A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Felébredt az Erő?

Kelemen Szabolcs

De fel ám!

Most, hogy lassan szinte mindenki látta, már biztosan megengedhető egy kis spoileres, szubjektív értékelés a filmről.

A szereplők Rey és Finn Az ébredő Erőből

Jó volt újra látni a régi szereplőket. Sok lehetőséget nem kaptak (főleg Luke), de ez érthető, mivel a film bevallottan az új generációról szól.

Az újak baromi fiatalok, amivel önmagában nincs semmi baj, kivéve Hux tábornokot, akiről nehéz elhinni, hogy ilyen fiatalon tábornoki rangot ért el. (De nem lenne példa nélküli, anno Sztálin is kivégeztette a katonai vezetést, akiknek a helyét fiatalokkal kellett feltölteni a II. világháborúban.) Finn is egész szimpatikus, bár a trailerek és interjúk alapján még nem volt az. Rey ügyes, erős női karakter (Samuel L. Jackson szerint meg kellene tanulnia vívni, amit nem értek, mert a sztori szerint most volt először fénykard a kezében), annyira homályos háttértörténettel, hogy már emiatt is érdekes a folytatás.

Snoke fővezér tökéletes. Ugyanolyan rusnya, mint Darth Sidious, megtoldva még egy kis túlkompenzálással is (lásd ház nagyságú hologram).

Egyedül Kylo Rent nem tudom hová tenni. Használja az erőt, vív, de Rey majdnem legyőzi, valamiért úgy gondolja, hogy Darth Vader útját folytatja (pedig ő végzett Sidious-szal), "divatból" hord sisakot, tombol, amikor nem sikerül valami... Egyesek találóan besorolták a Disney hercegnők közé, és amíg nem tudunk meg többet róla, valószínűleg ott is marad.

A sztori

Az alaphelyzet meglepően messze van attól, amit 30 évvel A Jedi visszatér után várni lehet: a Jedi rendet nem sikerült feltámasztani, Luke eltűnt, az Új Köztársaság a létéért küzd az Első renddel, megint van egy "Halálcsillag"... Majdnem ugyanott tartunk, mint 30 évvel korábban. Érdekes lenne, ez az egész hogyan alakult ki, de a filmben elhangzó magyarázat nagyon szűkszavú.

Párhuzamparádé

Elég nehéz nem észrevenni a korábbi filmekkel való párhuzamokat. Rengeteg korábbi motívumnak van ébredő Erős megfelelője, pl.: lázadók - ellenállás, Birodalom - Első rend, Darth Sidious - Snoke, Darth Vader - Kylo Ren, Mos Eisley, kocsma jelenet - Maz Kanata kastélya, a rohamosztagosok továbbra sem tanultak meg lőni, a főszereplők ismét hárman vannak. A történet is hasonlít az Új reményre.

Szó szerint a legnagyobb párhuzam a Starkiller bázis, vagyis a "napelemes Halálcsillag", ami azért hagy maga után némi kívánnivalót. Értem én, hogy nagyobb, mint az eredeti Halálcsillag, meg jól mutat, hogy saját klímája van, de ebben a galaxisban senki nem tanul semmiből? Kétszer felépítettek egy bolygóméretű űrállomást, és a lázadók mindkettőt felrobbantották. Tudom, hogy a történelem gyakran ismétli magát, de 40 év alatt háromszor elkövetni ugyanazt a hibát...? Vagy ez illett Snoke fővezér terveibe?

Valószínűleg a sor a végtelenségig folytatható. Szerintem ez semmit nem von le az élvezhetőségből, sőt! Inkább egy extra csavar, amit csak a korábbi rajongók értenek.

Örültem volna, ha Han Solo nem hal meg. Persze elhangzik, hogy Kylo Ren szempontjából ez fontos, de lehetett volna máshogy folytatni.

Összességében nagyon sok minden történik nagyon rövid idő alatt. Annyi kérdés maradt a levegőben, hogy tűkön ülve várhatjuk folytatást... Valahogy úgy, ahogy kb. 40 éve az eredeti trilógiánál lehetett. Addig marad az újranézés és az előzménykönyvek .

Jó a film?

Az IMDB-s értékelése most éppen 8,4, vagyis ez minden idők 62. legjobb filmje (A Birodalom visszavág a 12.). Az biztos, hogy jobb, mint az előzménytrilógia (bár egyesek már kampányolnak, hogy George Lucas rendezze az új trilógia befejező részét). Hogy a 62. hely indokolt-e, azt mindenki döntse el magának.

Mindenképpen megéri a jegy árát, már csak azért is, mert úgyis mindenki erről fog beszélni.

Az elvárások

Ne felejtsük el, hogy az előtte zajló felhajtás nagyon magasra tette a lécet. Nem emlékszem, mikor fordult elő korábban, hogy a tejesdobozokról és a párizsi fóliájáról is egy film reklámja nézett vissza. Kis túlzással úgy állították be filmet, hogy ha megnézzük, akkor nem csak megváltozik az életünk, hanem már az áram se fog többé megrázni. Ehhez képest pedig kb. semmi sem lett volna elég jó.

Ez is érdekelhet:

blog comments powered by Disqus