Új remény (IV. rész) között játszódik (pontosabban az IV. rész előtt közvetlenül), ezért adná magát, hogy a III. és  a IV. rész között nézzük meg. Viszont a Zsivány egyes rengeteg utalást tartalmaz a többi Star Wars filmre (erről részletesen a Zsivány egyesről szóló cikkünkben), ezért - hogy minden részletet értékelni lehessen - olyanoknak javasoljuk inkább, akik már látták az előzmény és az eredeti trilógiát is.

És a Han Solo film?

A Solo: Egy Star Wars történet ugyebár Han Solo múltját dolgozza fel, és a Birodalom korában zajlik, de még jóval az Új remény előtt. Időrendben a Sith-ek bosszúja után következne, de én mindenképpen az eredeti trilógia után nézném meg (és talán Az ébredő Erőt is hozzá venném - hogy miért, azt nem lőjük le), mert a Solo film lényegét nem igazán értékelnénk, ha Han Solot nem ismerjük meg a fő történetszálból.

blog comments powered by Disqus