A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 Douglas Adams találmány rekeszizomgörcshöz

Kelemen Szabolcs

Mivel Douglas Adams is angol, nem csoda, hogy különleges humora van, ami könnyen harsány röhögéshez vezethet. A poénjai általában magukban is fogyaszthatók, de néha kell hozzá némi (felületes) háttérismeret, elvégre gyakran sci-firől van szó.

Humorát jól illusztrálják azok a tárgyak, amik a műveiben felbukkannak. Lássunk 3 találmányt, amit ő vezetett be a köztudatba!

Marvin, a paranoid android Marvin - a depressziós android Douglas Adams tollából

Mondják, hogy az ész bajjal jár. Úgy néz ki, ez a robotokra is igaz.

A Galaxis útikalaúz Marvinja az első olyan robot, amit az ő kivételesen erős mesterséges intelligenciájával láttak el. A kapacitásának töredékével képes koordinálni egy egész hadsereget, megoldani egy bolygó összes gazdasági és politikai problémáját, de közben hobbiból megválaszolja azokat a matematikai, fizikai, kémiai kérdéseket is, amikkel a tudósok évtizedek óta küzdenek.

Helyt kapott benne egy Valódi Egyedi Személyiség modul is, de utóbbi valahogy félrecsúszott, ugyanis személyisége kimerül a totális depresszióban és az afeletti kesergésben, hogy bolygóméretű agya ellenére olyan alantas feladatokkal bízzák meg, mint az emberek kísérgetése. A panaszkodásnak viszont a mestere!

Douglas Adams Marvinnal új szintre emelte a mesterséges intelligencia veszélyeit is: amikor Marvin rázúdítja panaszáradatát Eddie-re, a főhősök fedélzeti számítógépére, azt úgy lesokkolja, hogy az űrhajó a legnagyobb krízis közepette irányíthatatlanná válik...

Nézőpont puska

Előfordult már veled, hogy egy vitában nem értetted, mit nem lehet érteni azon, amit mondasz?

A nézőpont puska pont erre megoldás: akit eltalálsz vele, az a te nézőpontodból fogja látni a dolgokat, és egyet fog érteni veled. (Eredetileg a dühös háziasszonyok egy csoportja rendelte meg, akik belefáradtak a férjeikkel folytatott vitákba.)

Eddig ez csak egy vicces, ártalmatlan játékszernek tűnik, ugye? Hát nem az!

Egy Marvinhoz hasonlóan krónikus depresszióban szenvedő alany kezében halálos fegyverré válik, mert ha valamit az ő minden-rossz-és-semminek-sincs értelme nézőpontjából látunk, az végzetes hatással van az életkedvre. Ahogy az a Galaxis útikalauz filmben meg is történt: miután Marvin a puskával a vogonokra lőtt, azok mind holtan rogytak össze, mert nem látták értelmét, hogy tovább éljenek. De Humma Kavula, a vallási vezető is meg akarta szerezni, hogy ezzel terjessze ki a hatalmát.

Szerencsére nem terjedt el galaktikus méretekben.

A veszélyre sötétedő napszemüveg

Hogyan maradhatunk nyugodtak a legnagyobb veszélyben is? Úgy, hogy nem veszünk tudomást a róla! Ebben segít a Lesz*rom® tabletta modern verziója: egy napszemüveg, ami veszély esetén koromsötétre változik, hogy megőrizze viselője nyugalmát.

Hogy ennek nincs értelme? Mégis sokan élik úgy az életüket, mintha állandóan viselnék!

 

Sajnos ezek közül egyik sem létezik. De ha te máshogy tudod, írd meg lent, mert igény biztos lenne rá!

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus