A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Dűne: embernemesítés felsőfokon

Kelemen Szabolcs

A nagytudású Bene Gesserit rend csak nőkből áll és a Dűne világát uraló császárok (hasonlóan a nemesi házakhoz) előszeretettel kötnek házasságot a rend kivételes szépségű tagjaival.

Nem is sejtik, hogy ez egy több ezer éves projekt része. A Kwisatz Haderach tervet egészen addig sikerül titokban tartani, amíg a Bene Gesserit kezéből ki nem hullott az irányítás a célegyenesben.

A Kwisatz Haderach terv

A Bene Gesserit mindig is nagy tudás birtokosa volt. Az évek folyamán kitanulták, hogyan férjenek hozzá női őseik tudásához és emlékeihez. Az Arrakison termő fűszer segítségével nagyon korlátozott jövőbe látásra is képesek voltak.

Ezzel azonban nem érték be. 

Amikor a férfi ágon lévő ősök emlékei után kutattak, mindig kudarcot vallottak. Ezért akartak egy férfi Bene Gesseritet, aki minden ős tudását eléri, sőt:  képes valódi jövőbelátásra. Mindezt természetesen a rend irányítása alatt. Ő a Kwisatz Haderach ("az út lerövidítése").

A megfelelő genetikával rendelkező Kwisatz Haderach "kitenyésztéséhez" több ezer éves tervet készítettek, amiben a megfelelő vérvonalakat kombinálták.

A rend eszközei

A rend nem válogatott a módszerek között, amikor a tervről volt szó.

Elsőként tanulták meg befolyásolni a születendő gyermek nemét.

A tagokat gyakorlatilag génbanknak használták: a kívánt génekkel születő lányokat még fiatalon beléptették a rend tagjai közé, hogy az irányításuk alatt maradjanak.

Kulcsfontosságú volt a megfelelő génállományok keresztezése, amit általában házassággal értek el.

Hogy a nemesurak számára minél kívánatosabb legyen a frigy a rend tagjaival, megtanulták teljesíteni a kéjsóvár férfiak minden kívánságát, és tökélyre fejlesztették a szépség megőrzését is.

Ha ez nem vált be, pénzzel, zsarolással, erőszakkal vagy más módszerrel vették rá az illetőt, hogy a rend egy tagját teherbe ejtse.

A tervet olyan aprólékosan kidolgozták, hogy még a törzsi társadalmakban élő népek (pl.: a fremenek) között is időben elhintették: várjanak egy megváltóra, akinek a leírása pont a Kwisatz Haderachra illik.

Borul a terv Az embernemesítés lépései: az Atreides családfa

Amikor a rend a fiatal Jessicát Leto Atreides ágyasává teszi, azzal is megbízzák, hogy szüljön lányt Letonak. Ekkor Jessicának még fogalma se volt apja kilétéről vagy a tervről. Legfőképp abba nem avatják be, hogy a terv szerint a lánya adna életet a Kwisatz Haderachnak.

Ehelyett beleszeret Letoba, és inkább fiú örökössel ajándékozza meg a herceget, aki éppen elsőszülött fiát gyászolja. A rendben kétség sem merül fel Jessica hűségét illetően, ezért a gyermek nemét nem ellenőrzik a szülésig. Az árulással csak Paul Atreides világra jöttekor szembesülnek. [Lásd: A Corrino ház . A Dune II c. játék egy alternatív történetet dolgoz fel.]

A genetikával azonban nem lehet olyan pontosan tervezni, mint szerették volna. Mire rájöttek, hogy a Kwisatz Haderach egy generációval hamarabb született meg, már esélyük sem volt irányítani Pault... És ezzel megkezdődik a Dűne trilógia első részének cselekménye.

Még több: Dűne ~blog
blog comments powered by Disqus