A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Disney több évtizedes terve a Star Wars-szal

Kelemen Szabolcs

Nemrég megjelent egy cikk a Wired magazinban Kathleen Kennedy-vel (a Lucasfilm elnöke) és John Knollal (kreatív igazgató), ami szerint addig fognak évente legalább egy új Star Wars filmet kiadni, amíg arra az emberek hajlandóak jegyet venni. Évente egy újabb Star Wars filmet tervez a Disney

Az Ébredő Erő csak a kezdet, 2016 decemberben már érkezik a Rogue One, és így tovább. Ha a Csillagok háborúja iránti lelkesedés kitart, elképzelhető, hogy mi már nem is fogjuk látni az utolsó filmet!

Pénzszag

Gondoljunk csak bele, hogy ez üzletileg mekkora dolog!

Kezdetben voltak a mozifilmek. Később lehetett kapni Csillagok Háborúja ajándéktárgyakat. A Baljós árnyaknál Jar Jar Binks-szel már becsábították a gyerekeket is, ezzel tovább emelve a nézők számát. Az Ébredő Erőnél pedig az ajándéktárgyak már a film megjelenése előtt elárasztották a boltokat (pl.: távirányítós BB-8).

De az évi egy film még ennél is tovább megy. A cikk szerint "örök franchise"-ban gondolkodnak, ami évtizedekig folytatható - ez pedig szinte egyedülálló. Hasonló volt a James Bond sorozat, de még abból sem forgattak új részt minden évben. És van egy másik nagyon közeli példa is: a Marvel filmek, amik szintén a Disney szárnyai alatt futottak be, és már több, mint 10 van már betervezve belőlük.

Mi lesz ebből?

Elsőre meredeken hangozhat, hogy addig fogják csinálni a Star Wars filmeket, ameddig pénz van bennük. Aggódhatnánk, hogy unalmassá, esetleg szappanoperaszerűvé válnak. Vagy a gyakori megjelenés miatt elveszti a különlegességét (előtte mégis majd' 40 év alatt adagolták be nekünk a 6 filmet).

Szerintem kár aggódni. A Marvel filmek nagyon jól sikerültek, úgyhogy minden esély megvan arra, hogy az új Csillagok háborúja filmek is olyan jók, vagy még jobbak is lesznek.

Másrészt jobbnál-jobb történetek tucatjai állnak készen a megfilmesítésre. Bár az expanded universe már nem része a hivatalos Star Wars kánonnak, még mindig dönthetnek úgy, hogy filmet készítenek pl.: Darth Bane-ről, vagy az Old Republic világáról. Utóbbinál már a játék trailere is bőven ígéretes (ebből ne lehetne jó filmet forgatni?):

Én csak egyetlen kivetnivalót látok a dologban: ha a stúdiók egyre inkább a tutibiztos folytatásokra hajtanak, kevés új ötlet fog eljutni a gyöngyvászonig.

blog comments powered by Disqus