A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, az "Elutasítom" gombbal letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
OK

Ilyen lett a Witcher sorozat [kedvcsináló]

Kelemen Szabolcs

Amikor kiderült, hogy a Netflix sorozatot forgat a Vaják világáról, még csak annak örülhettünk, hogy lesz valami, ami pótolja a Trónok harcát. Később az is kiderült, hogy itthon forgatják a nagy részét.

2019 végén pedig megjelent, és nem csak a Netflix legjobban teljesítő sorozata lett, hanem napok leforgása alatt mémek tömegét is ihlette.

Most pedig összeszedtünk, mit érdemes tudnia róla annak, aki még nem ismeri.

A történet A Witcher sorozat három főszereplője, Geralt, Yennefer és Cirilla.

Anélkül hogy bármilyen poént lelőnék, a cselekményt úgy lehet a legegyszerűbben összefoglalni, hogy a sorozat Ríviai Geralt kalandjairól szól, aki egy vaják. A vajákok mutációval és mágiával felerősített harcosok, aki általában pénzért szörnyeket írtanak, de ez csak a történet egyik rétege. Egy másik szinten a végzete összefonódik Vengerbergi Yenneferrel, a varázslónővel, és Cirillával, Cintra uralkodójának unokájával. A végzet ebben a világban kézzel fogható tény, és akárhogy is küzd ellene Geralt, valahogy mindig utóléri. Eközben részletek tucatjait tudjuk meg a főbb szereplők múltjáról és jövőjéről, és zajlik egy háború is, ami a szegényektől az uralkodóig mindenkire kihat.

A történetvezetés

Emlékeim szerint a könyvek sem teljesen lineárisak (az első kötetekben több, rövidebb történet van, amik nem feltételnül időrendben követik egymást), de a sorozatban gyakran egy epizód két jelenete között is van időugrás mindkét irányba. Sajnos azt a szívességet nem tették meg a készítők, hogy kiírják, mikor játszódik egy jelenet. Ennek hiányában olyan támpontok maradnak csak, hogy pl.: az egyik jelenetben valaki még meg sem születik, valaki más meg még gyerek, vagy már felnőtt.

Emiatt nem késő éjjel nézném, mert fáradtan nehéz lehet követni.

Elsőre érthetetlen lehet, hogy miért halad három függetlennek tetsző szálon a cselekmény, de az évad végére minden össze fog állni - türelem!

Pótolhatja-e a Trónok harcát?

A Trónok harcával való összevetésben a különbségeknek se szeri, se száma.

A Witcher nem méri olyan szűk marokkal a fantasy elemeket, mint George R. R. Martin: harc, varázslatok, varázslók, sárkányok és más szörnyek valamelyike minden részben ott van, viszont megtalálhatók benne a Trónok harcának rengeteg felnőtt fantasy-re jellemző eleme: a politika, az erőszak, a nemiség. Rendesen alávág az illúzióknak is, rögtön azzal, hogy a főszereplő is elég ellentmondásos karakter.

A cselekmény viszont nem olyan monumentális, mint Martinnál. Minden egyetlen főszereplő köré csoportosul, emiatt eleve kevesebb jelentős karakterrel találkozunk. Nincs benne Tyrion, Kisujj, vagy Cersei, de Havas Jon sem, és jóval kevesebb az intrika is.

A minőségre nem lesz panasz

Látszik, hogy a Netflix nem spórolt a sorozaton. A látvány kiváló, a főszereplőt a Superman gúnyáját éppen levető Henry Cavill alakítja, de (szerintem) Geraltnak jobb, mint kryptoni szuperhősnek. A sajátos, alkalomszerűen adagolt humora elég jól ül, viszont kezdetben zavaró, hogy kizárólag rekedt "Batman" hangon beszél.

A magyar szinkron jól sikerült, de az külön pozitívum, hogy ezt a betétdalt nem csak ügyesen fordították, hanem kiváló előadásban is hallgathatjuk. (Megrögzött rajongóknak ezt a változatot ajánljuk.)

Részben Magyarországon forgatták, de a magyar tájból szinte semmit sem látni, csak néhány jellegzetes épület ismerhető fel.

Hiányoltam, hogy sem a regény, sem a sorozat változatban nem látni egyetlen térképet sem a witcher világáról. Aki szerint javítana a követhetőségen, az itt talál egy térképet.

A harci jelenetek nagyon jól koreografáltak, bár enélkül nehéz sikeres fantasy-t csinálni.

Ha játékadaptációs filmként tekintünk rá (ugyanis a vaják könyvek népszerűségét még jóval a sorozat előtt a belőle készült játékok emelték), mindenképpen az egyik legjobban sikerült.

Még több: Witcher ~blog