Ez a honlap a működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használ. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Gyűrűk Ura és Tolkien

Rendezés:
Nézet:
J. R. R. Tolkien személyében a fantasy alapműveinek alkotóját tisztelhetjük. A gyűrűk urát 1937 és 1949 között írta, de itthon 1981-ig várni kellett a megjelenésére. 2001 és 2003 között vetítették a mozikban a nagyszabású filmváltozatot, ami nem csak közönségsikert aratott, hanem számos Oscar díjjal is jutalmazták.
Tolkien hihetetlen gondossággal alkotta meg Középfölde világát, amihez fogható talán nincs is. Szinte mindennek ismert a háttere: a birodalmaknak lejegyzett történelme, a fontosabb családoknak ősi időkig visszavezetett családfája, egyes népeknek pedig valóságosságig kidolgozott nyelve van, a helyszínek pedig idealizáltan meseszerűek.
Tetten érhetők benne a kereszténység, de a skandináv és a kelta mitológia elemei is. Hősei páratlanok, gonoszai ősiek és szinte legyőzhetetlenek, a történetei pedig monumentálisak - nem véletlen, hogy a fantasyről mindenkinek elsőként Tolkien jut eszébe.
J. R. R. Tolkien művei azonban nem érnek véget A gyűrűk urával. A közvetlen előzményeket A hobbitból, míg a világ mitológiáját a Szilmarilokból ismerhetjük meg (ez többet árul el Szauron eredetéről is), de több egyéb művét is számon tartják.