A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mi az Üvegtrón könyvek sorrendje?

Scifimarket.hu

Amikor elkezded olvasni ezt a könyvet, nincsenek elvárásaid, de a történet és karakterei magával fognak ragadni.

Az Üvegtrón sorozat az amerikai fiatal szerző, Sarah J. Maas, nagyszerű fantasy regénye, amely ugyanezzel a címmel kezdődött. Az első kötet 2012 augusztusában jelent meg. A történet Celaena Sardothien-nak, egy tinédzser gyilkosnak az utazása egy korrupt országban egy zsarnoki uralkodóval. A történet előrehaladtával Celaena egy összeesküvést tár fel. A sorozat a 2018. októberi hetedik könyvvel zárul.

A sorozat megjelent a New York Times Best Seller listáján, és Mark Gordon televíziós sorozat adaptációjára is lehetőséget kapott, Hulu által. A hősnő az Üvegtrón c. kötet borítójáról

A sorozat követi Celaena Sardothien-et, egy 18 éves fiatal lányt Adarlan királyságában. Miután egy évre a király bebörtönözte, elfogadja fia ajánlatát, hogy hozzá hasonló gyilkosokkal és tolvajokkal versenyezzen egy esélyért, hogy királyi bajnokként szolgáljon, majd négy év elteltével szabadságot kapjon. Ez arra késztette, hogy váratlan köteléket hozzon Chaollal, az őrség kapitányával és Doriannal, Adarlan fejedelmével. Idővel Celaena összeesküvésbe és számos konfliktusba keveredik.

A könyvsorozat tagjai

Előzmények: Az orgyilkos pengéje és más történetek (The Assassin's Blade)
1. Üvegtrón (Throne of Glass) - 2012. augusztus 2    
2. Éjkorona (Crown of Midnight) - 2013. augusztus 27    
3. A tűz örököse (Heir of Fire) - 2014. szeptember 2-án    
4. Árnyak királynője (Queen of Shadows) - 2015. szeptember 1    
5. Viharok birodalma (Empire of Storms)- 2016. szeptember 6    
6. A hajnal tornya (Tower of Dawn) - 2017. szeptember 5    
7. Kingdom of Ash - 2018. október 23-án     

Háttér

Sarah J. Maas Disney Hamupipőkéjét használta inspirációként írásához.

A történet eredetileg a FictionPress.com-on jelent meg. Bloomsbury 2010-ben szerezte meg a regényt, és 2012-ben további két Üvegtrón regényt vásárolt, aminek hatalmas rajongótábora van minden online felületen, különösen az USA-ban. Ezenkívül a Üvegtrón sorozat lett az első Bloomsbury gyermek regény, ami a Netgalley.com-on szerepelt. A FictionPress.com-on, a művész Kelly de Groot készített egy térképet a mese világáról, Erileáról. A Bloomsbury később felkérte Groot-ot, hogy rajzolja meg a nyitó regényben megjelenő térképet.

Karakterek

A történet tinédzser hősnője, Celaena Sardothien, árvaként jelent meg, akit egy bérgyilkos nevelt fel és tanított. Egyszerre arrogáns és szellemes. A főszereplőjének kialakításakor Maas-t Eowyn hősiessége (is) ihlette a Gyűrűk uraiból.
A szerző végső soron Celaena-t kiváló képességekkel ruházta fel, azonban a tehetsége mellett számos hibája is van. Mielőtt a kiadvány megjelent, egy interjúban a fiatal író azt nyilatkozta, hogy a főszereplő egyelőre türelmetlen és hiú. De azt ígérte, hogy karaktere ahogy a könyvek előre haladtával nőni fog, a szerepét is hozzáigazítja. Maas azt akarta, hogy a karakternek több olyan tulajdonsága és hobbija is legyen, amely megfelel a korának, beleértve a vásárlást, könyveket és finom ételeket, és persze, mint minden tinédzser szeret bajba kerülni.
A Celaena és a Chaol közötti barátságot úgy teremtette meg, hogy a két karakter között számos különbség legyen. A történet elején Chaol szigorú kapitányként jelenik meg, míg Celaena gyilkosként. A szerző szerint ez a kontraszt hozzájárul Chaol karakterének fejlődéséhez. Chaol végül nemcsak fogságban lévő bűnözőként, hanem „emberi lényként" tekint a fiatal lányra.

Kiadások

A sorozat első négy regénye a Bloomsbury kiadásában debütált. Az Assassin and the Empire e-könyv formájában is megjelent. Ezen kívül a filmopciós jogokat a Creative Artists Agency szerezte meg.
A Throne of Glass 2012 augusztusában az Amazon.com "Best of the Month for Kids & Teens" címet kapta.

Televíziós megjelenés

2016 szeptemberében bejelentették, hogy a Throne of Glass sorozat a Hulu gondozásában televíziós sorozatként is meg fog jelenni Queen of Shadows néven, a negyedik regénye alapján, a Mark Gordon Company fő projektstúdiójában.

Még több: fantasy
blog comments powered by Disqus