A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Ezért élte túl Harry a második Avada Kedavrát is

Kelemen Szabolcs

Harry a hetedik rész szerint a Tiltott rengetegben találkozik Voldemorttal, aki nem sokkal később a halálhozó Avada Kedavra átkot olvassa rá. Harry összeesik, és a King's Crosson találja magát. Itt Dumbledore elmagyarázza neki, hogy a Sötét Nagyúr benne lakozó lélekrésze elpusztult, viszont dönthet úgy, hogy visszatér az élők közé, hogy folytassa a küzdelmet.

Vajon mitől hatott Harrynél úgy halálos átok, hogy mégis kapott egy második lehetőséget? Több válasz is elképzelhető.

1. A vérmágia Harry Potter és Voldemort

Az egyik magyarázatot egyesek úgy egyszerűsítik le, hogy a gyilkos átok csak Voldemort lélekrészével végzett. Ez önmagában elég nehezen hihető, mert az Avada Kedavra sötét varázslók generációit szolgálta megbízhatóan: akit eltaláltak vele, annak annyi. Még csak túlságosan célozni sem kell vele! Emiatt azt is elég nehéz elképzelni, hogy Harryt pont úgy találta el a varázslat, hogy vele nem, csak ráakaszkodott lélekrésszel végzett.

Kell, hogy legyen valami más is, ami Harry és a Sötét nagyúr esetét megkülönbözteti a többitől! Már csak azért is, mert pl.: a filmben elég jól láthatóan nem az Avada Kedavra hagyományos lefolyását láthatjuk: megjelenik egy óriási fényes csóva, talán egy robbanás és Harryn kívül Voldemort is a földre kerül.

Különbség pedig akad szép számmal: Harryt 17 éves koráig védte az a bűbáj, amit édesanyja bocsátott rá. Ez önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy megvédje, mert a találkozás idején már betöltötte a 17. évét. Viszont amikor a Sötét Nagyúr a hosszú bujkálás után testet öltött, Harry vérét használták fel a rituáléhoz, vagyis Harry vére (beleértve a védőbúbáj maradékát is) ott csörgedezett Voldemort ereiben, ami sajátos köteléket és védettséget biztosít neki.

Ha ez igaz, akkor viszont elég fura, hogy ez a hatás Voldemortnak nem jutott eszébe - főleg annak tükrében, hogy milyen csavaros tervet eszelt ki Harry csapdába ejtésére a Tűz serlegében.

2. A feltámadás köve

Egy másik teória szerint Harry annak köszönhette a második lehetőséget, hogy nála volt a Feltámadás köve (ami nem összetévesztendő a Bölcsek Kövével, amivel az életet meghosszabbító elixirt lehet készíteni). Ezt láthattuk és olvashattuk is: a kő segítségével a találkozó előtt megidézte szeretteit, és ez adott neki erőt az utolsó métereken.

Ha viszont felidézzük, hogy mire tesz képessé a Feltámadás Köve, ellentmondásra jutunk: akiket ez az ereklye hozott vissza az életbe, azok elvileg nem élnek teljes életet, hanem egyfajta élőhalottak lesznek. Harry pedig nagyon is élőnek tűnt a visszatérte után!

3. A Halál Ereklyéi

A hetedik részben elhangzik, hogy aki birtokolja a Halál Ereklyéit, az legyőzheti a Halált. Harrynek, ha nem is egyszerre, de megvolt mindhárom tárgy: a Bodzapálca (ha nem is volt nála, a pálca őt tekintette jogos tulajdonosnak), a Feltámadás köve és a Láthatatlanná tevő köpeny. Ennek megfelelően őt is megillette a lehetőség, hogy sikeresen szálljon szembe a Halállal - ahogy az meg is történt.

Egyetlen szépséghibája azért van ennek a magyarázatnak: Dumbledore szintén birtokolta mindhárom tárgyat. Ha ez a teória igaz, akkor neki is megadatott volna a lehetőség, hogy visszatérjen az életbe... Vagy meg is adatott, csak ő nem akart élni vele?

blog comments powered by Disqus