A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

5 sci-fi és fantasy világ alakváltói

Kelemen Szabolcs

Az alakváltás sokszor visszatérő eleme a fantasy és a sci-fi történeteknek, de valójában nem egyféle jelenségről van szó.

Előfordul, hogy csak valakinek a külsejét sikerül felvenni, de a ruháit, vagy a hangját az alakváltó már nem tudja utánozni. Ha ez mind megvan, egy közeli ismerős akkor is gyanút foghat (vagy legalábbis észre veheti, hogy valami nincs rendben), mert a felvett alak máshogy viselkedik. A jó alakváltó tanulmányozza az alany beszédét, mozdulatait és szokásait is, hogy a legközelebbi ismerősét is meg tudja téveszteni. Aki pedig az egész mestere, az más alakjában manipulálja úgy a környezetét, hogy elérje a célját.

Sci-fik esetében az sem hátrány, ha kapunk magyarázatot is arra, hogyan tesz szert valaki az alakváltás képességére.

Terminátor

A sci-fi alakváltók közül talán elsőre mindenkinek a T-1000-es ugrik be. "Alakváltás" terén silány előzménye a T-800-as, ami embernek néz ki, és talán át is tud verni néhány embert, de ez semmi ahhoz képest, hogy a T-1000-es "folyékony fém" felépítése miatt fel tudja venni bárkinek az alakját, akivel érintkezik. Ráadásként az alany hangját is képes utánozni, ami tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy beférkőzzön az emberek bizalmába - de csak rövid időre. Szerencsére kifinomult utánzásról nincs szó, a T-800-as pl.: néhány keresztkérdéssel könnyedén leleplezte, de még így is szinte akadály nélkül tud bejutni bárhová.

Star Wars

A Csillagok Háborújának II. részében (A klónok támadása) szerzett néhány másodpercnyi hírnevet egy Zam Wessel nevű alakváltó. Ő az, aki Django Fett megbízásából merényletet kísérel meg Amidala szenátor ellen, de Anakin és Obi-wan elkapják - majd mielőtt vallani tudna, meghal. A történet szempontjából alig van jelentősége annak, hogy alakváltó, viszont a Star Wars univerzumban azért nem kell csalódnunk: a Wookiepedia szerint 22 alakváltó faj él a réges-régi, messzi-messzi galaxisban.

Dűne

Ennél jóval érdekesebbek a Dűne világából ismerős arctáncoltatók. Ők a tleilaxi nép dolgozói, akik valaha emberek voltak, de a több ezer évnyi irányított evolúció során egy három kasztra tagolódó, rovarokra jobban hasonlító fajjá változtak. Az arctáncoltatók bárkinek az alakját fel tudják venni, sőt, némi tanulmányozás után tökéletes utánzásra is képesek. Emiatt előszeretettel használják őket beszivárgásra, kémkedésre és időnként gyilkosságra. Talán ők lennének a galaxis leghalálosabb fegyverei, ha nem lenne két probléma velük. Egyrészt a Bene Gesserit rend tagjai szinte szó szerint kiszagolják a tleilaxi arctáncoltatók jelenlétét, másrészt ha sokáig kell utánozniuk valakit, akkor egy ponton túl annyira azonosulnak az alannyal, hogy többé nem hajtják végre elöljáróik utasítását - és ilyenkor többnyire likvidálni kell őket.

Harry Potter

A Harry Potter univerzumban többféle alakváltással is találkozunk. Vérfarkas, avagy farkasember: nem önszántából alakváltó

A vérfarkas holdtöltekor szabad akaratán kívül vérengző vadállattá változik, és akár azokra is rátámad, akik nappal még a barátai voltak. Közéjük tartozott Remus Lupin professzor, és Fenrir Greyback (ő fertőzte meg Lupint).

Ennél sokkal kifinomultabb és praktikusabb az animágia tudománya. Az animágusok akkor változnak át egy adott állatá, amikor csak kedvük tartja. A legfontosabb példa talán Sirius Black, aki egy kutya alakját felvéve szökött meg az Azkabanból, de animágus volt többek között Féregfark (patkány), Minerva McGalagony (macska), és James Potter is (szarvas).

Mindez azonban nem tud vetekedni a százfűlé főzettel, amivel egy tetszőleges személy alakját lehet felvenni bizonyos időre. Harryék is sikerrel akalmazták például a Titkok kamrájában és a Halál Ereklyéiben, de aki a maximumot kihozta belőle, az ifjabb Barty Kupor volt. Ő, miután foglyul ejtették Rémszem Mordont, felvette az alakját, és nem csak egy egész tanéven át játszotta sikerrel az ex-aurort, de közben volt ideje végrehajtani Voldemort bonyolult tervét is, nem egy embert manipulálva, hogy tőrbe csalják Harryt a Trimágus tusán.

Vaják könyvek és játék

A Vaják könyvek és játékok szintén nem egy utalást tartalmaznak alakváltásra.

Már az első részben találkozhatunk Azar Javeddal, a varázslóval, aki egy illúzió segítségével felveszi egy magándetektív alakját, hogy Geraltot átverve végül megszerezzen tőle egy varázskönyvet. (Megjegyezzük, hogy bár nem törvényszerű, de általában az alakváltáskor az eredeti alanyt meg szokták ölni... A fentebbi foglyul ejtés a ritkább forgatókönyv.)

A Végzet kardja c. Vaják könyv egyik szereplője, Tellico Lunngrevink Letorte (alias Dudu) a doppler fajba tartozó alakváltó. Geraltnak végül úgy kell megütköznie vele, hogy Dudu Geralt alakját veszi fel. Túl a dolog filozófikus voltán ("mindenki legnagyobb ellensége saját maga") ezt Geralt még arra is kihasználta, hogy lett némi fogalma arról, milyen lehet az ellenfeleinek saját maga ellen küzdenie.

blog comments powered by Disqus