A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Az I. Halálcsillag számokban

Kelemen Szabolcs

Az idén megjelenő Star Wars filmben központi elem lesz a Halálcsillag és annak tervei. Ezért most összeszedtünk néhány érdekes részletet a DS-1 Orbital Battle Station-ről, vagyis a Halálcsillagról.

A tervek kép a Halálcsillagról

A Halálcsillag építésének hátterében az állt, hogy Darth Sidious (a korábbi Palpatine főkancellár) ennek az űrállomásnak a borzalmas erejével akarta uralni a galaxist. Fegyverzetével akár egész bolygókat el tudott pusztítani, amivel akármelyik rakoncátlankodó rendszert könnyűszerrel engedelmességre lehetett volna bírni. Az Alderaan megsemmisítése után valószínűleg a puszta léte is elég lett volna a Birodalom hatalmának fenntartásához, ha nem lett volna az a fránya hőkivezető nyílás...

A tervezést a geonózisiak már a Klón Háborúk kitörése előtt megkezdték, úgyhogy Palpatine igencsak előrelátó volt.

Később a terveket ellopták a Lázadók (lásd Rogue One film 2016-ban), és amit a Lázadók ellopnak, az - mint tudjuk - úgy el van lopva, hogy még Darth Vader se találta meg...

A Halálcsillagot rengeteg helyen említik - megjelenik az előzmény trilógiában, Star Wars könyvekben, a Lázadók sorozatban és persze az eredeti trilógiában és Az ébredő Erőben is.

Nagy, nagy, de mennyire?

Az I. Halálcsillag gömb alakú, és átmérője 120 km. A keresztmetszete akkora, mint Katar, vagy Jamaica területe.

Hogy ez milyen nagy, azt jól szemlélteti, hogy a képen próbáltam emberkéz alkotta dolgokat méretarányosan mellétenni, de mindegyik a felismerhetetlenül kicsi volt. (A legnagyobb olajszállító tanker is rövidebb, mint fél km. A legtöbb gyártelep eltörpül mellette, és a piramisok a kanyarban sincsenek. A Kínai Nagy Fal 120 km-nél sokkal hosszabb, de egyéb méreteiben bőven alulmúlja a HCS-t.)

Űrléptékkel nézve viszont nem nagy, mert pl.: nem csak a Föld nagyobb nála (sugara kb. 6300 km), hanem még a Holdunk is (sugár: 1700 km)

Hogy mire kellett ez a temérdek hely a szuperlézeren kívül? Az állomáson helyt kapott még 15 ezer turbólézer üteg, több ezer egyéb fegyver és 768 vonónyaláb is.

Nem csoda, hogy az építési költsége 1000 milliárd galaktikus kreditre rúgott...

A személyzete

Az űrállomáson kb. 340 ezer ember szolgált. Arra az esetre, ha a turbólézerek vagy a szuperlézer nem lettek volna elegendőek, több ezer kisebb hajó is a gyomrában várta, hogy ossza az áldást (pl.: TIE vadászok)

A Halálcsillagon állomásozott még 25 ezer rohamosztagos is, hogy ha úgy adódik, akkor egy bolygóra szállva biztosítsák a lakosokat a Birodalom szeretetéről. Ebben természetesen segítsükre volt a megfelelő számú lépegető és a hozzájuk tartozó szállító járművek is.

Az állomás élén Wilhuff Tarkin nagymoff állt, aki vele együtt pusztult el.

blog comments powered by Disqus