A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Még 3 őrült kellék Douglas Adams műveiből

Kelemen Szabolcs

Douglas Adams emlékéhez méltatlan lenne, ha csak azt a 3 "találmányát" emelnénk ki munkásságából, ami a korábbi cikkben szerepelt. Álljon itt műveinek 3 másik kelléke, ami neki köszönhetően került be a köztudatba és bűn volna nem említeni őket!

Pángalaktikus gégepukkasztó

Ütős italokról hallottunk már itt a Földön is. Egyik a nyers erejével taglóz le, a másik meggyútjva fogyasztandó, és van olyan, amit a szénsav, vagy az energiaital vadít meg. És ezzel csak néhány legálisat említettünk.

De mindez semmi a pángalaktikus gégepukkasztóhoz képest, aminek a hatása olyan, "mint amikor szétverik az ember agyát egy lédús citromszelettel, amit vaskos aranytömbhöz erősítettek".

Erejére jellemző, hogy néhányan már az első adag elfogyasztása után öntudatlanul esnek össze, és külön szervezetek foglalkoznak a mixtúra áldozatainak rehabilitálásával.

Ki más is találhatta volna fel, mint "az univerzum polgárainak jóléte felett őrködő, bölcs" Zaphod Beeblebrox, a Galaxis elnöke? Szinte magától értetődő, hiszen a fickónak károsítható agysejtjei - ha voltak is - elnöksége idejére biztos, hogy nem maradtak... Jól láthatóan hozzá is szokott:

A reciperexkluzíva

A matematikában sok furcsasággal lehet találkozni. Valakinek már a negatív számokkal is meggyűlik a baja (ha a buszon 8-an vannak, 10-en leszállnak, kettőnek vissza kell szállni, hogy senki ne legyen a buszon?), nem is beszélve az e-ről, a π-ről, vagy az imaginárius egységről (négyzetgyök -1, hol i-nek, hol j-nek jelölik).

De Douglas Adams rátett egy lapáttal az absztrakcióra, és kitalálta a reciperexkluzívát, ami olyan szám, ami önmagán kívül minden számmal egyenlő. Elsőre értelmetlennek tűnik, de a kávéházi számlák végösszege gyakran pont ilyen: a valós fogyasztáshoz semmi köze. Nem véletlen, hogy az időutazás matematikai leírását (bisztromatika) is egy kávéházban találták fel, amihez nélkülözhetetlen a reciperexkluzíva!

Galaxis útikalauz stopposoknak

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban említsük meg az ötrészes trilógia névadóját, a Galaxis útikalauzt stopposoknak.

Az univerzumban ismert egy könyv, ami a tudható tudás hiteles tárháza. Valószínűleg minden megtalálható benne a legmodernebb technológiáktól a történelem utolsó morzsájáig, a párkapcsolati problémák megoldásától a háborúkon át az univerzum aprólékos leírásáig és a tyúkszemvágásig. Pontos és megbízható - éppen az az információforrás, amire mindig építeni lehet.

De ez a könyv a Encyclopaedia Galactica, és nem a Galaxis útikalauz.

Az útikalauz ennél kicsit pontatlanabb. Például a Traal bolygó mohó bogárpattintó fenevadjáról ezt írja: "A mohó bogárpattintó fenevad kedvelt eledele a turistának". Pedig helyesen ezt kellene tartalmaznia: "A mohó bogárpattintó fenevad kedvelt eledele a turista". (A különbség szinte "leheletnyi". Főleg a Traalra utazó túristák számára. Ezért is alakult ki a mondás: az útikalauz tévedhetetlen, de a valóság gyakran pontatlan.) A Föld bolygóról szóló bejegyzés pedig csupán ennyi: "jobbára ártalmatlan". Viszont ezen a bejegyzésen Ford Prefect legalább évekig dolgozott...

Hogy akkor hogyan lett ellentmondásossága ellenére a Galaxis legsikeresebb könyve? Vagy miért tartják minden tudás és bölcsesség forrásának?

A válasz egyszerű. Egyrészt olcsóbb. Másrészt óriási betűkkel ez van a borítóján: "Ne ess pánikba!".

És ezzel a könyvvel a világ leghosszabb trilógiája éppen csak elkezdődik...

Még több: ~blog
blog comments powered by Disqus