A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ez várható 2019-ben (újak, folytatódók és véget érők)

Kelemen Szabolcs

2018 elgondolkodtató év volt. A nagyok között bukott a Solo film, tarolt a Bosszúállók, úgy-ahogy kaptunk még egy adagot J. K. Rowling varázsvilágából... De kisebb csinnadratta mellett kaptunk rengeteg új Star Wars könyvet, folytatódott a Térség és a Stalker sorozat, George R. R. Martin pedig a Trónok harcának befejezése helyett egy előzménykönyvvel lepett meg minket.

Ami véget ér 2019

A Trónok harca már biztos, hogy valamilyen befejezést fog kapni 2019 áprilisában. Ezzel kapcsolatban azt fontos tudni, hogy a forgatókönyvhöz George R. R. Martinnak nincs sok köze, ahogy a legutóbbi évadnál sem volt. Elképzelhető, hogy ő másmilyen befejezést szánna a sorozatnak - de hogy ezt ki fogják-e adni könyvben, az még kérdéses. Talán éppen azért nem adják ki, mert valószínűleg sokkal jobb lenne, mint amit a filmesek kitalálnának, és amíg nem csillapodnak le a hetedik évad keltette hullámok, nem lenne jó összeméregetni (még anyagi szempontból sem...).

Befejeződik az új Star Wars trilógia is - bár ezzel kapcsolatban ember / rajongói portál legyen a talpán, aki minden információmorzsát össze tud szedegetni. Kis túlzással állíthatjuk, hogy a címét betűnként csepegtetik, az előzetest meg képkockánként. Szinte minden nap megjelenik róla valami hír, és még majd' 1 év van hátra a megjelenésig. Nem lehet sokat tudni arról sem, hogy ugyanezekkel a főszereplőket viszontláthatjuk-e később, viszont az biztos, hogy nem maradunk Star Wars nélkül (lásd lentebb).

Véget ér az Agymenők is. A kocka témák seregét felvonultató sorozatot, miközben a témája egyedi volt, és nem mindennapi cameokavalkádot tudhat magáénak (szerepelt benne James Earl Jones, Carrie Fisher, Mark Hamill, Kevin Smith, Elon Musk, de valamilyen rendszerhiba folytán még Bill Gates is), utólérte nagyon sok sitcom végzete: a vége felé már kicsit erőltetetté vált és a főszereplők kapcsolatai is elsekélyesedtek. Akit megfogott a téma, az viszont hasonlóan jól szórakozhat az Az ifjú Sheldon c. sorozaton.

Egészen más pályát járt be a lehírhedtebb nőcsábász titkosügynök (aki már rég nem James Bond, hanem) Sterling Archer, akinek szintén búcsút kell mondjunk 2019-ben. A sorozat soha nem volt egy hagyományos sitcom, ahogy a forgatókönyvét sem hollywood-i recept alapján írták. Bármivel képes viccelni, a polkorrektséget hírből sem ismeri (gyakran ettől üt igazán), de van, hogy csak egyetlen értékelhető beszólás van egy epizódban - annál viszont úgy dőlünk, hogy egyből mehet pólófeliratnak. Az elmúlt 9 évad alatt alaposan megismerhettük és megszerethettük a karaktereit - vajon révbe érnek a befejező évadban?

Ami folytatódik

Nem véletlenül ez a szakasz a leghosszabb, ugyanis a kiadók és a studiók jobban szeretnek arra tenni, ami már bizonyított. Lássuk, hogy mik kaphatnak folytatást 2019-ben az "amíg pénz van benne, addig facsarni kell" jegyében.

Rögtön az év elejére ígérik a régóta csúszásban lévő Iron Sky 2-t. Ezért kár is a szó - akinek tetszett a trashnek csak tűnő első rész, az már biztos, hogy várja. Aki nem, annak valószínűleg egy megnézést megér mindkettő.

Remélhetőleg 2019-ben itthon is kiadják majd a Térség sorozat következő (nyolcadik) könyvét is (bár az angol nyelvű változatot is március 26-ra várják).

Az új évben móresre tanítják majd a világ legostobább népességszabályozóját, Thanost is. Hogy kik? Természetesen a Bosszúállók. Hogy a felük leadta a törülközőt az első részben? És azt ki hiszi el, hogy a Marvel ennyi jól bejáratott szereplőtől (és a bennük rejlő dollároktól) képes lenne örökre megszabadulni? Szóval ha még nem telítődtünk tőle, akkor 2019-ben megint kapunk Marvel mozit (nem is egyet, ott lesz pl.: a Marvel kapitány is) .

