A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 ok, hogy utáld a robotokat

Kelemen Szabolcs

Felejtsük el a jópofa R2D2-t és BB-8-at, vagy a komikusan pesszimista Marvint (Galaxis útikalaúz), és beszéljünk a valódi robotokról!

Nézzük meg közelebbről, mi a baj azokkal a robotokkal, amik már működnek, vagy éppen most kísérleteznek velük!

1. A mesterséges intelligencia veszélyes 3 terminator - a robotok nem veszélytelenek

Könyvtárnyi példát lehetne hozni a mesterséges intelligencia veszélyeiről. Elég a Terminátor filmek Skynet-jére, a 2001 Űrodüsszeia HAL 9000-jére, vagy éppen a Dűne és Az Alapítvány világára gondolni (amik már eleve a robotok utáni időszakról szólnak).

Bár a fentiek mind fiktív világok, a probléma nem lebecsülendő: mi történne, ha létre hozunk egy olyan gépet, aminek az eszén nem tud túljárni egy ember sem? Még ha engedelmeskedik Asimov 3 törvényének, abból is lehet probléma. De mi van, ha valamilyen kicsavart logika mentén egyenesen az emberiség elpusztítására fog törni?

Ha pedig egy robotszerű testet, esetleg fegyvert is adunk neki, netalán még reprodukálni is képes önmagát, akkor máris nyakunkon az robot-apokalipszis.

Nem ez lenne az első, amit kár volt felfedezni (lásd atom-, vegyi-, és biológiai fegyverek).

2. Nem békés céllal készülnek

Ha a mesterséges intelligenciában rejlő veszély önmagában nem lenne elég, akkor gondoljunk bele abba is, hogy a legtöbb új technológiát ma nem emberbaráti szeretetből fejlesztik ki (bár később békés célú felhasználás elképzelhető). A fejlődés fő motorja a katonaság , és az, hogy minél kisebb saját áldozattal lehessen legyőzni az éppen aktuális ellenséget.

Emiatt pedig Asimov jövőképénél sokkal közelebb van a Terminátor világa , hiszen mi keresnivalója lenne a 3 törvénynek egy gyilkolásra tervezett robotban?

Nézzünk csak meg néhány robotikai fejlesztést a közelmúltból:

Vagy mondjuk ezt:

Nem úgy tűnik, mintha babakocsik tologatására készülnének, ugye?

3. A gépek elveszik a munkát

Az emberiség már régóta használ gépeket az olcsóbb, vagy pontosabb munkavégzéshez, de ez a gépesítés munkahelyek, sőt, egész szakmák megszűnéséhez vezetett .

Bár már rengeteg munkát ki tudunk váltani gépekkel, úgy tűnik, hogy csöppet sem közeledtünk ahhoz az utópisztikus elképzeléshez, hogy az embernek a kényelmes élethez nem kell dolgoznia, mert mindent gépek végeznek helyette (egyesek szerint a helyzet még romlott is: az ősembernek állítólag elég volt heti 8 órát dolgoznia a megélhetésért.). Sőt, ennek inkább az ellenkezője az igaz: ha egy szakmát géppel váltunk ki, emberek megélhetése kerül veszélybe.

Asimov szerint nem is helyes, hogy az ember helyett mindent robotok végezzenek, mert az egyenes út a visszafejlődéshez.

Persze ahogy fejlődött a technika, jöttek létre újabb szakmák, ami a dolgozók egy részét felszívta (pl.: az informatika ma elég sok embernek ad munkát, de 100 éve még ismeretlen volt), de vajon fog-e mindig elég új szakma születni és mi fel leszünk-e készülve arra, hogy csak Magyarországon emberek százezrei veszítsék el az állásukat, mert valamikor humanoid robotokkal fogják helyettesíteni őket? Hogy ez mennyire nem légből kapott dolog, azt bizonyítja, hogy foglalkoztak vele a Davos-i világgazdasági fórumon is.

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus