A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

3+1 teória arról, ki lehet Rey?

Kelemen Szabolcs

2015 decembere óta a Star Wars világ legnagyobb rejtélye, hogy kicsoda Rey. Nagyobb rejtély, mint Snoke kiléte, sőt, talán a SW univerzum valaha volt legnagyobb rejtélye.
Úgyhogy vegyük is sorra, mik a legnépszerűbb teóriák!

Mit tudunk Rey-ről? Rey a Jakku sivatagában

Rey 11 évvel az endori csata után született, és a családja ismeretlen okból a Jakkun hagyta.

A film idejére ügyes szerelő és pilóta vált belőle, de a bolygót nem hagyta el, mert várta, hogy visszajöjjenek érte. Roncsvadászként tengette napjait, amikor BB-8-cal találkozva az élete óriási fordulatot vett, és kalandjai során kiderült, hogy nem is kicsit Erő-érzékeny.

Teória 1: Luke Skywalker lánya

Mellette szól : Mindketten sivatagban nőttek fel, mindketten jó pilóták, a valódi szüleikről szinte semmit sem tudnak, és Luke fénykardját megérintve Reynek látomása támad. Ráadásul a film záró jelenete olyan, mintha Rey felismerte volna Luke-ot. Ezek után ugye magától értetődő, hogy Luke-nak született egy lánya, de elrejtette, hogy megvédje?

Ellene szól :

 • Elvileg a Jedik nőtlenek voltak. Persze ez nem jelenti azt, hogy Luke is nőtlen volt.
 • A kettejük közötti legtöbb hasonlóság nem genetikai. Attól, hogy két ember sivatagban nő fel, jó pilóták, és nem ismerik a szüleiket, a történetük hasonló, de nem lesznek rokonok!
 • A látomás sem jelenti azt feltétlenül, hogy Rey Skywalker lenne, hiszem létezhet kapocs olyan Erő használók között is, akik között nem áll fenn szülő-gyerek viszony.
 • Állítólag a VIII. rész pont ott fog folytatódni, ahol véget ért Az ébredő Erő. Vagyis ha Luke Rey apja, az valószínűleg új rész első kockájánál kiderül, akkor pedig hol marad az izgalom?

Alteória1 : Ki lehet Rey anyja? Az Expanded Universe avatott ismerői egyből rávágnák, hogy Mara Jade! Csakhogy a Mara Jade-ről szóló történetek jelenleg kívül esnek a kánonon... Bár ezt egy tollvonással meg lehet változtatni.

Alteória2 : Mi van, ha Luke nem azért rejtette el Rey-t, hogy megvédje, hanem inkább azért, hogy nehogy a sötét oldal rátaláljon, és maga mellé állítsa?

Teória 2: Han és / vagy Leia lánya

Mellette szól : Ki tud másik olyan családot mondani, amit annyira átjár az erő, mint a Skywalker famíliát? Ha pedig Skywalker, és családalapítás, akkor magától értetődő, hogy első helyen Han Solo és Leia áll! Egyesek úgy vélik, hogy Han Solo arcán többször is látszik a bűntudat, amikor Rey közelében van, és nem véletlenül ajánlott munkát neki a Millenium Falconon.

Ellene szól :

 • Han Solo nem adta kifejezett jelét annak, hogy felismerte volna Rey. Még ha sokat is változott azóta, hogy otthagyták Jakkun, a történetéből és a képességeiből egyértelműen ki kellett, hogy derüljön, hogy a lánya (ha tényleg az). Mi több, ha Ben és a családegyesítés miatt kockára tette az életét, akkor miért nem szólt egy szót sem arról Leiának, hogy megtalálta az elveszett lányukat?
 • A filmben semmilyen jele nincs annak, hogy Leia lenne Rey anyja. Egy ilyen jelenetet kihagyni pedig óriási hiba lett volna.

Alteória1 : Rey Han Solo lánya, de az anyja nem Leia. A filmben említik, hogy Han és Leia sokat veszekedtek. Akár veszekedhettek Han félrelépései miatt is. Ez megmagyarázná, hogy miért hallgatott végig, és miért van bűntudata. (Nekem ez a változat nagyon nem tetszene, de a folytatásról - más téren - hallottam ennél vadabb elképzeléseket is...) Továbbá felveti azt a kérdést is, hogy ki lehetett Rey anyja? (Korábban írtunk róla, hogy a Marvel képregények szerint Han-nak volt egy felesége is Leia előtt.)

