A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat

Lesz-e szilmarilok film? Miről tudunk eddig?

Miután a Gyűrűk Ura és a Hobbit a remek történetével és hihetetlen látványával ámulatba ejtette a közönséget, bezsebelt jópár Oscar díjat (nomeg néhány dollárt is), magától értetődő kérdés: van még?

A válasz az, hogy igen. Ugyanehhez a történethez kapcsolódik pl.: A szilmarilok c. könyv Tolkientől. Aminek a megfilmesítése azonban korántsem magától értetődő.

Mi található A szilmarilokban? A Szilmarilok c. könyv borítója.

A szilmarilok c. könyvet J. R. R. Tolkien halála után az író kiadatlan műveiből szerkesztették össze úgy, hogy helyenként a fia, Christopher Tolkien pótolta a hiányosnak tetsző részeket.

Öt részre tagolódik, amelyik közül valamelyik kifejezetten Középfölde mitológiájával, a világ keletkezésével és korai történelmével fogalkozik, míg az ötödik szorosabban kapcsolódik a Gyűrűk Urához, mert Szauron áll a középpontban, és szó esik a Hatalom gyűrűinek létre jöttéről is.

A megfilmesítés előtt álló akadályok

Peter Jackson nyilatkozata

Egy interjúban a Hobbit és a Gyűrűk Ura filmek rendezője rávilágított, hogy jogi szempontból más A szilmarilok megfilmesítése, mint az általa készített kasszasikereké. A Hobbit és A Gyűrűk Ura megfilmesítési jogát már a '60-as években eladták, azonban A szilmarilokat jóval később adták ki - ezért az eredeti jogtulajdonostól kellene engedélyt kérni hozzá.

Viszont ők ezt egyelőre nem akarják.

Megfilmesíthető-e a könyv?

Mint fentebb írtuk, a könyv öt részből áll, és ebből az egyik kapcsolódik szorosan a Gyűrűk Urának cselekményéhez.

Bár a rajongók kemény magjának biztos, hogy a teljes könyv film változata érdekes lenne, ők kevesebben vannak, mint az egyszeri mozinézők. Erős a gyanú, hogy Tolkien műből filmet csak széles rétegeknek készítenek (már csak azért is, mert ha valaha ráállnak, a jogokat nem fogják olcsón mérni), nagy közönségnek viszont csak a könyv kisebb része lesz érdekes.

Amiatt viszont nem aggódnék, hogy könyvnek csak a töredékéből kellene filmet készíteni, mert ahogy láttuk, Peter Jacksonnak a Hobbit egy kötetéből sikerült három filmet leforgatni.

Mi készült eddig?

Bár hivatalos Szilmarilok filmről nem beszélhetünk, a teljesség igénye nélkül elővezetnénk néhány kapcsolódó mozgóképes művet:

  • a képi világhoz adalék lehet, hogy megjelent A szilmarilok illusztrált változata, ami Ted Nasmith műveivel egészül ki
  • az IMDB tudni vél egy LolLOTR: the Silmarillion c. 18 perces, komédia műfajába tartozó rövidfilmről - amit azonban máshol nem találtunk meg.
  • a Youtube tartogat néhány rajongói alkotást a témakörben, pl.:

  • Nagyon sok "fan made" előzetes található, amiket rajongók vágtak össze korábbi anyagokból. Nem volt ez máshogy 2018-ban és 2019-ben sem. Ne tévesszük össze ezeket a hivatalos filmmel kapcsolatos hírekkel, sem pedig az egyéni alkotásokkal (mint fentebb).
  • némileg kapcsolódik az Amazon új, A Gyűrűk Ura világában játszódó sorozata is, ami azonban jóval Frodó és Bilbó története előtt játszódik - nagyjából A szilmarilok negyedik részének idején, Númenor korában. De hogy mennyi köze lesz a kettőnek egymáshoz (egyáltalán jogi szempontból mennyi közül lehet?), az később fog kiderülni.