A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Ezért nincs A hobbit: Váratlan utazás könyv

Kelemen Szabolcs

Visszatérő kérdés, hogy ha J. R. R. Tolkien Hobbit című művéből filmtrilógiát készítettek, akkor meg lehet kapni az első rész, a Váratlan utazás regényváltozatát, vagy ha nem, akkor miért nem?

A mostani Hobbit kiadás A Hobbit könyv változatának borítója

A jelenleg kapható kiadások mind a Hobbit: Váratlan utazás történetével kezdődnek, de a filmtrilógia egészét tartalmazzák, ráadásul a Hobbit c. könyv nem olyan túl hosszú, mint pl.: A Gyűrűk Ura.

Hogy akkor hogy sikerült egy viszonylag rövid regényből három, két óránál is hosszabb filmet készíteni? Nos, ez a rendező fantáziájának köszönhető. De ha csak abba gondolunk bele, hogy más könyveknél (pl.: a Térség) is könnyen egy egész TV évadot forgatnak (13x40-60 percet) egy könyvből, nem is tűnik olyan nehéznek.

Okok, hogy a Hobbit: Váratlan utazás ne legyen külön könyvben

Több oka is van, hogy az első film történetét nem adták ki külön könyvben.

  • Az egyik ok valószínűleg az, hogy ha a rövid regényt elkezdjük darabolni, összességében drágábbá válna az olvasóknak, mert bármilyen rövid is lenne egy rész, kötetenként egy ésszerű határ alá nem lehet leszorítani az árat. Az egész pedig három kötetes lenne, tehát egy viszonylag alacsony ár háromszorozódna, ha valaki az egészet el akarja olvasni.
  • A fő ok viszont valószínűleg az, hogy a történet egy kötetben alkot kerek egészt, ezért ha csak lehet, egyben érdemes kiadni. Gondoljunk bele, hogy a Váratlan utazásban a törpök felkerekednek, hogy visszafoglalják otthonukat, de az első filmben odáig sem jutnak, hogy ezt megpróbálják. Ugye, hogy nem lenne értelme egy ilyen történetet kiadni könyvben?

Ellenben az egykötetes változatnak megvan az az előnye, hogy egyből mehetünk is tovább a történettel - nem kell megvárni, míg beszerezzük a következő könyvet.