Teória 3: Kenobi leszármazott

Mellette szól : Obi-wan Kenobi jóval Rey születése előtt meghalt, ezért az kizárt, hogy Obi-wan lenne az apa. De az már elképzelhető, hogy a nőtlenségi fogadalom ellenére Obi-wannak született gyereke, pl.: a Tatuini időkből. Erre történik is utalás a Kenobi című regényben, és így már elképzelhető, hogy Rey Obi-wan unokája. Ráadásul Rey ugyanúgy brit akcentussal beszél a filmben, mint Obi-wan Kenobi. Milyen szép is lenne, ha az új trilógiában ismét egy Kenobi-Skywalker párbajt látnánk... (Illetve - ha ez a teória igaz - már láttunk is egyet Rey és Kylo Ren között!)

Ellene szól :

 • Amikor a Disney átvette az univerzumot, elég sok Star Wars könyv kikerült a hivatalosak közül. A Kenobi c. könyv pont a határon volt a megjelenés idejét tekintve - jelenleg kívül esik a Star Wars kánonon, vagyis Kenobi mester vérvonaláról hivatalosan nem tudni semmit. De ezen bármikor lehet változtatni!

Az esélyek

Mielőtt rátérnénk az utolsó teóriára, emlékezzünk vissza: Reyt otthagyták a Jakkun. Ebből több dolog is következik:

 • Aki otthagyta a Jakkun, azt Rey felismerte volna. És az összes többi családtagját is. (Hiszen arra várt, hogy érte jöjjenek. Különben honnan tudta volna, hogy mehet velük haza?) Kivéve, ha az emlékeit átírták, de az elég erőltetett fordulat lenne, nem? Szóval: ha olyan hagyta volna a Jakkun, akivel találkozott a VII. rész során, az kiderült volna a filmből. Ebből következik, hogy Hant és Leiát valószínűleg kizárhatjuk, de a Kenobi vérvonal és Luke még "versenyben van".
 • Otthagyni egy kislányt egyedül egy rosszarcú bűnözőkkel teli sivatagban nem éppen baráti gesztus. Persze lehet, hogy tudták, vele van az Erő, és a jég hátán is megél, de még Luke-ra is vigyázott távolról Obi-wan Kenobi. Tehát: vagy volt valaki, aki vigyázott Rey-re, míg a Jakkun volt, vagy az illető, aki otthagyta egyedül, vagy nem tehetett mást (üldözték stb.), vagy minimum felelőtlen, de inkább kifejezetten szemét. Utóbbi pedig Luke-ra nem illik, ugye?

+1 teória: egy eddig ismeretlen család sarja

Mellette szól :

 • Rey családnevét nem ismerjük, és a filmben is azt mondja, hogy ő igazából senki.
 • Népszerű teória, mert könnyű azonosulni vele. Olyan, mintha Rey bármelyikünk lehetne. Az mégsem járja, hogy a Skywalker család határozza meg az egész galaxis sorsát 3 generáción át!
 • Valószínűleg ezt a verziót a legkönnyebb ellentmondások nélkül beilleszteni a történetbe.
 • Lehet, hogy tényleg annyi történt, amennyit a filmben hallottunk: Reyt véletlenül a Jakkun felejti a családja, az utána következő kaotikus éveket a rokonság nem élte túl (ne feledjük: közben a Birodalom maradékát felszámolták, és megszületett az Első Rend). Erre utalt Maz Kanata is (már nem fognak eljönni érte). Az Erő-érzékenységről pedig senki nem tudott semmit.

Alteória1 : Lehet, hogy Rey egy olyan árva, akit Luke képezett a többi Jedi növendékkel együtt, de Kylo Ren mészárlása elől a Jakkura menekítette. Rey folyamatosan titkolta kilétét, és amikor arról beszélt, hogy érte jön a családja, akkor már a Jedi rendre gondolt.

blog comments powered by Disqus