A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat

Vaják könyvsorozat

Rendezés:

Miért kellene a Vaják könyvsorozatot olvasnod?

A 2019-ben indult Witcher nem a véletlennek köszönhetően lett a Netflix egyik legsikeresebb sorozata. Nem csak az igényes megvalósítás, a casting vagy a népszerűségét elősegítő, a maga nemében szintén elsöprően sikeres játék miatt, hanem leginkább az egész alapját képező Vaják könyvsorozat miatt, amit Andrzej Sapkowskinak köszönhetünk.

Geralt története kétségtelenül fantasy. Találkozhatunk benne olyan fantasy világból ismerős lényekkel, mint a tündék vagy sárkányok, és sokkal szokatlanabbakkal is. A mágia különböző szintjei is kézzel foghatóak, a főhős is él vele. De a fura lények vagy a mágia puszta megjelenítése még nem tenné különlegessé. Az viszont már annál inkább, hogy mentes az olyan ellentmondásoktól, amik pl.: a Harry Potterben hemzsgnek.

A könyvsorozat regényei és novellái már felnőtteknek készültek, és nem csak azért, mert részét képezi az erőszak, vagy a nemiség. A történet gyakran a fantasy-kre jellemző illúziókat is lerombolja: nincs tökéletes jó, vagy rossz karakter és Geraltnak is gyakran csak két rossz lehetőség közül van lehetősége választani. Ezen kívül az események alakulásába beleszólhat a politika, akár úgy, hogy egy olyan háború közepébe csöppenünk, ami nem is csak két fél között zajlik. Emellett olyan tartalmas és jól megírt párbeszédeket olvashatunk, amik manapság általában már nem jellemzők.

Azoknak, akik már ráuntak, hogy a makulátlan fogazatú, szőke herceg egy újabb királylányt ment meg a sárkány karmaiból, a vaják könyvek üdítő olvasmány lesz!

Kapcsolódó keresések:

(A vaják könyvsorozat részeit a megjelenés sorrendjében soroltuk fel. A Viharidő nyolcadikként jelent meg, de időrendben a történet elején játszódik. Ettől függetlenül érdemes a utolsóként olvasni.)