A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 beteljesült jóslat Asimovtól

Kelemen Szabolcs

Isaac Asimov az egyik legtermékenyebb science fiction író volt. Első művét még 1937-ben írta, és azóta rengeteg dolog vált valóra abból, ami a fejében megszületett!

Most két írását vesszük górcső alá: egy 1964-ben írt cikket arról, milyen lesz a világ 50 év múlva, és egy rövid történetet az Alapítvány-Birodalom-Robot gyűjteményből. (Az Alapítvány-Birodalom-Robot történetek a XX. században kezdődnek, és több, mint 20 ezer évnyi fikciót tartalmaznak az emberiség jövőjéről.)

Háztartási robotok

Egy robotporszívó által bejárt útvonal (hosszú expozíciós idővel láthatóvá téve)Asimov jóslata szerint 2014-ben a házimunka nagy részét már egyszerűbb robotokra bízhatjuk . Ezek képesek feltakarítani a földre szórt szemetet, összeszedni a ruhákat, és ha szükséges, szétválogatják a mosnivalót.

A háztartási robotok a technika mai fejlettségi fokán már léteznek, elég csak a " robotporszívókra " gondolni. Ezekben - szemben a hagyományos porszívókkal - csak egy kisebb teljesítményű villanymotor és néhány kefe segíti a takarítást. Akkumulátorról működnek, amik viszont jóval alacsonyabb kapacitásúak, mint amit Asimov előre vetített. A rajta futó program segít, hogy magától bejárja (és feltakarítsa) az egész szobát, kikerülje az akadályokat, és azonosítsa a koszosabb részeket (a bal oldali képen ábrázolták, hogy milyen pályát járt be a szobán belül egy robotporszívó), de a robotika 3 törvényéről azért korai még beszélni.

A lenti videón jól látható, ahogy még a mozgó akadályokat is kikerüli.

Robotkutya

A Robot történetek közül "Az egy fiú legjobb barátja" című novella arról szól, hogy 1995-ben, a Holdon élő kolónián egy fiú kap egy élő kutyát (egy skót terriert), miközben neki már van egy robotkutyája. Ez a robotkutya sokban hasonlít a valódi kutyákra: össze tudja ugrálni gazdáját, remekül alkalmazkodik és tudja, mivel vidítsa fel tulajdonosát. További előnye, hogy nincs szüksége szkafanderre, hogy a Holdon járjon, és akár életet is menthet a holdi környezetben. A fiú annyira szereti a robotkutyát, mint egy igazit, és amikor el akarják választani tőle, az akkora trauma számára, mint megválni egy igazitól.

Talán a legismertebb robotkutya Aibo lehet. Ezt a Sony dobta piacra 1998-ban. A tervezéskor lehet, hogy valami Asimovéhoz hasonló dolgot akartak létrehozni, de "nem sikerült maradéktalanul". A test jóval kezdetlegesebb mozgást enged csak, és a programozása is csak jóval kevésbé életszerű viselkedésre teszi alkalmassá. Tovább rontja a kutya-imidzset, hogy emberi nyelven beszél, zenél, és pörgeti a szájában a műcsontot. (Persze ettől még a maga idejében szép teljesítmény volt !)

A Föld népessége

Az 1964-es cikk szerint a Föld lakossága 2014-re kb. 6,5 milliárd lesz, ezen belül az USA lakossága el fogja érni a 350 milliót. A valós szám 2014-ben kb. 7,2 milliárd és 320 millió volt, vagyis csak kb. 10%-nyit tévedett mindkét esetben. Asimov azt jósolta, hogy 2014-re a szegények aránya jóval nagyobb lesz, mint 1964-ben, amit sajnos szintén eltalált.

Sokkal érdekesebb, hogy a 10%-nyi tévedés egyik oka is megtalálható a cikkben.

Úgy számolt, hogy ha a népesség változatlan ütemben nő tovább, akkor a lakosság 40 év alatt meg fog duplázódni. Mivel 1964-ben 3 milliárd ember élt a Földön, ebből 7,13 milliárd adódik 2014-re. Asimov viszont bízott abban, hogy az emberiség felismeri a túlnépesedés kockázatait, és emiatt a születésszabályozáshoz fog folyamodni . Szerinte a születésszabályozással kapcsolatos felvilágosító munka 2014-re már jelentős eredményeket kellett volna, hogy elérjen, ezért tippelt csak 6,5 milliárd főnyi populációra 2014-ben.

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus