A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 kérdés, amire a választ a Star Wars könyvek adják meg

Kelemen Szabolcs

A Csillagok háborúja filmek cselekménye elég összetett, de maga a világ még ennél is szerteágazóbb.

A figyelmes néző rengeteg el nem varrott szálat találhat, ezért nem véletlen, hogy olyan népszerűek azok a könyvek, amik lerántják a leplet arról, ami a filmekből kimaradt. Ilyen nyitva hagyott kérdésekből gyűjtöttünk össze most egy csokorra valót.

1. Kik ezek a Sith-ek és miért csak ketten vannak? A Darth Bane trilógia

Persze a Sith-ekről mindenki tudja, hogy ők a gonoszak a történetben, akik az Erő sötét oldalát a képviselik. A fő céljuk a Jedik kiirtása és a galaxis feletti zsarnok uralom kiépítése, majd megtartása. Mégis csak kettő van belőlük, ami nem túl praktikus, mert a Jedik többezerszeres túlerőt képviselnek. Hogy ne zaklassák őket gonosz terveik szövögetése közben, kénytelenek titokban tartani még a létezésüket is.

Adja magát a kérdés: miért csak ketten vannak? Van gyakorlati oka, vagy valami hagyományra vezethető vissza? Mindig ketten voltak? Egyáltalán, ki volt az első Sith, ha volt, és honnan származnak?

Ráadásul azt is megtudtuk, hogy a két Sith egyike a mester, a másik a tanítvány. Volt olyan mester (Darth Plagueis), akivel a tanítványa végzett. Vajon ez normális közöttük?

Akit közelebbről érdekelnek ezek a kérdések, azokhoz szól a Darth Bane trilógia, amiből a Star Wars filmekig vezető ezeréves folyamat első lépéseit ismerhetjük meg.

2. Honnan jött Darth Sidious?

Néhányszor már megénekeltük itt, hogy Darth Sidious (alias Sheev Palpatine) joggal pályázik az emberi fantázia által alkotott legjobb főgonosz címére. Darth Plagueis története James Lucenotól

Az ő galaktikus játszmájában életek milliárdjai és egész bolygók is legfeljebb gyalogáldozatnak számítanak. A végletekig gátlástalan Sith szó szerint bármit hajlandó megtenni, és sajnos elég kreatív ahhoz, hogy elérje, amit célul kitűzött.

A Csillagok Háborúja filmekből Anakin Skywalker tragikus sorsa pontosan kirajzolódik, de ő csak egy eszköz volt az igazi gonosz, az uralkodó kezében. Palpatine-ról viszont alig tudunk meg valamit azon kívül, hogy a Nabooról származik, üstökösként ível felfelé a politikai pályája (előbb nagykövet, majd szenátor, később pedig főkancellár lesz, akinek végül teljhatalmat szavaznak meg) és a sötét oldalon túl az intrika mestere is.

Hogyan választották ki, hogy ő legyen a következő Sith tanítvány? Ki volt a mestere, és hogy választotta ki Darth Mault tanítványának? Hogyan vette rá Sidious Syfo-Dyas Jedi mestert, hogy klónhadsereget állítson fel a Köztársaság és a Jedi rend háta mögött - ami majd a Sith-ek helyett végez a Jedi renddel?

Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk James Luceno Darth Plagueis című könyvéből, ami kb. fele-fele arányban szól Palpatine-ról és mesteréről.

3. Mi történt A Jedi visszatér és Az ébredő Erő között? Az utóhatás trilógia könyvei

Amikor A Jedi visszatér végén elpusztították a II. Halálcsillagot és az uralkodót, a lázadók megnyerték a legfontosabb csatát, de a háború még korántsem dőlt el. A Birodalom a Halálcsillag előtt is uralta a galaxist, vagyis a flotta maradéka is veszedelmes erőt képviselt. A császár megüresedett pozíciójára is biztos, hogy volt alkalmas jelentkező, szóval a lázadók még messze voltak attól, hogy legyőzzék a Birodalmat.

Az ébredő Erő 30 évvel később veszi fel a történet fonalát. Addigra a Birodalom már a múlté, de közben felépült az Első Rend, ami ismét a szabad világot fenyegeti. A hatodik és a hetedik rész közti időszakban hatalmas űr tátong, ami azért kiált, hogy átvezető történetekkel töltsék fel. Ilyen történet pl.: az Utóhatás trilógia, ami közvetlenül a Jedi visszatér utáni időszakról szól, de néhány részletet előre vetít az új filmekből is.

blog comments powered by Disqus