A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Witcher könyvek sorrendje

A Witcher könyvek, a filmsorozat, a játékok és képregények mind Andrzej Sapkowski világának elsöprő sikerét jelzik, azonban ha a könyvek sorrendjére terelődik a szó, nem feltétlenül van egyszerű dolgunk. Lássuk, miért is?

A kiadási vagy olvasási sorrend?

A könyvek már nem az első kiadásukat futják, és a kiadók nem azonos sorrendbe jelentetik meg a könyveket. Ezt megelőzően a Viharidő jelent meg nyolcadikként, míg az újabbik kiadásban ez a negyedik.

Akkor sem teljesen egyértelmű a kérdés, ha úgy tesszük fel, hogy milyen sorrendben érdemes olvasni a könyveket. Alapvetően ajánlott lenne időrendben olvasni, azonban a Viharidő ilyen szempontból is kakukktojás. Ennek a története ugyanis megelőzi a Tündevér c. harmadik részt, egyesek mégis azt javasolják, hogy akkor kezdjünk az olvasásához, amikor már a többi regényen túl vagyunk, mert csak lazán kötődik regényciklushoz, és - talán a Zsivány egyeshez hasonlóan - más élményt nyújt, ha már jobban megismerkedtünk a világgal (akik a korábbi kiadást olvasták, azok egyébként is ebben a sorrendben olvasták). Ilyen szempontokat figyelembe véve a javasolt sorrend:

 1. Az utolsó kívánság
 2. A végzet kardja
 3. Tündevér
 4. A megvetés ideje
 5. Tűzkeresztség
 6. Fecske-torony
 7. A tó úrnője
 8. Viharidő

Hogy illeszkednek a könyvek az egyéb formátumokhoz?

A sorrend tovább bonyolódik, ha el akarjuk helyezni a Witcher könyvek időrendjében a Netflix sorozatát, a játékokat és a képregényeket, például azért, mert:

 • A Netflix sorozat első évada nagyjából az első két kötetet dolgozza fel, ami rövidebb történetekből áll, de azokból sem feltéltlenül került megfilmesítésre minden.
 • A sorozat részei nem feleltethetők meg egy-az-egyben a novelláknak. Sok esemény párhuzamosan zajlik, vagy éppen előre és vissza ugrálunk az időben. Reméljük, ez a második évadtól megszűnik.
 • Az elátkozottak háza és a Hús és tűz című képregényeket nehéz időben elhelyezni.
 • Magyarul még nem feltétlenül jelent meg minden Witcher képregény.

Ennyi megjegyzés után jöjjön egy sorrendet személtető ábra, ami többet mond ezer szónál:

A Witcher könyvek, sorozat, képregények és játékok időrendjét személtető ábra

 

Még több: Witcher ~blog