A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 Harry Potter teória

Kelemen Szabolcs

A Harry Potter sorozat egy olyan kiterjedt világot épített fel, amihez szinte csak a Csillagok háborúja fogható. Az óriási fantáziavilágok pedig mindig magukban hordozzák a megmagyarázásra váró kérdéseket, ellentmondásokat. Ezek közül válogattunk most hármat J. K. Rowling világával kapcsolatban.

A jóslat Voldemort a jóslatért küzd a Harry Potter és a Főnix rendjében

Sybill Trelawney jóslatai közül szinte csak egy vált valóra, de az a történet szempontjából mindennél fontosabb. Ennek egy része így szól: "És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik..."

Az elég egyértelműnek tűnik, hogy Harry és Voldemort közül csak az egyik maradhat életben, és egyiküknek végeznie kell másikkal. De a jóslatnak lehet egy olyan értelmezése is, hogy az egyik csak másik keze által halhat meg - máshogy nem. Ha máshogy nem halhat meg, abból az is következik, hogy aki kettejük harcából győztesként kerül ki, az nem pusztán túlél, hanem halhatatlanná válik!

Erőltetetten hangozhat, de gondoljunk bele: a Sötét Nagyúr vajon miért akarta saját kezűleg elpusztítani Harryt és miért akarta minden áron beteljesíteni a jóslatot? Talán azért mert akkora sebet ejtett az egóján, hogy Harry elpusztítása helyett neki kellett egy évtizedig torz lélekként bolyongania? Vagy talán azért, mert akkora jelentőséget tulajdonított a szinte már legyőzött ellenállásnak, aminek Harry szimbolikus alakja volt? Sokkal ésszerűbben hangzik, hogy Voldemort azért akarta elpusztítani a saját feltámadásának lehetőségét hordozó horcruxot (Harryt), mert valami még nagyobbat nyerhet.

Lehet, hogy a jóslat ilyetén értelmezése hamis - de nem is ez a fontos, elég, ha a Sötét Nagyúr elhitte, örök életet nyerhet Harry elpusztításával...

A három testvér és a Halál

A Halál ereklyéinek története nem csak Bogar bárd meséiben jelenik meg, hanem átvitt értelemben visszaköszön a Harry Potter könyvek karakterein keresztül is.

A hatalomért ácsingózó első testvér Voldemort, aki szó szerint mindent megtesz, hogy megkaparintsa a Bodzapálcát. A második testvér Perselus Piton, aki elhunyt szeretteinek - ebben az esetben Lily Pottert - feltámasztásáért bármit megtenne. A legszerényebb és legifjabb testvér pedig a láthatatlanná tévő köpeny birtokosa, vagyis maga Harry Potter.

De vajon ki a Halál megfelelője? Döbbenetes, de ez szinte pontosan illik Dumbledore-ra! Ő birtokolta mindhárom tárgyat (ahogy a Halál), közvetve mindhárom karakter halálának részese volt, ráadásul a mese szerint a legkisebb fiú régi barátként köszöntötte a Halált, amikor eltávozott az élők sorából - pont, ahogy Harry és Dumbledore beszélgettek a King's Cross-on. És ha ez nem lenne elég: Voldemort csak két dologtól tartott: a Haláltól és Dumbledore-tól.

A muglik és a varázsvilág kapcsolata

Fura módon a varázsvilág életét irányító szervet nem kormánynak, hanem Mágiaügyi Minisztériumnak hívják, aminek az élén a mágiaügyi miniszter áll (és nem miniszterelnök, elnök, császár vagy király). Vagyis a varázsvilág legfőbb szervezetének és tisztségének elnevezése arra utal, hogy nem ők állnak a csúcson, hanem van még egy felettes szervük. Ezt erősíti az is, hogy a Harry Potter történetekben a mágiaügyi miniszter időnként beszámol a brit miniszterelnöknek.

Az is elgondolkodtató, hogy elég kevés varázsló él a brit szigeteken. A Roxforti Boszorkány és Varázslóképző diákjainak számából kiindulva néhány ezernél többen nem lehetnek, és mindez annak ellenére, hogy a varázslócsaládok általában elég népesek (nem csak a Weasley, hanem a Black családfa is igen széles, de még Dumbledore-nak is két testvére volt). Ráadásul a varázslók átlagosan kétszer tovább élnek, mint a muglik.

Egy teória ezt úgy oldja fel, hogy valamikor a múltban a varázslók és muglik egy véres háborút vívtak egymással, és a háború a muglik győzelmével ért véget. (Ezt talán nem nehéz elhinni, ha feltételezzük, hogy a varázslóknak modern tűzfegyverekkel kellett szembe nézni - nem is beszélve arról, hogy a Brit Birodalom hadserege fénykorában 35 millió négyzetkilométert tartott uralma alatt.) Azóta a varázsvilág rejtőzködve és a mugliknak alárendelve éli életét. Az eltelt éveknek, évszázadoknak köszönhetően varázsvilág emléke elhomályosodott, és mostanra már csak megmosolyogják azokat, akik varázslatról, koboldokról vagy óriásokról beszél.

 

Még több: Harry Potter
blog comments powered by Disqus