A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 hasonlóság a Walking dead és a Trónok harca közt

Kelemen Szabolcs

Azt hinnénk, hogy egy túlélőhorror és egy felnőtt fantasy között csak különbségek vannak, pedig ez nem igaz. Most a hasonlóságokat vesszük sorra (néhány nyilvánvaló különbségek mellett) a két legnépszerűbb, a Walking dead és a Trónok harca esetében - még az is lehet, hogy egyik rajongói kedvet kapnak a másikhoz is!

Élőholtak / zombik

Talán a legegyértelműbb párhuzam az élőholtak jelenléte. Ráadásul a zombik a történet középpontjától viszonylag távol helyezkednek el.

A Trónok harcában hosszú ideig csak az Éjjeli őrség tagjai találkoznak velük (a 7. évad végéig útjukat is állja a Fal), és külön energiát kell fektetni abba, hogy egyáltalán meggyőzzék a hatalmasokat: ez az igazi probléma, és nem a kisded csatározásaik azért, hogy eldöntsék, ki uralkodjon.

Egy Walking dead képregényben az élőholtak kezdettől fogva ismertek nagyjából mindenki számára, de azok az emberek, akik a történetben részt vesznek, inkább együttélnek az élőholtak okozta problémával, mint hogy meg akarnák oldani. Itt a túlélés a cél (miközben van elég probléma rajtuk kívül is), és nem a felettük aratott győzelem - ami eleve esélytelennek tűnik.

Kegyetlenség

A kegyetlenség több szinten is megjelenik mindkét világban. Egyrészt gyakori, hogy a problémákat csak erőszakos úton lehet rendezni, hiszen mi más védene meg a fegyvereken kívül, ha a civilizációnak csak a szikrája pislákol.

De az is közös vonás, hogy vannak szinte érinthetetlen karakterek, akik bármit megtehetnek, mert nem kell tartaniuk a következményektől - a korlátok hiánya pedig a legrosszabbat hozza ki belőlük. Az értelmesebb szereplők legalább mérlegelnék, hogy vajon megúszhatják ezt vagy azt, de ezeknek a fejébe száll a hatalom, és emiatt kivétel nélkül elég csúnya véget is érnek. Példákért nem kell messzire menni: a Trónok harcában ott van például Ramsey Bolton, míg a Walking dead esetében a Kormányzó.

A halál szerepe Walking dead képregény és Trónok harca képregény borítója (részletek)a történetben

Mindkét világ történetvezetésének jellemzője, hogy "gyakran örökre meg kell válnunk egy-egy szereplőtől" (értsd: általában erőszakos halált halnak). Ez beleillik az összképbe, hiszen egyik esetben a teljes civilizáció semmisült meg (Walking dead képregény), elég kevés dolog tartja vissza az embereket, a másiknál meg - ha némi civilizációs kezdemény van is - ha a higiénia kezdetlegessége nem lenne elég, az uralkodó osztály rászokott arra, hogy a problémákat bárhogy lehet rendezni, csak békésen nem (Trónok harca).

A Trónok harcában szinte bárki meghalhat bármikor - ez mindenkinek nyilvánvalóvá kellett, hogy váljon Ned Stark lefejzésekor. Egy Walking dead képregényben ennyire talán nem bánnak szabadon a halállal: mintha néhány főszereplő is lenne, akik nem halhatnak meg.

blog comments powered by Disqus