A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 ok, amiért érdemes antikvár könyvet vásárolni

Kelemen Szabolcs

Sokan lesajnálva gondolnak a használt könyvekre, és meg sem nézik, mi kapható az antikvár kínálatban. Pedig ennek a "futottak még" kategóriának több előnye is van az új könyvekkel szemben!

Most hármat sorolunk fel ezek közül.

1. Ha újonnan nem kapható... Használt könyvek

Előfordul, hogy egy könyvből a kiadók és a nagykereskedők készletei is nullára apadnak.

Ilyenkor lehet, hogy a könyvet újranyomhatják (pl.: ezt történt többször a Revannal), és a hiány csak átmeneti. A másik lehetőség, hogy a kiadó nem kockáztat az újranyomással (kicsiben nem érdemes, a nagyobb mennyiség meg lehet, hogy a nyakukon maradna) és onnantól kezdve a könyvet csak használtan lehet megvásárolni (pl.: Zombi túlélő kézikönyv).

Mindenesetre akár átmeneti a hiány, akár végleges, ha el akarunk olvasni egy hiánycikket vagy ritkaságot, sokkal könnyebben szerezhetjük be használtan!

2. A használt könyv olcsóbb lehet

A használt dolgok - eltekintve a riktaságoktól - általában olcsóbbak. Nálunk pl.: vannak olyan antikvár könyvek, amik az új áránál több, mint 50%-kal kerülnek kevesebbe. Hogy miért nem veszik mégis nyakra-főre ezeket? Szerintem a két fő ok az lehet, hogy az emberek nem tudják, hogy milyen minőségű könyvet kapnak, és ha arról van szó, ódzkodnak ajándékba használt dolgot venni.

Minőség

Valószínűleg a legtöbben minőségi kifogások miatt tartanak az antikvár könyvektől. Az új könyvek állapota néhány kivételtől eltekintve kifogástalan, de a használt könyvek a legváltozatosabb mértékben lehetnek sérültek.

Az ilyen kétségek eloszlatásában szerintem a következő segíthet:

  • ha interneten rendeled a könyvet, törvény szerint vonatkozik rá a 14 napos elállás lehetősége. Vagyis: miután megkaptad a könyvet, és úgy találod, hogy az túlságosan sérült, visszaküldheted, és visszakapod a könyv árát + a szállítási költséget. Bár a visszajuttatás költsége téged terhelhet.
  • ha olyan a hely, hogy a könyvet meg lehet nézni személyesen, vagy vannak fotók kifejezetten az eladó a példányról, akkor könnyen tájékozódhatunk arról, milyen állapotban van

Mi egy harmadik megoldást választottunk: csak apró szépséghibával rendelkező használt könyvekkel foglalkozunk (vagyis: sérülések lehetnek a borítón, a gerincen, a sarkoknál, de nem esik szét, nincsenek szakadások és hiányzó lapok sem - vagyis tökéletesen olvashatók).

Ajándékozás

Embere válogatja, hogy ki mennyire örül annak, ha antikvár könyvet kap ajándékba. Tőlünk vásároltak már ajándékba használt könyvet, de személy szerint én is kaptam ajándékba (és örültem neki, mert már régen el akartam olvasni, máshogy meg be sem lehetett szerezni). Valószínűleg az ünnepeltet jobban érdekli, mi van a könyvben, mint az, hogy más is olvasta-e már korábban.

Ha pedig anyagilag éppen nem vagyunk olyan jól elereszve, hogy újat vegyünk, akkor miért haboznánk megvenni az antivár változatot?

3. Az antikvár könyv környezetbarát

A használt dolgok másik előnye, hogy nem kell újból legyártani őket, ezért kevésbé terhelik a környezetet.

Ha valaki megvesz egy könyvet, elolvassa, majd beadja egy antikváriumba, ahonnan eljut még egy emberhez, akkor két ember olvasta el, de csak egy könyvre való fát fágtak ki, és egy könyvnyi energiát használtak fel. (Ha még több ember olvassa el, akkor még jobb!)

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus