A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3 szarvashiba, ami miatt Voldemort alulmaradt

Kelemen Szabolcs

Lehet, hogy a Sötét nagyúr volt minden idők legnagyobb feketemágusa, de ha végiggondoljuk, milyen hibákat követett el, a veszedelmes gonosz renoméja komoly csorbát szenved.
Arról persze véletlenül sincs szó, hogy hirhedtségére valamilyen jócselekedet vetne árnyékot, arról viszont igen, hogy bizonyos lépései érthetetlenek, sőt, inkább butaságnak számítanak.

1. Horcrux a Szükség szobájában     Voldemort 3 hibája

A Sötét nagyúr már nagyon fiatalon elhatározta, hogy kifog a halálon. Minden meg is tett, hogy örökké éljen, és visszatérhessen a halálból: már 16 évesen ölt, hogy Horcruxot készíthessen. Ha csak egy ilyen Horcrux fennmarad, feltámadhat, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni jelentőségüket.
A Horcruxaira úgy tűnik, mégsem vigyázott egyformán. Hugrabug Helga kelyhét Bellatrix Lestrange gringottsbeli széfjében őriztette. Elég biztos hely egy ilyen fontos tárgynak, de Harryék mégis meg tudták szerezni.
Ekkor már világos kellett volna, hogy legyen: a titka lelepleződött, mi több: Harryék kifejezetten a Horcruxaira vadásznak.
Hollóháti Hedvig diadémját mégis otthagyta a Szükség szobájában. Talán azt hitte, hogy ott Harryék nem fogják megtalálni? Pedig a diadém hollétéről tudott a Szürke hölgy, a Szükség szobája pedig egyáltalán nem volt ideális rejtekhely: a Roxfort története is írt róla, Harryék meg köztudottan annyiszor jártak ott, hogy szinte második otthonuk volt.
Miután a halálfalók átvették az irányítást Roxfortban, minden lehetősége meglett volna, hogy a diadémot biztonságba helyezze, mégsem tette. Vajon miért?

2. A csődöt mondó pálcák sora

Hogy Voldemort meg akarta ölni Harryt, az vitán felül áll. Miután először kudarcot vall, pálcát váltott, mondván, biztos az áll a háttérben, hogy Harry és az ő pálcája "ikrek".
Később Lucius Malfoy pálcájával is felsül. A második pálcánál sem vetődött fel benne: lehet, hogy nem a pálca a probléma, hanem Harry személye, hiszen az átkai gond nélkül végeztek mindenki mással, Harryt kivéve.
De ő ehelyett a még erősebb Bodzapálcában látja a megoldást. Amikor azt gyanítja, hogy a Bodzapálca nem őt szolgálja, még Pitonnal is végez, hogy a pálca "övé legyen" (ebben is téved). Hogy kerülhette el a figyelmét az a lehetőség, hogy nem a pálcákkal van a baj? Mi több: miért nem jutott eszébe, hogy a bodzapálcánál talán a lefegyverzés számít, és nem a tulajdonos megölése? Csak néhány másodpercbe került volna kipróbálni...
(Lehet, hogy a Sötét nagyúrnak olcsó az emberélet, de talán az egyik leghasznosabb szolgájának megölése előtt - mivel nem tudta, hogy áruló - elgondolkozhatott volna egy kicsit: tényleg ez az egyetlen lehetőség?)
A Harry Potter és a Tűz serlegében egy olyan kifinomult és csavaros tervet alkotott a Harry tőrbe csalására, ami még Darth Sidiousnak is becsületére válna. Éppen ezért nehéz elhinni, hogy egy olyan kulcsfontosságú ügyben, mint Harry Potter megölése, ennyire felületes volt.

3. Nem ismeri fel a kapcsolatát Harryvel   

Harry és Voldemort kapcsolata nem egyszerű: egyrészt összeköti őket egy jóslat, másrészt Harry egy akaratlanul létre hozott Horcrux, harmadrészt kettejük elméje szoros összeköttetésben van. Ha tudott volna ezekről, Harryéknek valószínűleg esélye se lett volna.
Bár állítólag a Sötét nagyúr az egyik legjobb hatalmú legilimentor, és többször is találkozott Harryvel, sőt, a Főnix rendjében meg is szállta a testét, de sem a Horcruxról nem szerzett tudomást, sem arról, hogy könnyűszerrel tudna Harry elméjében olvasni.

Piton tudott mindenről, de úgy tűnik, a titkot magával vitte a sírba. Viszont a Sötét nagyúr magától is rájöhetett volna: valószínűleg elég lett volna csak egy próbát tennie Harrynél a legilimenciával.

"Senki sem hibátlan"    

Bár elég kapitális hibákat követett el, és Dumbledore elől is megfutamodott, azért Voldemort még így sem volt gyenge ellenfél.
Varázsereje hatalmas, gátlástalanságban világbajnok, és volt elég befolyása, hogy maga mellé állítson egy akkora sereget, amivel ki lehet fordítani a négy sarkából a varázsvilágot.
Ezek a hibák csak beárnyékolják a tökéletes, és veszedelmes főgonosz képét.

Még több: Harry Potter
blog comments powered by Disqus