A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

A Han Solo film... elmegy

Kelemen Szabolcs

Sokan bukásnak tartják a májusban megjelent Han Solo filmet, pedig már bőven pozitív a mérlege (mi szeretnénk úgy bukni, hogy még abból is 120 millió dolláros profit lesz...). Az tény, hogy a forgalma össze sem mérhető a többi Star Wars moziéval, de ez lehet, hogy nem is a Han Solo film hibája. Az utolsó Jedik után több embertől hallottam, hogy ő Star Wars filmre mostantól nem vesz jegyet - tőlük esélyt sem kapott a csempész előtörténete.

Amikor a mozik vetítették, érdemtelenül kihagytuk, de most, hogy megjelenik a DVD is, ismét aktuális lett, úgyhogy lássuk mit is tud a "Solo: Egy Star Wars-történet". Vigyázat, spoilerek következnek (nem mintha 4 hónappal a megjelenés után erre sokakat kellene figyelmeztetni, de azért hátha).

Jó részek

A filmnek sok jó része van, bár azokon is lehet kukacoskodni. A Han Solot alakító két színész, Alden Ehrenreich, és Harrison Ford

A Csubakkával való találkozás hasonlít arra, ahogy korábban a Star Wars könyvek lefestették. Kár, hogy nem jutott idő megmagyarázni, Han honnan tud beszélni a vukikkal (tényeg: miért nem feliratozták sose Csubakkát?).

A történet a befejezés közelében erősített be a legjobban. Amit Han művel a koaxium körüli trükközéssel azután az Ocean's eleven is megnyalná mind a 110 ujját, már csak ezért is érdemes megnézni. Qi'ra pálfordulása is elég nagyott ütött, szépen meg is alapozták - Dryden Vos nem biodíszletnek tartotta őt, hanem valóban ő volt a szervezet második embere, és így valószínűbb, hogy nem dobja oda az egész többéves "karriert" Han kedvéért.

Mivel nagy rajongótábora van Darth Maulnak, ezért ő is szerepet kapott, de róla nehezemre esik elhinni, hogy az egykori harcos most elvezet egy egész bűnszövetkezetet. Valószínűleg a Zsivány egyes végéről Vader megjelenését akarták vele utánozni, de az R1-nek a nyomába se ér az, hogy rövid időre, és tök funkciótlanul bekapcsolja a fénykardját.

Problémás részek

A Corelian töltött időszak hozza be a Star Wars világába Qi'ra karakterét, aki Han motivációját is sokban meg kellene, hogy magyarázza. Csak sajnos Qi'rával kb. öt percük van együtt a film elején (aminek a nagy része egy "autós" üldözés), és máris elszakítják őket egymástól - így nehéz átérezni a drámájukat. Máshol csak erre egy külön film jut, de itt azt is kb. egy mondattal intézik el, hogy hogyan lett Han jó pilóta, meg hogy pilótából hogyan lett a Birodalom közkatonája.

Tobias Beckett Az utolsó Jedikből ismerős vezetési hibát követi el: titkolózik a saját csapata előtt, ami miatt Han és Csubi nincs tisztában azzal, mekkora a tétje a koaxium elrablásának valójában. Be is üt a krach, Han hagyja elveszni a szajrét. Itt ugyanazt kérdezzük, mint Holdo admirális esetében: hogyan lett belőlük admirális, vagy hogyan éltek túl eddig, ha egy ilyen hibát képesek véteni? Nem életszerűtlen? Főleg úgy, hogy a Thandie Newton által játszott Val pont a cél miatt áldozta fel magát?

Sok rossz véleményt hallhattunk a film aktuális droidjáról, L3-37-ről. Tény, hogy nem egy K2SO, és nagyon nem profi, ahogy a küldetés közben, csak úgy ötletszerűen kirobbant egy rabszolgalázadást (mást rá lehet bízni, vagy ha kávéért küldik, akkor fellázítja a kávéfőzőt és a kenyérpirítót is?), de keveset szerepel, szóval, ha nem is szimpatikus, talán a hipererős indulatok nem indokoltak.

Összkép

Han Solo az eredeti trilógiában egy nagyon fontos karakter, ez a film pedig az egész hátterét tisztázni akarta. Egyszerre akarta megmagyarázni, hogyan lett jó pilóta, hogyan találkozott Csubakkával és Landoval (akiknek szintén jár némi háttér), hogyan lett az övé a Millenium Falcon, hogyan lett dörzsölt szélhámos, milyen volt a Birodalmat szolgálni, illetve azt is, hogy igazából ő jófiú, bár néha igyekszik titkolni. De a készítők ennyivel nem elégedtek meg, hanem behoztak legalább még két új szálat: Han kapcsolatát Tobias Beckett-tel (aki ugye a mentora) és Qi'ra-val.

Ez még darabra is sok (9), és a film csak 2 órás. Ennyi mindent egyszerűen lehetetlen volt bezsúfolni egy filmbe. Szóval a Han Solo film legnagyobb problémája, hogy túl nagyot akart markolni, és egy nagy rohanás lett belőle. Ezen nem tudott volna változtatni az sem, ha nem kell rendezőt cserélni közben - az alapötletet kellett volna újragondolni. Persze a Star Wars könyvek csiszolhatnak az egészen, de minden mozilátogató nem fog könyvet ragadni...

Han Solo legalább egy trilógiát érdemelt volna önmagában. Vagy egy saját sorozatot.

Képek: By Gage Skidmore & Dick Thomas Johnson

Még több: Star Wars
blog comments powered by Disqus