A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

A Harry Potter könyvek és filmek sorrendje

Rendezés:

A Harry Potter könyvek és filmek sorrendje

J. K Rowling kiterjedt varázsvilágot hozott létre, és - bár még messze nem akkora, mint a Star Wars - már nagyon sok fantázia világot kenterbe ver összetettségével. Mivel nem feltétlenül könnyű átlátni, ezért lássuk, hogyan kapcsolódnak egymáshoz és a valósághoz a Harry Potter könyvek!

Filmek és könyvek a varázsvilágban

Harry Potter könyvek csomagban
Harry Potter könyvek külön-külön

Mivel egy kép többet mond ezer szónál, ezért összefoglaltuk az eddig megjelent könyvek és filmek időrendjét az alábbi ábrában is. Amelyik információ nem fért a képre, az lentebb olvasható:

A Harry Potter könyvek és filme sorrendje

Legendás állatok és megfigyelésük: 2016-ban egy új filmsorozat indult a varázsvilágban, amiben főleg Göthe Salamander, a Legendás állatok és megfigyelésük c. könyv szerzőjének kalandjait követhetjük. Ennek az új sorozatnak az első tagja 1926-ban játszódik, és szintén a Legendás állatok és megfigyelésük címet kapta. A film forgatókönyvének magyar változata 2017-ben jelent meg. A folytatás 2018-ban jelent meg Grindelwald bűntettei alcímmel, és 1927-ben játszódik.

Harry Potter és a bölcsek köve [1. rész]: Általában nem említik, de Harry Potter születési dátumából (1980-07-31) pontosan visszakövethető, hogy melyik könyv mikor játszódik. Az első könyv nagyrészt Harry 11. születésnapja után kezdődik, vagyis az 1991-1992-es roxfortos tanévet öleli fel. J. K. Rowling hosszas próbálkozások után talált csak kiadót a könyvnek, így a nagyközönség angolul először 1997-ben, magyarul pedig 1999-ben olvashatta. Ennek a résznek jelent meg egy gazdagon illusztrált változata is, és az 1-7. részeket 2016-ban mind kiadták puhatáblás változatban. (A puhatáblás változat olcsóbb és kevésbé strapabíró, de a személyes veleményünk az, hogy a borítója szebb.) A belőle készült film 2001-ben került a mozikba.

Harry Potter és a Titkok Kamrája [2. rész]: A második rész az 1992-1993-as tanévet dolgozza fel (beleértve az 1992-es nyár néhány eseményét). Magyarul 2000-ben jelent meg, míg a film változatra 2002-ig kellett várni. Ebből is készült gazdagon illusztrált változat.

Harry Potter és az azkabani fogoly [3. rész]: A sokak által a Harry Potter könyvek legjobbjának tartott harmadik rész az 1993-as nyár és az 1993-1994-es tanév eseményeiről szól. Magyarul 2000-ben jelent meg először, és a film 2004-ben vetítették a mozik. Ebből is készült gazdagon illusztrált változat.

Harry Potter és a Tűz Serlege [4. rész]: Az 1994-1995-ös tanévet felölelő negyedik résznél a magyar kiadás már nem maradt le évekkel az angol kiadás mögött (2000-ben jelent meg mindkettő), míg a film megjelenésére 2005-ig kellett várni.

Harry Potter és a Főnix Rendje [5. rész]: Az 1995-1996-os tanévről szóló 5. könyv 2003-ban jelent meg, míg a film 2007-ben került a mozikba.

Harry Potter és a Félvér Herceg [6. rész]: A hatodik rész nagyrészt az 1996-1997-es tanévben játszódik, de egész sok visszautalást tartalmaz Voldemort múltjára. Magyarul 2006-ban jelent meg, és a film változatra 2009-ig kellett várni.

Harry Potter és a Halál ereklyéi [7. rész]: Az eredetileg hét részesre tervezett sorozat befejező könyvét 2008-ban vehették a kezükbe az olvasók. A főszereplők már nagyrészt nem a Roxfortban töltik az idejüket, viszont rengeteg visszautalás történik Voldemort és Dumbledore múltjára is. Két részben filmesítették meg, amik 2010-ben és 2011-ben jelentek meg.

Harry Potter és az elátkozott gyermek [8. rész]: A nyolcadikként megjelent könyvben rendhagyó módon nem az eredeti trió a főszereplő, hanem Albus Perselus Potter (Harry fia) és Scorpius Malfoy (Draco Malfoy fia), akik a szülők korábbi ellentétei ellenére barátok lettek. A könyv rengeteg visszautalást tartalmaz az eredeti 7 könyv eseményeire, de 2017 és 2020 között játszódik. Eredetileg színdarabként jelent meg, majd később ennek a szövegkönyvét adták ki 2016-ban.

Kiegészítő könyvek

J. K. Rowling (amellett, hogy írt pár jó krimit is Robert Galbraith álnéven), szerzőként jegyez néhány olyan könyvet is, amiket a varázsvilágban mindenki ismer, de nem kapcsolódnak szorosan a történethez. Ezek a következők:

  • A kviddics évszázadai: A varázslók legnépszerűbb sportjával, a kviddiccsel foglalkozó könyv. Megismerhetjük belőle a játék kialakulását, a szabályait, a híres csapatokat.
  • Bogar bárd meséi: A Harry Potter és a Halál ereklyéiben feltűnő mesekönyv, amiből a varázsló gyerekeknek mesélnek. Ebben szó esik a három testvér történetéről, amiből megismerhetjük a Halál ereklyéinek eredetét. Albus Dumbledore jegyzeteivel látták el.
  • Legendás állatok és megfigyelésük: A varázsvilág lényeiről ad felvilágosítást, amiknek egy részével a könyvekben is találkozhatunk. Egy részük más mitológiákból is ismerős lehet. Mint írják, a könyv minden valamirevaló mágusháztartásban megtalálható.

Ennek a három könyvnek a bevételeit J. K. Rowling jótékony célra ajánotta fel (gyermekek és fiatalok életét segítő alapítványoknak, a könyv hátoldalán bővebb információ is található).