A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Dan Brown könyvek

Rendezés:

Ezért Dan Brown a fikciós irodalom fejedelme

Dan Brown népszerűségéhez nem fér kétség. Könyvei milliószámra fogynak, és már jópár regényét meg is filmesítették.

Sikerének titkát utólag persze könnyű magyarázni.

Talán az egzotikus helyszínekben rejlik? A Dan Brown könyvek gyakorta a világ egyik leggazdagabb múltú szegletében, Európában játszódnak (pl.: Eredet, A Da Vinci kód), máskor a sarkvidéken, vagy éppen az USA múzeumainak látogatók elől elzárt részein. Általában messze az olyan helyektől, ahol egy hétköznapi ember megfordul, ezért olyan dolgokat mutat be, amik számunkra ismeretlenek. Pedig lehet, hogy egyébként csak egy karnyújtásnyira vannak...

De a sikerének lehet az is az oka, hogy bátran nyúl érzékeny témákhoz. Itt rögtön két dolgot is le kell szögeznünk:

  • Egyeseket sérthet, ahogy pl.: vallási témákat vagy titkos társaságokat ábrázol, de ezek mind kitalált történetek, amiknél észben kell tartanunk, hogy az egésznek a valósághoz gyakran csak érintőlegesen van köze.

  • Másrészt a fő motívumok könnyen utalhatók akár az összeesküvés-elméletek közé. Ki ne játszott volna el azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha mondjuk egy gazdag milliárdos venné a kezébe a Föld túlnépesedésének problémáját (Inferno)? Viszont az ilyen teóriáknak Dan Brown olyan színeket tud adni, ami talán millióból (milliárdból?) egy embernek jutna eszébe.

A titka abban is állhat, hogy aktuálisan népszerű tudományos témákat vegyít a történetébe, mint pl.: mesterséges intelligencia, genetika és transzhumanizmus, vagy az internet legsötétebb bugyrai. Szerencsére mindezeket csak olyan mélységig tárgyalja, hogy egy olvasó számára sem lesz megterhelő.

Persze Dan Brown-t érik kritikák – és nem csak azok részéről, akiket valamilyen érzékenységükben sértenek a könyvek. Egyesek unják az olyan visszatérő motívumokat, mint pl.: Robert Langdon mindig olyan rejtvényekkel találja szemben magát, amit pont ő tud megoldani, vagy hogy általában a professzor a kalandjait egy nővel párban menekülve éli át. Meglehet, igazuk van, bár már az rájuk cáfol, hogy a történetek már az útitárs szerepét tekintve is eltérnek. Továbbá, ha James Bondnak megbocsátjuk a visszatérő motívumokat, akkor megbocsáthatjuk Dan Brown-nak is, vagy tekinthetünk rá úgy, hogy ezek az ismétlődések csak egy keretet adnak, amit a szerző színtiszta izgalommal tölt fel.

Ezeket a könyveket nem csak olvasni szórakoztató, de a filmekhez képest rengeteg háttérinformációt adnak, sőt helyenként a regények befejezése is eltér attól, amit a gyöngyvásznon láthattunk.

Vagyis megéri kézbe venni őket – és tőlünk egy pár kattintással meg is vásárolthatók!