A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Han vagy Greedo? Greedo vagy Han? Ki lőtt először?

Kelemen Szabolcs

Han Solo és Greedo Mos Eisley egyik kocsmájában Mos Eisley, űrkikötő. Jabba vérdíjat tűz ki Han Solo fejére, és Greedo, a fejvadász talál rá elsőként egy bárban. Fegyvert fog Hanra, és egy boxba kényszeríti. Az asztal egyik oldalán Greedo ül, fegyverét a másik oldalon ülő Hanra szegezi. Han az asztal alatt kicsatolja a fegyverét, majd néhány mondat után lövés dördül. Csak Han távozik élve.

De ki lőtt először? És miért fontos ez?

Egyszerű lenne eldönteni, csak…

Azt gondolhatnánk, hogy ha nem egyértelmű, ki lőtt először, elég még egyszer megnézni a filmet. Vagy ha túl gyorsan történik minden, akkor nézzük meg lassításban, de nem kellene, hogy nehéz legyen a végére járni. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis ezt a részt a filmben többször megváltoztatták:

  • az eredeti filmben Han Solo lő először, sőt Greedo nem is lő
  • a 2004-es DVD változatban egyesek szerint nagyjából egyszerre lőnek, de Hant nem éri találat (nekem mondjuk itt is úgy tűnik, hogy Greedo lő először, lásd a videót)

  • az 1997-es felújított változatban Greedo lő először (de nem találja el Hant)

  • a 2011-es blue-ray változatban a DVD változathoz képest csak néhány képkockát vágtak ki
  • a nemrég megtalált eredeti forgatókönyv szerint szintén Han lő először

… szóval elvileg nem egyértelmű, ki lőtt először a IV. részben . De azért van még más is, amit érdemes megfontolni.

Mi a jelentősége annak, hogy ki lőtt először?

Gondoljunk bele: a jelenetet nem akárki változtatta meg, hanem George Lucas személyesen. Ezek alapján még a rendező szerint is fontos kérdés. Ő maga így fogalmazott:

…megpróbáltam tisztázni a félreértést, de ez egyeseket zavart, mert szeretnék azt hinni, hogy Solo egy hidegvérű gyilkos, pedig nem az.
Az eredetiben is csak úgy tűnt, hogy a csempész lő először, de akkoriban olyan szűk közelikkel forgattuk a jelenetet, hogy nem lehetett pontosan látni, ezért később ezekkel a kicsit szélesebb plánokkal próbáltam világossá tenni, hogy Greedo húzta meg először a ravaszt.

Az egyszerre lövést a dolog elmaszatolásának tartom, szerintem csak a másik két lehetőséggel érdemes foglalkozni.

Ha Greedo lőtt először

Ahogy George Lucas is mondja, ebben az esetben egyértelmű, hogy Han önvédelemből lövi le Greedot, ami tovább erősíti "hősi" arculatát. Ebben csak két szépséghiba van:

  • Greedo elég pocsék fejvadász, ha nem tudja elsőre eltalálni az asztal túloldalán ülő Hant.
  • Látszik, ahogy Han az asztal alatt kicsatolja a fegyverét, vagyis számít Greedo lövésére. Ilyen helyzetben nem életszerű, hogy Han udvariasan megvárja, hogy Greedo lőhessen elsőként. Aki így viselkedik, azt valószínűleg Mos Eisleyban megeszik reggelire.

Vagyis ez a változtatás kicsit komolytalanná teszi a filmet.

Ha Han lőtt először

Egyesek szerint (talán közéjük tartozik George Lucas is) ettől hidegvérű gyilkosnak kellene tartanunk, pedig nem igazán tehetett mást, mert:

  • vérdíjat tűztek ki a fejére,
  • Greedo fegyvert fogott rá és
  • meg is fenyegette.

Ilyen helyzetben jogászok szerint is jogos önvédelem volt, hogy Han először lőtt. (Nem viccelek, az USA-ban tényleg vizsgálták ezt jogászok!)

Ettől még Han Solo nem lesz hidegvérű gyilkos, de tovább árnyalódik a róla alkotott kép: sok jó tulajdonsága van, de hozzá tartoznak az ehhez hasonló zűrös ügyek is. (Szerintem ez a változat jóval hihetőbb.)

blog comments powered by Disqus