A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Frei Tamás 2019-es új könyve

Kelemen Szabolcs

A magyar riporterből lett író és nemzetközi kávézólánc tulajdonos, Frei Tamás 2019-ben új regényével örvendeztette meg a hazai közönséget. Lássuk, a Bábel versenyre tud-e kelni Dan Brown regényeivel?

Mit érdemes tudni a Bábelről olvasás előtt?

Anélkül, hogy elspoilereznék valamit, a legújabb Frei Tamás regényről a következőket lehet tudni: A Bábel c. könyv borítója

  • A főszereplője nem az ex-idegenlégiós André Calvi, hanem egy új karakter, Marco Boretti. Ő egy magyar számazású régész.
  • Rengeteg egzotikus helyszínen játszódik, mint pl.: Afrikában, a Közel-Keleten és az USA gazdagainak világában, de többször ellátogatunk Olaszországba is.
  • A történet arról szól, hogyan kapcsolódik össze a migráció, a rablóásatások és a nagypolitika a fegyvergyárosokkal és a titkosszolgálatokkal. Marco Borettinek ebben a történetben kis szerepet szántak, de végül a középpontba kerül.

Mi lehet igaz a történetből?

Manapság, amikor bárhol találkozhatunk álhírekkel, fontos tisztázni, mi igaz, és mi kitaláció egy műnél, ami ezer szállal kapcsolódik a valósághoz.

A regény annyiban mindenképpen tisztán fikció, hogy nem létező szereplőkről szól (bár egyesek pl.: a kísértetiesnél is jobban hasonlítanak létező politikusokra).  Hogy a többi részéből mennyi az igazság, azt nem lehet pontosan tudni - legalábbis addig nem, ha az ember az élete kockáztatásával utána nem nyomoz... Ettől is igazán jó thriller: mindig ott motoszkál az emberben, hogy mi van, ha tényleg ez áll a háttérben?

Érdemes elolvasni?

A történet valóban izgalmas, és a világtörténelem körülöttünk zajló eseményeiről egy olyan teóriát ismerhetünk meg belőle, amit máshonnan nem hiszem, hogy lehetséges volna, már csak ezért érdemes kézbe venni. Ráadásul eredetibb is, mint Dan Brown legutóbbi regénye, az Eredet, mert nem ismételget jól bevált paneleket.

Emélkeim szerint a korábbi Frei Tamás könyvekben a végjáték úgy alakult, hogy a főszereplő jól jött ki belőle. A Bábelnél számomra kicsit csalódás volt, hogy külön bosszút kellett állnia, és ehhez alig maradt mellette valaki. Bár jobban meggondolva ezzel is az nyer igazolást, ami a regények mottója lehetne: "általában a gátlástalan okosok győznek".

Ami a leginkább zavart a regényben, az a történetvezetés. A Frei Tamás a vele 2019-ben készült interjúkban sok helyen említette, hogy a legújabb könyvében a sorozatokból ismert előretekintés (flashforward) eszközét alkalmazza. Ennek köszönhetően alig van két egymást követő fejezet, ami ugyanazon az idősíkon játszódik. Ez valakinek biztos izgalmas, mást viszont (mint engem) inkább türelmetlenné tesz.