A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat

Sorrend az Alkonyat részek (könyvek, filmek) között

Rendezés:

Az Alkonyat / Twilight könyvek sorrendje

Stephenie Meyer az Alkonyat / Twilight sagaval új színt vitt a romantikus vámpíros történetekbe, amivel hosszú ideig bérelt helye volt a best sellerek között, ugyanis regényei nem csak a fiatal olvasók körében népszerűek.

Lássuk, hogyan következnek egymás után az Alkonyat könyvek, és hogyan kapcsolódnak a filmekhez?

Miről szól a Twilight saga?

A Twilight saga Bella Swan kalandos sorsáról szól, aki beleszeret egy örökké fiatal vámpír fiúba, Edwardba, miközben a legjobb barátja, Jacob egy másik természetfeletti lény: vérfarkassá tud válni.

Hármójuk kapcsolata kezdettől fogva terhelt: hiába kölcsönös a szerelem, Edward természete, és közelsége halálos veszélyeket rejt, miközben Jacobot már csak a vámpírokkal való öröktől fogva tartó ellentét sem hagyja, hogy jó kapcsolata legyen Edwarddal.

De vajon minden így kell, hogy maradjon?

A könyvek

A Twilight könyvek sorrendje a következő (4 fő regény jelent meg, de születtek kiegészítő könyvek is):

A Twilight / Alkonyat könyvek és filmek sorrendje

A fő regények:

1. könyv: Alkonyat (Twilight, angol kiadás: 2005 magyar kiadás: 2008)
2. könyv: Újhold (New Moon, angol kiadás: 2006 magyar kiadás: 2009)
3. könyv: Napfogyatkozás (Eclipse, angol kiadás: 2007 magyar kiadás: 2009)
4. könyv: Hajnalhasadás (Breaking Dawn, angol kiadás: 2008 magyar kiadás: 2010)

Ez az összes könyv?

A fő regények korántsem jelentik az összes Alkonyat könyvet. A további könyveket két csoportra oszthatjuk:

A következők az Alkonyat történetét egészítik ki, vagy színesítik:

  • Midnight ​Sun – Éjféli nap: Edward és Bella találkozását (kb. az első könyvet) dolgozza fel, de Edward szemszögéből
  • Life ​and Death – Egy életem, egy halálom: Stephenie Meyer regénye, ami az első Alkonyat regényhez hasonló, de azzal a csavarral, hogy itt Beaufort Swan és Edyth találkozik, és kettejük közül Edyth a vámpír... Vagyis megtudhatjuk, hogyan alakult volna a történet ellenkező szereposztásban?
  • Bree ​Tanner rövid második élete: Bree Tanner történetét dolgozza fel a 3 és a 4. regény között, aki a hozzá hasonlóan újonnan vámpírrá vált Diegoval keresi azt, akinek a második életüket köszönhetik, és el kell dönteniük, hogy kiben bíznak, melyik oldalra állnak.
  • Ezen kívül született egy kétrészes képregény is Twilight - Alkonyat 1-2. címmel az első könyv eseményeiből. Ahogy a legtöbb képregényes feldogozás, úgy ez is teljesen más vizualitást ad a történetnek, akár a képzeletünkhöz, akár a filmhez hasonlítjuk. Már csak ezért is érdemes lehet ezt is elolvasni.

De jópár könyv ad hátteret az Alkonyat világához, mint pl.:

  • Twilight ​– Alkonyat: Kulisszatitkok – Illusztrált nagykalauz a filmhez: az író, Mark Cotta Vaz, egy külső szemlélőként kísérte végig, hogyan vált filmmé az első regény, aminek során szoros kapcsolatot ápolt a stábbal: a producerektől a rendezőn és a színészeken át a díszletek tervezőiig. Rengeteg olyan kisebb-nagyobb titkot, információt és anekdotát ismerhetünk meg belőle, amiket máshonnan sohasem.
  • A Twilight világa hitelesen, színesen: mindenféle hiánypótló részletek az Alkonyat világáról: illusztrációk és fotók, exkluzív anyagok és regényből kimaradt részletek
  • Twilight ​– A rendező notesze: ahogy a cím is mutatja, ebben a rendezőnő mutatja be az alkotás folyamatát.
  • A Twilight titkai: ez a kötet kifejezetten a történetnek ad hátteret, olyan kérdésekre keresve a választ, mint: Vajon mi a szerelem? Félnünk kell-e a haláltól? Mi a közös az emberekben, a vámpírokban és az állatokban? Edward romantikus hős vagy inkább veszedelmes zaklató? Jacob jobb választás lenne-e Bellának, mint Edward?

A filmek

A fő regényeket megfilmesítették, de a negyedik könyvből kétrészes film készült. Az Alkonyat filmek sorrendje:

1. film: Alkonyat (2008)
2. film: Alkonyat – Újhold (2009)
3. film: Alkonyat – Napfogyatkozás  (2010)
4. film: Alkonyat – Hajnalhasadás 1. (2011)
5. film: Alkonyat – Hajnalhasadás 2. (2012)

A könyvek és a filmek sorrendjét fenti ábrán foglaltuk össze.