A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Sorrend a Witcher/Vaják könyvek közt

Rendezés:

A Witcher / Vaják könyvek sorrendje és illeszkedése a sorozatokhoz, játékokhoz

A Witcher könyvek, a filmsorozat, a játékok és képregények mind Andrzej Sapkowski világának elsöprő sikerét jelzik, azonban ha a könyvek sorrendjére terelődik a szó, nem feltétlenül van egyszerű dolgunk. Lássuk, miért is?

A kiadási vagy olvasási sorrend? illusztráció a Witcher sorozat első évadából

A könyvek már nem az első kiadásukat futják, és a kiadók nem azonos sorrendbe jelentetik meg a könyveket. Ezt megelőzően a Viharidő jelent meg nyolcadikként, míg az újabbik kiadásban ez a negyedik.

Akkor sem teljesen egyértelmű a kérdés, ha úgy tesszük fel, hogy milyen sorrendben érdemes olvasni a könyveket. Alapvetően ajánlott lenne időrendben olvasni, azonban a Viharidő ilyen szempontból is kakukktojás. Ennek a története ugyanis megelőzi a Tündevér c. harmadik részt, egyesek mégis azt javasolják, hogy akkor kezdjünk az olvasásához, amikor már a többi regényen túl vagyunk, mert csak lazán kötődik regényciklushoz, és - talán a Zsivány egyeshez hasonlóan - más élményt nyújt, ha már jobban megismerkedtünk a világgal (az előző kiadásban egyébként is ebben a sorrendben olvasták, mert a Viharidő jelent meg utoljára). Ilyen szempontokat figyelembe véve a javasolt sorrend:

 1. Az utolsó kívánság
 2. A végzet kardja
 3. Tündevér
 4. A megvetés ideje
 5. Tűzkeresztség
 6. Fecske-torony
 7. A tó úrnője
 8. Viharidő

Witcher / Vaják könyvek választható ajándékkal>>

Hogy illeszkednek a könyvek az egyéb formátumokhoz?

A sorrend tovább bonyolódik, ha el akarjuk helyezni a Witcher könyvek időrendjében a Netflix sorozatát, a játékokat és a képregényeket, például azért, mert:

 • A Netflix sorozat első évada nagyjából az első két kötetet dolgozza fel, ami rövidebb történetekből áll, de azokból sem feltétlenül került megfilmesítésre minden.
  • A sorozat részei nem feleltethetők meg egy-az-egyben a novelláknak. Sok esemény párhuzamosan zajlik, vagy éppen előre és vissza ugrálunk az időben. Reméljük, ez a második évadtól megszűnik.
 • A Netflix sorozat második évada
  • nagyrészt a harmadik könyv (Tündevér) alapján készült,
  • kivéve az első kötetből származó "Egy csepp igazság" átiratát (a könyv szerint azelőtt játszódik, hogy Geralt találkozott volna Cirivel),
  • némileg érinti a negyedik könyv tartalmát (A megvetés ideje),
  • és a forgatókönyvet több olyan motívummal egészítették ki, amik az eredeti regényben nem jelentek meg (pl.: Voleth Meir, a Halhatatlan Anya).
 • A Netflix sorozat harmadik évada
  • nagyrészt a negyedik könyv (A megvetés ideje) alapján készült
  • de az évad vége már átcsúszik az ötödik könyvre (Tűzkeresztség)
  • és Yennefer útja Skelligére a hatodik könyvben található (Fecske torony)
  • az évad nagy vonalakban követi a könyveket (pl.: mindkettőben megtörténik a thaneddi puccs, Geralt tényleg komolyan megsérül, Ciri egy sivatagba teleportál), de rengeteg a különbség
 • Az elátkozottak háza és a Hús és tűz című képregényeket nehéz időben elhelyezni.
 • Magyarul még nem feltétlenül jelent meg minden Witcher képregény.

Kiegészítés 2020-09-22:

Egy lelkes látogató segítségével néhány évszámmal is kiegészítettük az ábrát, illetve javítottuk a sorrendet. A „Tündevér”-től a történet lineáris „A tó úrnője”-ig. „A megvetés ideje” c. kötetben a Thaneddi puccs: 1264. július 1. A könyvsorozat a ríviai pogrommal ér véget: 1268. szeptember 25.
Továbbra is igaz, hogy a Witcher kronológiáját nehéz meghatározni, ezért inkább támpontnak, mint kőbe vésett igazságnak kell tekinteni azt, ami itt áll.

Ennyi megjegyzés után jöjjön egy sorrendet személtető ábra, ami többet mond ezer szónál:

A Witcher könyvek, sorozat, képregények és játékok időrendjét személtető ábra