A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Éhezők viadala könyvek

Rendezés:

Ezért lehetnek olyan sikeresek az Éhezők viadala könyvek

Amikor Susanne Collins megírta az első Éhezők viadala könyvet, talán még nem sejtette, hogy egyúttal megreformálja a fiatal felnőttekről szóló regényeket is. Mára ott tartunk, hogy a young adult történetek – kevés kivételtől eltekintve – akarva vagy akaratlanul viselik magukon a hatását.

A könyvek Panemben játszódnak, ami a múlt ködébe vesző világégés után szerveződött állammá Észak-Amerika romjain. Panem 12 körzetre tagolódik, ami felett a Kapitólium uralkodik vasszigorral és szeszélyes kegyetlenséggel. Zsarnokságukat nem is jelképezhetné jobban más, mint az Éhezők viadala. A tornára a 12 körzetből erőszakkal egy-egy 12 és 18 év közötti lányt és fiút hurcolnak el, akik kamerák kereszttüzében vívják szó szerint élet-halál harcukat, amíg csak egy marad közülük. Akár az ókori gladiátor-játékokon, de azzal a különbséggel, hogy a harcolók ugyan nem szabadok, de nem egy közülük szinte még gyermek.

A főszereplő, Katniss Everdeen a legszegényebb és egyben utolsó (tizenkettedik) körzet szülötte. Az ő családját is sújtja az éhezés, de kemény fából faragták, és nincs sok vesztenivalója. Amikor húgát választották ki az aktuális viadalra, önként jelentkezett helyette, hogy megmentse a biztos haláltól, amivel a Panem sorsát alakító események középpontjába kerül.

Az Éhezők viadala könyvek olvasója állandóan mélységek és magasságok között hullámvasutazik:

  • A viadal résztvevői megismerhetik azt a luxust, ami csak a Kapitólium lakóinak adatik meg, miközben az otthoni nélkülözni kényszerülnek.
  • A görög és a római mitológia utalásai egyszerre vannak jelen a nagyon is evilági romlottsággal.
  • Tapinthatóak az idealizált kapcsolatok és a zsarnokság, amit csak jól felfogott önös érdekből nem engednek tombolni a vezetők.

Ám ezt a világot végül a fiatalok formálják át, és a változás szimbóluma éppen Katniss lesz.

Kapcsolódó információk