A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

15 érdekesség Az éhezők viadaláról

Kelemen Szabolcs

Az éhezők viadala c. könyv és a belőle készült film, illetve a folytatások óriási sikert értek el, és bekerültek a minden idők legjobb young adult történetei közé.
Vajon a siker csak a véletlen műve volt? Nem valószínű.
A rajongóknak most összegyűjtöttünk 15 kevésbé ismert tényt, érdekességet és műhelytitkot a film és a könyv készítéséről!

 1. Az Éhezők viadala egy ideig a 3. helyen volt kiemelve a Kindle-ön olvasott könyvek között. (Az első a Biblia.) Jennifer Lawrence Az éhezők viadalában grimaszol
 2. Suzanne Collins gyerekként imádta a görög mitológiát.
 3. Az éhezők viadalához az ihletet Thészeusz és a Minotaurusz mítosza adta, amit gyerekként még félelmetesnek tartott.
 4. Az alapötlet viszont úgy született, hogy Suzanne Collins egy este kapcsolgatta a TV-t, és a valóságshow-k illetve az iraki háborúról szóló hírek elkezdtek egyre furcsább képpé összeolvadni... A többit pedig már ismerjük.
 5. Francis Lawrence, a Futótűz és A kiválasztott rendezője készített klipet Lady Gagával (Bad romance), Beyoncéval (Run the World) és Avril Lavigne-nal (Sk8er boi) is.
 6. Az irónő 6 éves korában az apja Vietnamban harcolt. Amikor hazatért, kötelességének érezte megértetni a gyerekeivel, mit jelent a háború, mik a következményei és mivel fizetnek érte az emberek.
 7. Suzanne Collins eredetileg nem tervezett több Éhezők viadala könyvet. Miután végiggondolta, hogy Katniss-t biztosan megbüntetik az éjfürttel való fenyegetőzés miatt, úgy érezte a történet nem érhet itt véget.
 8. A főszereplő keresztneve (Katniss) angolul megegyezik annak a növénynek nevével, amit magyarul nyílfűként ismerünk.
 9. Az éhezők viadalának első részét betiltották Vietnamban.
 10. Philip Seymour Hoffman, a Plutarch Heavensbee-t alakító színész drogtúladagolásban életét vesztette a forgatás alatt, amikor még 8-10 napnyi anyagot kellett volna felvenni. A helyét más színészek vették át, vagy a szerepét kiírták a forgatókönyvből. Számítógépes animációt nem használtak, hogy a filmen megjelenítsék.
 11. Sok rajongó úgy gondolja, hogy a Kapitólium a mai Denver helyén van.
 12. Taylor Swifttel a “Safe and Sound" c. betétdalt egy nap alatt vették fel.
 13. Az első filmnél 35 sminkes dolgozott teljes munkaidőben, és 450 parókát használtak fel.
 14. Panem neve a latin "panem et circenses" kifejezésből ered, ami szó szerint azt jelenti: cirkusz és kenyér. Arra utal, hogy ha a népnek ezt a kettőt megadják, máris elkerülhetők a zavargások, és nyugodtan lehet kormányozni.
 15. Suzanne Collins tanult vívni, de elmondása szerint az Éhezők viadalában legfeljebb 4-esre értékelnék.
blog comments powered by Disqus