A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Asimov: a legfurább felütés a világ megmentéséhez

Kelemen Szabolcs

Mindentől messze, a semminek is a legszélén, ahol épeszű ember - magától - nem telepedne le, él egy kolónia. A felszín kopár, a természet kegyetlen, és nincs itt semmi hasznos. Aki az egészet kitalálta, már halott, de vallásos tisztelet övezi. Állítólag hátrahagyott egy üzenetet a jelenkorra, ami segíteni fog. Mert baj, az éppen van, és nem is kevés: háború fenyeget, és nincs semmi, amivel megvédhetnék magukat.

Talán egy dolgot kivéve: itt halmozták fel az emberiség majdnem teljes tudását. De mit ér egy Enciklopédia, a képletek és egy halott ember üzenete a valódi fegyverekkel szemben?

A hanyatló birodalom Asimov - Alapítvány (a szerző és egy régi kiadás borítója)

Az emberiség évszázadok óta a fényesen tündöklő Galaktikus Birodalom szárnyai alatt élte viszonylag kiegyensúlyozott mindennapjait (ne tévesszük össze a Csillagok háborújának Galaktikus Birodalmával). Sajnos - bár még alig tűnik hihetőnek - a Birodalom hanyatlik.

Egy Hari Seldon nevű tudós, a pszichohistória megteremtője kidolgozott egy módszert, amivel a történelem alakulását lehet előre jelezni. Akárhogy is számolja, mindig ugyanarra az eredményre jut: a Birodalom napjai meg vannak számlálva. Először meggyengül, utána részekre szakad, majd beköszönt a majd 30 ezer évnyi barbárság időszaka. Emberek százmilliárdja fogják elszenvedni a háborúkat, a pusztítást, a betegségeket és az éhínséget, amíg végül eljön az új Birodalom. Hacsak nem tesznek valamit ellene.

Megszületik az Asimov Alapítványa

Hari Seldon ugyanis kidolgozott egy módszert, amivel egy jobb mederbe lehetne terelni a történelem folyását. Ehhez az kell, hogy létre hozzák az Alapítványt, ami a következő ezer év során mindig kényszerpályán lesz, és minden konfliktusban csak egy lehetősége marad a túlélésre - pont az, ami közelebb visz majd az új Birodalom megteremtéséhez.

Bár Seldont mindenki bolondnak nézi, ötlete mégis szabad utat kap - valószínűleg, mert az ötlete galaktikus léptékben nem igényel nagy befektetést. A kietlen Terminus bolygóra költöztetik 100 ezer követőjét az emberiség felhalmozott tudásáva, akik elkezdik Enciklopédiába rendezni az emberiség tudását. Megkezdődik az Alapítvány kora...

Válság válság hátán

50 évvel azután, hogy az Alapítvány betette a lábát a Terminusra, a már halott Hari Seldon számításai elkezdenek valóra válni. A Birodalom peremén lévő tartományok különválnak, és technológiailag fejletlen királyságokként működnek tovább. Így van ez az Alapítvány közelében lévő négy királysággal is, akik közül Anakreon különösen aggresszív: a többiek leigázásához vezető utat az Alapítvány bolygójának megszállásán keresztül képzeli el.

Anakreonnak nem lenne nehéz dolga. Az Alapítványnak nincs se hadserege, se pénze, sem semmi mása, amivel megvédheti magát. De ami mégrosszabb: az Alapítványt vezető igazgatótanács olyan szobatudósokból áll, akik fel sem ismerik az létüket veszélyeztető helyzetet (még mindig a Birodalom rendfenntartó erőiben hisznek), és inkább tovább bíbelődnek az Enciklopédiájukkal. "Kényszerpályán van, és elvileg csak egy kiút létezhet..." De vajon rájönnek-e, mi a kiút, és lesz-e bátorságuk meglépni azt?

A megoldás

Szerencsére a 100 ezer tudós leszármazottai között akadtak talpraesettebek is. Salvor Hardin - titulusát tekintve polgármester - hiába nőtt fel természettudósok között, a pszichológia és a politika mindig jobban megragadta a fantáziáját. Ez megmutatkozott abban is, hogy bár az igazgatótanácsot hiába próbálta meggyőzni Anakreon fenyegetéséről, Terminus népének nagy részét maga mellé állította, ahogy annyi más ügyben is. Amikor minden hivatalos lehetőségből kifogyott, puccsot szervezett, és magához ragadta a hatalmat - de ettől Terminus még ugyanolyan védtelen maradt. Ezért sorra járta a közeli három királyságot, mondván: a halódó technológiájukat az Alapítvány - köszönhetően a felhalmozott tudásnak - életben tudja tartani, ha cserébe megvédik őket Anakreontól... És láss csodát, az Alapítvány három szövetségesre tett szert!

Logikus, elengáns, és szép mentés. És ez még csak az ezer éves történet első Seldon válsága volt.

Asimov Alapítvány témájú regényeiben ilyen történetek tucatjai várnak!

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus