A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 lemaradásunk Asimov víziójához képest

Kelemen Szabolcs

Isaac Asimov rengeteg művében foglalkozik a jövővel . Vízióinak és jóslatainak egy része valóra vált. Több tízezer évet felölelő munkásságában szép számmal akadhat még olyan, ami a jövőben valóra válik.

A következő három dologban viszont most, 2015-ben már le vagyunk maradva Asimov robotos világához képest:

Az Amerikai Robot és Gépember Rt.

Az Amerikai Robot és Gépember Rt.-t (angolul U.S. Robots and Mechanical Men Inc.) Asimov művei szerint 1982-ben alapították . A 21. század elejére ez a cég a robotok gyártásában már egyeduralkodóvá vált. Háttérbe szorította az összes robotokkal foglalkozó vetélytársat, és monopolhelyzetet harcolt ki magának: a Földön csak nekik lehetnek összeszerelt robotjai . A cég a robot történetekben kulcsszerepet játszott.

Jelenleg nem csak ilyen nevű cég nem létezik (bár a modemeket gyártó " US Robotics "-ot Asimov művei nyomán nevezték el), de még egyeduralkodó cég sincs a robotikában .

A robotok fejlettsége Asimov és a Merkúr

Asimov világában mostanra az emberiségnek tudnia kellene olyan pozitronagyú robotokat gyártani, amik engedelmeskednek a robotika 3 törvényének . Ezeket a robotokat a 21. század elején tudományos kutatásra és az űr gyarmatosítására használnák . A hétköznapi robotoktól a Föld lakossága fél .

A valóság ettől gyökeresen eltér. Egyrészt robotokat előszeretettel használnak itt, a Földön is , de ezek nem érik el azt a fejlettséget , amit Asimov vízionált (ezért nem is alakulhatott ki az általa említett Frankenstein-komplexus).

Másrészt a robotika törvényeit csak részben, vagy egyáltalán nem lehet tetten érni a mai robotokban. Nyilván nem lehet emberre veszélyes háztartási robotokat forgalomba hozni, bár balesetek előfordulhatnak. A katonai felhasználású robotoknál viszont kifejezetten nem cél, hogy betartsák az első törvényt ("A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.").

A Merkúr expedíciók

A MerkúrA Merkúr a Naphoz legközelebb keringő bolygó. Légkörét nem tudja megtartani, a felszíni hőmérséklet -183 és 427 °C (90 és 700 K) között változhat. A Földnél kisebb, és rengeteg fémet tartalmaz - vagyis egy embernek ott tartózkodni nem éppen életbiztosítás , viszont az ásványi kincsek kiaknázása igen csábító.

Éppen ezért Asimov művei szerint 2005 -ben és 2015 -ben is expedíciót indítottak a Merkúrra (lásd Asimov Körbe-körbe c. írását ). Mindkét küldetésben kulcsszerepe volt a robotoknak , de a robotikának ebben a kezdeti fázisában egy-egy rosszul kiadott utasítás még könnyen kudarchoz vezetett... Előfordult az is, hogy a kutatóknak a saját testi épségüket kellett kockáztatni, hogy a robotokat kibillentsék a három törvény miatti holtpontról.

A valóságban a Merkúrhoz legközelebb két űrszonda jutott: a Mariner-10 (1974-75) és a Messenger (2011-ben állt pályára a bolygó körül). Utóbbi végigfényképezte a teljes felszínt, tanulmányozta a ritka légkört és a mágneses mezőt - de mindez nyomába sem ér Asimov robotexpedíciójának .

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus