A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Asimov és a Gaia elmélet

Kelemen Szabolcs

A Gaia elmélet röviden összefoglalva egy olyan bolygó méretű élőlény, ami a benne élőkkel együtt képes fenntartani létezését. Ez az ötlet több alkotó fantáziáját is megmozgatta és Asimov munkásságában is legalább két helyen előfordul.

Nézzük meg közelebbről, mi is a Gaia elmélet, és hogyan kapcsolódik az Alapítvány-Birodalom-Robot sorozathoz (anélkül hogy túl sokat spoilereznénk!)?

A Gaia elmélet

A Gaia egy olyan bolygó, ahol az összes élő és élettelen egy óriásszervezetet alkot, ami biztosítani tudja a folyamatos fennmaradását és fejlődését, és arra törekszik, hogy optimális legyen az összes élőlény számára. A nevét a görög mitológia földistennőjéről, Gaiaról kapta, aki hasonlót képviselt. A modernkori Gaia elméletet Dr. James Lovelock alkotta meg.

Tudományos elfogadottság

Bár egyesek törekszenek a fenntartható fejlődésre, a Földön zajló folyamatok inkább abba az irányba mutatnak, hogy a fennmaradásunk előbb-utóbb akadályokba fog ütközni (elég csak a környezetszennyezésre vagy az éhínségekre gondolni). Éppen ezért a Gaia elmélet tényleg csak elmélet, eredeti formájában a Földre jelenleg nem érvényesül.

Másrészt az elmélet egyes részigazságai különböző mértékben elfogadottak, pl.:

  • egyes élőlények elősegíthették más élőlények fejlődését. Pl.: a fotoszintetizáló baktériumoknak köszönhetően jött létre az az oxigéndús légkör a Földön, ami előfeltétel volt a mai létformák nagy részének kialakulásában
  • a környezet befolyásolja az élőlények fejlődését (pl.: sarki róka bundája fehér lett, hogy jobban tudjon rejtőzködni a hóban),
  • az élőlények is befolyásolják a környezetüket (pl.: a mi éghajlatunkon télen fűtünk, hogy ne fagyjunk meg)

Gaia az Alapítvány-Birodalom-Robot sorozatban Asimov és Gaia

Asimov egy kicsit tovább merészkedett Gaia terén, mint a tudósok. Amikor Gaia megjelenik az Alapítvány-Birodalom-Robot sorozatban, egy létező, de rejtőzködő bolygó volt, ami a következő fejlettségi fokon áll:

  • A közös tudat az egész bolygóra kiterjed, beleértve az embereket, az állatvilágot, a növényvilágot és az élettelen környezetet.
  • Gaia lakói a bolygó közelében telepátiával tartják a kapcsolatot. A bolygótól eltávolodva a hiperteret használhatják, de utóbbi eléggé energiaigényes.
  • Gaiaiak kifejlesztették a transzdukció képességét, amivel kisebb-nagyobb tárgyakat tudnak mozgatni, sőt akár energiát is tudnak termelni.
  • Írásbeliségre nincs szükség a gaiai kultúrában, mert mindent a közös tudatban raktároznak el.
  • A gaiaiak nagyon erős mentális képességeiknek köszönhetően egy bizonyos távolságon belül minden ember gondolkodását képesek irányítani. Ehhez elég csak a közelben tartózkodniuk. Még szemkontaktusra sincs szükség.

Ha a Gaia egyik tagja elhagyná a bolygót, egyedül térdre kényszeríthetné az egész Galaxist, mert minden embert engedelmességre tudna bírni. Ezzel komoly problémákat idézne elő a Seldon tervben is, hiszen ekkor a pszichohistória törvényszerűségei érvényüket vesztik.

A közös tudatnak és a környezettel való harmóniának köszönhetően Gaian valószínűleg nincs több háború, éhezés vagy szegénység, de az egyének szerepe is teljesen átalakul és titkok se nagyon vannak...

Még több: Asimov ~blog
blog comments powered by Disqus