A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

A Star Wars könyvek és képregények sorrendje

Rendezés:

Így követik egymást a könyvek, filmek, sorozatok és képregények

A Csillagok háborújának világa hiheteltenül szerteágazó, és ehhez mérten rengeteg kapcsolódó könyv jelent meg. A sok könyv, képregény, és a filmek között nem egyszerű eligazodni, ezért készítettünk egy ábrát, amin az egymáshoz képesti időrend követhető.

Mi található a listában?

A lenti listában alapvetően azok a filmek, sorozatok, könyvek és képregények találhatóak meg, amik:

  • egy Star Wars történetet mesélnek el, ezért valahogy beilleszthető a világ történéseinek időrendjébe
  • nálunk szerepelnek a kínálatban (de előfordulhat, hogy az ábra nem tökéletesen naprakész). Ha valami nincs itt a sorrendben, attól még lehet, hogy kapható nálunk, érdemes lehet beírni a keresőmezőbe.

Nem kerültek be:

  • az ifjúsági-, és gyerekkönyvek
  • az albumok és enciklopédiák
  • a novellagyűjtemények (pl.: Canto Bight, Bizonyos szemszögből), mert ezek gyakran nem egy időpontban játszódó történeteket tartalmaznak
  • az alternatív Star Wars univerzumban játszódó történetek (pl.: Ronin)

A Star Wars világ időszámításának kezdete I. Halálcsillag elpusztítása az elsőként megjelent Új reményből, vagyis a Yavin-i csata. Ennek megfelelően beszélhetünk Y.E./BBY (Yavin előtti / Before Battle of Yavin) és Y.U./ABY (Yavin utáni / After Battle of Yavin) időpontokról. Néhol a pontos évszámot nem tudtuk meghatározni, csak azt, hogy melyik film előtt, után vagy melyik két filmek között játszódik.

A művek a sorrendbe a történet kezdőpontja szerint kerültek (ez azért lehet fontos, mert valamelyik regény több időpont eseményeit öleli fel), és a kánon történeteket Kánon szóval jelöltük. (Kánon könyvek: amik hivatalosan is illeszkednek a Disney felvásárlás óta jóváhagyott Star Wars idővonalba, első sorban a hivatalosan kiadott filmekhez és sorozatokhoz. Ez azt jelenti, hogy bár a felvásárlás előtt is születtek Star Wars regények - egyik-másik igazi gyöngyszem - azok addig nem tekinthetők hivatalosnak, amíg az új tulajdonosi kör hivatalosnak nem nyilvánítja. Ezeket a nem-kánon könyveket "Legendák" jelzővel szokták illetni. Egyik-másik könyvnek a borítóján is ott szerepel, hogy legendák, de az, hogy nincs a borítón, nem jelenti azt, hogy automatikusan kánon lesz a regény. Lehet, hogy pl.: csak régi kiadás.)

Nagyok sok Star Wars kiadványról van szó. Ez egyrészt szerencse a rajongók szempontjából, másrészt elképzelhető, hogy csúsztak be hibák az itt feltüntetett adatokba.

A sorrend

A Star Wars kiadványokat összefoglaltuk egy infografikán is:

Infografika a Star Wars könyvekről, képregényekről, filmekről és játékokról