A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Gyűrűk Ura díszkiadása és a legújabb változat

Kelemen Szabolcs

Regényekkel kapcsolatban általában csak a szigorúan vett történetről szoktunk írni, de A Gyűrűk Ura kétszeresen is indokolja, hogy mást is górcső alá vegyünk: egyrészt a cselekmény monumentalitása is szükségessé tesz egyéb fejezeteket, másrészt a mert a legújabb kiadás is tartogat érdekességeket a fő történetszálon kívül.

Most a legújabb kiadásnál nézzük meg közelebbről, hogy mi is taláható benne, aminek a végén mindenki eldöntheti, hogy ez beillik-e díszkiadásnak is, vagy sem?

A regény

A Gyűrűk Ura néven ismert történet hat könyvre tagolódik, amiket általában három kötetben szoktak kiadni. Ezek együtt alkotnak egy kerek egészet onnantól, hogy Frodó útra kel a Megyéből, egészen a Gonosz legyőzéséig, és az utolsó szálak elvarrásáig. A kötetek annyira összetartoznak, hogy a második és harmadik az oldalszámozást is onnan folytatja, ahol az előzőnél abbamaradt.

Ezek miatt nem nagyon lenne értelme őket külön beszerezni (és nincs is mód rá).

A szöveg legnagyobb részét Göncz Árpád fordította. Ez alól kivételt képez az első 11 fejezet (beleértve a verses részeket is), amit Réz Ádámnak köszönhetünk, illetve az ezen kívül eső verseket, amiket Tandori Dezső fordított.

Mi található még a kötetekben?

 • A borító aranyozott díszítésű (bár ezt a kép lehet, hogy nem adja vissza), és a Harper Collins kiadó ötvenedik, jubileumi kiadására készült grafikának felhasználásával készült.
 • Minden kötet borítóinak belső oldalán egy-egy térkép található, ami Középfölde téréképének a fontos részleteit emeli ki (vagyis nem egyformák az egyes kötetekben). Ezek a térképek hasznosak a történet szempontjából, de kiadtak Középföldéhez egy jóval részletesebb atlaszt is.
 • Minden kötet elején megtalálható az Egy Gyűrűről szóló vers.
 • A kiadó előszavai.
 • Tolkien előszava, amit már csak azért is érdemes elolvasni, mert a történetnek jópár értelmezéséről leszögezi, hogy "nem helytállóak".
 • Még a történet megkezdése előtt olvashatunk a hobbitokról néhány fejezeten keresztül.
 • A második és a harmadik kötet elején néhány oldalban összefoglalva is elolvashatjuk, mi történt eddig (ami némileg előrevetíti befejezést is).
 • A hamadik könyv végén a következő részeket találjuk:
  • Függelékek: ezeket érdemes lehet átböngészni olvasás közben, mert pl.: uralkodói családok családfáit is tartalmazza, és elég jó hátteret adhat egyes szereplőknek (pl.: Aragornnak).
  • Tolkien utószava
  • Név és tárgymutató: amivel szinte bármilyen előforduló szereplő vagy fogalom visszakereshető a történetből.

Ebben a kiadásban nem igazán találhatók illusztrációk. Azonban a fentiek miatt így is elég gazdag tartalommal veheti kezébe az olvasó Gyűrűk Urának ezt a díszes kiadását.