A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 érdekesség Yoda mester önkéntes száműzetéséről

Kelemen Szabolcs

Yodának óriási kudarcot jelentett, amikor Palpatine és a Sith-ek átvették a hatalmat, nem is beszélve a 66-os parancsról, és a Jedik kiírtásáról. Nem csoda, hogy a szálak elvarrása után önkéntes száműzetésbe vonult. Azonban a Dagobah-n töltött majdnem 25 év sem telt unalmasan! Lássunk 3 érdekességet, részben az Expanded Universe-ből!

1. Az út Dagobah-ra Yoda a Dagobah mocsarában

Bár Yoda úgy érezte, megbukott, (ha lehet ilyet mondani) a száműzetését profin szervezte meg.
Polis Massa-n (ahol az az egészségügyi állomás is volt, amin Padmé megszülte Luke-ot és Leiát) felszállt egy bárkára, ami gabonát szállított Sluis Van éhező lakosainak. Amikor a hajó Dagobah közelében kilépett a hipertérből, Yoda egy mentőkapszulában a mocsaras bolygó felé vette az irányt. Bár az univerzum összes mentőkapszuláját úgyis lehetetlen vállalkozás lett volna átfésülni a Birodalomnak, a biztonság kedvéért úgy intézte, hogy még a kilövésről sem született semmilyen feljegyzés.

2. Miért tökéletes búvóhely a Dagobah?

Első látásra a bolygó nem túl szimpatikus: őserdejében és a mocsárvilágban rengeteg veszélyes állat és csúszómászó tanyázik. Ködös - párás klímája is kellemetlen.
Jogos a kérdés: miért pont ezt választotta az idős Yoda száműzetésének helyszínéül? Még a Star Wars könyvek sem írják, Yoda honnan származik, ezért azt nem lehet megmondani, hogy emlékeztette-e őt szülőbolygójára.

Az viszont biztos, hogy Dagobahnak két nagyon fontos gyakorlati előnye volt egy Jedi elrejtőzéséhez.
Egyrészt a Dagobah egyike volt annak a 38 bolygónak, amit töröltek a Jedi archívumokból. Emiatt eleve kevesen tudtak a létezéséről.
Másrészt Yoda annak a barlangnak a közelében rendezte be új otthonát, amit átitat az Erő sötét oldala. (A Birodalom visszavágban ide ment be Luke.) Akik az Erő világos oldalának követőjére vadásztak, azok elől a barlang sötét aurája elrejtette Yodát.

3. A Yodára kitűzött vérdíj

Egy időben Yoda a Birodalom-szerte legkeresettebb “bűnözők” közé tartozott, olyan személyekkel együtt, mint Obi-wan Kenobi vagy Leia Organa.
A fejére kitűzött, és többször megemelt vérdíj olyan csábító volt, hogy sokan csalással próbálták a Birodalomtól megszerezni az összeget. Yoda haláláról többször is hamis bizonyítékokat kreáltak.
A Birodalomnak lépnie kellett, hogy elvegye a próbálkozók kedvét: módosították a feltételeket úgy, hogy csak az élő Yoda elfogásáért járt a jutalom és a csalásért halálbüntetés járt.
Egy fejvadász kivégzésével példát is statuáltak, amiből remélhetőleg megtanulta az egész galaxis: a Birodalmat nem lehet becsapni azzal, hogy egy halott jawát sebészetileg Yodává alakítanak.
A vérdíj ellenére Yoda nem élt teljesen remeteként mocsári lakhelyén. Idegenek előtt nem fedte fel a kilétét, de aki felismerte, azokat erőszak-, és fájdalommentesen rá tudta venni, hogy tartsák titokban hollétét.

Több tanítványt is fogadott a Dagobah-n, és egyeseket meggyógyított. Egyszer még Darth Vader tanítványának klónjával, Starkillerrel is összefutott (meditálni jött a barlanghoz), de az nem ismerte fel. Hiába no, csak a rohamosztagosok kötelező tananyagában vannak benne a Birodalom ellenségei, Starkiller meg nem rohamosztagos volt :-)

Bár a Birodalom bukását már nem érhette meg, kimondhatjuk, hogy a nagy mester életének utolsó éveit is tevékenyen töltötte.

blog comments powered by Disqus