Ennél viszont meglepőbb, hogy amíg a Bosszúállók folyt a csapból is, a surranópályán szépen elkészült a Men in Black 4. A régi szereplők csak nyomokban lelhetők fel benne (kb. csak a jelenkori O ügynököt játszó Emma Thompson. Hogy Will Smith mit csinál éppen, lásd lent). Az új főszerepben Chris Hemsworth és Tessa Thompson (elég jó párost alkottak a Thor: Ragnarökben), és feltűnik még Liam Neeson is. Az előzetes hozza, amit egy MiB filmtől várunk - majd kiderül, hogy a Halálos Iramban 8-at a skalpjai közt tudó rendező (F. Gary Gray) hozzáad, vagy elvesz a sötét zsaruk történetéhez.

Folytatást kap az a film is, ami új szintre emelte, hogy "ne bántsd a kutyámat". (John Wick 3.) Előzetes még nem találtam, de nagyon jó eséllyel hozni fogja, amit várunk tőle: akciót ezerrel (és ceruzával). Továbbá újra egy filmbe kerül Keanu Reeves és Lawrence Fishburne, de hogy a sikert bebiztosítsák, még Halle Berry és egy újabb kutya is csatlakozott a csapathoz.

Eddig azt hihettük, hogy csak a Csillagok háborújat számozták furán, de a kavarásba most a Terminátor is beszáll (és nem csak az időutazás miatt). A sok helyen Terminator 6-ként hívott film valójában a Terminator 2 folytatása, és az eddigi harmadik rész helyét veszi át. Hivatalosan az eddig ismert 3-4-5 rész meg sem történt, miközben a 6/3. rész megkísérli jobb mederbe terelni a sztorit. 2019 novemberétől láthatjuk benne Linda Hamiltont és Arnold Schwarzeneggert is - ráadásul részben itthon forgatták.

A Glass / Üveg c. mozi mindjárt két film folytatása is: az M. Night Shyamalan által jegyzett Sebezhetetlennek és a Széttörvének. Ennek köszönhetően egy filmbe kerül Bruce Willis, Samuel L. Jackson, és James McAvoy - mindjárt az év elején.

Látható, hogy 2019 is a folytatások éve lesz. Továbbgombolyítják a Kingsman, a Zombieland valamint a Stephen King-féle Az sztoriját is, és még ezzel is lehet, hogy kihagyunk érdekesebb filmeket, könyveket a sorból. Külön kategóriát érdemelnének az újraforgatások is - ugyanis pl.: a Disney lát fantáziát abban, hogy élőszereplőkkel melegítsen fel régi történeteket, hogy ismét a mozipénztárakhoz járulhassunk, de az ötlet annyira nem eredeti, hogy csak annyit írunk le róla: ennek az áldozatául fog esni az Oroszlánkirály, az Aladdin (benne Will Smith-szel, mint a legszálkásabb dzsinn valaha), de még Dumbo is az új évben.

Ami új

Vessenek a mókusok elé, de Star Wars terén jóval többet várok a Mandalori c. sorozattól (ők a nép, akik közé Boba Fett is tartozik), mint a 9. résztől, ami szintén 2019-ben fog megjelenni. Ha minden igaz, a Birodalom bukása és az Első rend felemelkedése között fog játszódni - abban az időszakban, amiket új Star Wars könyvekből valamennyire ismerhetünk, de az új filmek totális homályban hagyják. Sok szereplő ismerős lesz máshonnan, pl.: Pedro Pascal a Trónok Harcából, Giancarlo Esposito a Breaking Bad-ből, Gina Carano a Deadpoolból, Nick Noltét meg csak az nem ismeri, aki nem látott még filmet...

Hogy ne kelljen egyetlen Stephen King filmmel beérnünk, 2019-ben a mozikba kerül Stephen King Kedvencek temetője c. könyvének filmváltozata.

Nem titkoltan a Harry Potter babérjaira tör a Disney az Artemis Fowl történet filmre vitelével - bár a trailer alapján ez inkább Men in Black vagy Doctor Strange gyerekekkel, mint J. K. Rowling varázsvilága.

De lehet, hogy mindezek fénye eltörpül majd az új Tarantino film, a Volt egyszer egy Hollywood mellett. A szereposztás pazar (Margot Robbie, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Al Pacino), egyesek szerint az elmúlt 30 év legjobb forgatókönyvéből készül, és a rendező azt mondja: ez a filmje áll a legközelebb a Ponyvaregényhez.

blog comments powered by Disqus