A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 díjnyertes variáció zombikra

Kelemen Szabolcs
2015. 07. 25. 11:28:58

A zombik fogalma eredetileg a vudu hiedelemvilágból származik, és olyan halottat jelent, amit egy mágus élesztett fel, hogy szolgáljon. 3 díjnyertes zombi film: The Walking Dead, iZombie, World War Z

A mai kultúrában a zombik létezésére általában valamilyen tudományos-fantasztikus magyarázatot adnak. Közös bennük, hogy a halál után is képesek mozogni, a tudatuk néhány alapfunkcióra korlátozódik, és gyakran élő emberek húsára vágynak . Bár nem egyformák (az elég unalmas is lenne), a horrorfilmeknek szinte nélkülözhetetlen elemei.

Most három olyan zombis világot gyűjtöttünk össze, amik már kisebb-nagyobb díjakat is kaptak.

The Walking Dead

Az egyik legnépszerűbb zombis világ, a The Walking Dead eredetileg egy képregény volt . Az igazi sikert a TV-s adaptáció hozta meg, de mára készült belőle videojáték is. Ha valaki még nem ismerné, ízelítőül egy rövid összegzés:

Aki a Walking Dead világában ép aggyal halálozik el, azoknál egy fertőzés újraindítja az alapvető életfunkciókat . Az újraaktivált test tudata jóval alacsonyabb szintű, mint az eredeti személyé, de testi ereje hasonló - legalábbis kezdetben. Az élőhalott egészen addig képes mozogni, amíg az agy ép. (Ebből már sejthető, hogy nincsenek kevesen!) A zombifikációért felelős fertőzés a TWD világában már annyira elterjedt, hogy elvileg mindenkiben jelen van. Nem a zombik harapása terjeszti , de a harapás elősegítheti a zombivá válás előfeltételét: a halált.

A világ múltját nagyrészt a szereplők visszaemlékezéseiből ismerhetjük meg, ugyanis a zombiapokalipszis kitörése alatt a főszereplő, Rick Grimes seriffhelyettes kómában volt . (A múlt homályos foltjairól többet is megtudhatunk az ugyanebben a világban játszódó Fear The Walking Dead című sorozatból, ami 2015 augusztus 23-án kezdődik - magyar idő szerint aug. 24-én, hajnali 3-kor. Természetesen folytatódik az eredeti sorozat is.)

Miután Rick magához tért a kómából, egy olyan világban találja magát, amiben az emberek egy része emberevő zombivá változott, a többiek pedig a civilizáció mázától megszabadulva próbálnak túlélni az új világ törvényei között . Rick felkutatja a családját, akik már halottnak hitték, és hamar rájön: nem csak a zombikkal való összetűzéstől kell taritania - legalább ennyire veszélyesek tudnak lenni a túlélők is. Ahogy az ilyen méretű konfliktusoknál lenni szokott, az embereket rengeteg trauma éri, amit a sorozat igyekszik bemutatni. Nem véletlenül kapta meg dráma kategóriában a People's choice díjat 2014-ben .

iZombie

Az iZombie egy viszonylag új sorozat (2015 március 17-én indult). Eredetileg képregény volt, de a TV-s verzió csak lazán kapcsolódik az eredetihez.

A hősnő, Olivia (Liv) Moore a történet legelején vízbe fullad egy partyn. Ez elég rossz kezdet volna, ha nem egy zombis sorozatról lenne szó. "Szerencséjére" az este folyamán korábban megkarmolta egy zombi, ezért Liv újból "életre" kel.

Bár Liv már élőhalott, a tudata nagyrészt megmaradt , és (a sápadtságot leszámítva) a külseje is átlagos földi halandó látszatát kelti. A viselkedése viszont komoly változáson ment keresztül. A legjelentősebb, hogy olthatatlan vágyat érez, hogy agyakat egyen .

Szerencsére ehhez nem kell embereket ölnie. Mivel eredetileg orvosnak készült, egy hullaházban vállal munkát , hogy hozzáférjen a napi betevő agyhoz. Észrevette, hogy mikor új szenvedélyének hódol, a meggyilkoltak emlékeiből víziói támadnak, aminek a nyomozók jó hasznát veszik . Ahogy mondani szokás: így lesz a defektből effekt?

Gondolom az alaphelyzetből már sejtitek, hogy ez nem egy klasszikus zombiktól hemzsegő horrorsorozat. Bár még csak egy évadon van túl, máris nyert egy kisebb díjat (mtvU Fandom Awards: Best New Fandom of the Year, 2015), de a jövőben bezsebelhet nagyobb elismerést is, mert készül a második évad!

World War Z

World War Z könyvborító A World War Z világát Max Brooks alkotta meg két könyvben: a Zombi túlélő kézikönyvben és a World War Z - Zombiháborúban .

A film Gerry Lane, egy korábbi ENSZ vizsgálótiszt szemszögéből mutatja be a zombijárványt az elterjedéstől egy lehetséges megoldásig. Az előzményekről, a háború végéről, vagy a párhuzamosan folyó eseményekről nem esik szó benne (állítólag lesz egy második rész is).

Ehhez képest a könyv nem egy hosszú, egybefüggő történet. A filmhez hasonlóan egy ENSZ vizsgálótiszt feljegyzéseit tartalmazza, de ezeket a tiszt a járvány megfékezése után jegyzetelte le, miután bejárta az egész világot az események hátterét kutatva (ezért pl.: nagyobb megszakításokkal is olvasható). Megismerhetjük belőle, hol szedte első áldozatát a vírus, beszámol a háború borzalmairól és megtudhatjuk, milyen harcmodor vált be a zék ellen . Találkozhatunk benne olyan emberekkel, akik hősiességükkel vagy butaságukkal tűntek ki a tömegből, és olyanokkal is, akik eszüket vesztették a súlyos döntések terhe alatt.

A könyv és a film között a zombik tulajdonságaiban is vannak eltérések. A filmben a zombik 10-12 másodperc alatt változnak át, gyorsak, és emberfeletti a mászóképességük. A könyvben a Solanum vírus akár egy hétig is lappanghat, a zombik lassúak, és 8-12 évig is veszélyesek lehetnek. A hosszú lappangási idő miatt nehéz elkülöníteni az egészséges embereket a fertőzöttektől - legalábbis azoknak, akik nyugati módra, kesztyűs kézzel akar bánni velük. A könyvben ellenpélda is van...

A film 2014-ben Saturn Awardot nyert . Ráadásul egy részét Magyarországon forgatták !

Még több: zombi ~blog
blog comments powered by Disqus