A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ez árnyékolja be a Witcher világát

Kelemen Szabolcs

Már éppen kezdtek jóra fordulni a Witcher körüli dolgok: forgatják a Netflix sorozatát - talán éppen Magyarországon, mert Henry Cavillt, a főhőst éppen itthon látják egész gyakran - aztán elszabadult hajóágyúként megjelenik egy hír a szerzőről...

Andrzej Sapkowski pereli a Witcher játékok készítőit

A Ríviai Geraltról szóló történetek nem csak Witcher könyvekben jelentek meg: a Netflix előtt is megfilmesítették (kevés sikerrel), és PC játékot is többször próbáltak készíteni belőle, amik nem voltak mind átütően sikeresek. Égő pénz - valami hasonlót érezhetnek a rajongók

Valószínűleg a korábbi kísérletek kudarca miatt az író úgy döntött, hogy százalékos részesedés helyett egy kisebb, fix összegben állapodik meg a CD Project RED-del, amikor ismét szóba került, hogy játékot készítenek a könyvek világából. Azóta a Witcher játékokból egyes becslések szerint 240 millió euró bevétel keletkezett. Most pedig a világ megalkotója úgy érzi, ebből a pénzből neki is jár, ezért beperelte a CD Project RED-et - mégpedig 16 millió dollár erejéig.

A dolgot fűszerezi, hogy a híradások szerint a lengyel szerzői jogi törvények lehetőséget biztosítanak a hasonló aránytalanságok orvoslására, vagyis az szerző esélyei a perben nem rosszak.

Nagyon nem tesz jót a Witchernek

Miközben a vaják könyveket azért olvassuk, hogy elszakadjunk a hétköznapoktól, és elmerüljük egy fantáziavilágban, az elményt komolyan be tudja árnyékolni, hogy egy ilyen hír az képünkbe ordítja: bizony ez is a pénzről szól. Nem mintha a witcher világától távol állna a gátlástalanság, és annak az ábrázolása, hogy az emberek mire képesek a pénzért, de azért az mégis más, mint amikor a maradék illúziónkat egy jogi ügy veszi célba annak minden rusnyaságával.

Aki az ügy kapcsán kommenteket is olvasgat, az érthető indulatokon kívül ráadásul a szerző olyan viselt dolgairól is tudomást szerezhet, amiktől egy witcher könyv vagy a készülő sorozat is előnytelenebb megvilágításba kerülhet.

Részben érhető

A mi világképünkbe az teljesen belefér, hogy valaki jól keressen, ha a witcherhez hasonló teljesítményt rak le az asztalra - de ez valószínűleg a per nélkül is összejött. Ott vannak ugye a vaják könyvek, vagy hogy most konzultánsként foglalkoztatják a Netflixnél is a sorozat kapcsán. Hogy a 16 millió dollár jár-e vagy sem, azt jogászok fogják eldönteni, és a mi igazságérzetünkhöz semmi köze - viszont ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy mennyiben járult hozzá a Witcher játékok sikeréhez a Sapkowski által kitalált világ (mennyire lenne sikeres, ha a cég saját kútfőből találja ki a karaktereket és a történetet?), akkor kicsit indokoltabbnak érezhetjük az egészet.

Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy elég nagy összegről van szó, amiből valószínűleg nem csak a szerző (és az ügyvédek) fognak részesülni. Juthat belőle a családnak,  valószínűleg dolgozik mellette egy csapat is (akiknek szintén csurranhat-cseppenhet), de akár jótékonykodhat is belőle - amit valószínűleg egy profitorientált cég nem tenne meg ugyanabból a pénzből.

blog comments powered by Disqus