A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Harry Potter és a szerencsétlen 13-as

Kelemen Szabolcs

Nagy hódolói vagyunk a jól átgondolt könyves és filmes teóriáknak. Találtunk Harry Potterrel kapcsolatban találtunk egyet, ami elsőre nem tűnik nagy számnak, de nagyon illik a történetre, akár szándékosan lett elrejtve a történetben, akár a véletlen műve.

A 13-as szám Fekete macska, egy másik balszerencsét hozó babona

A tizenhármas szám a muglik körében sem szerencsés szám. Az utolsó vacsoránál Jézus és az apostolok is tizenhárman ültek az asztalnál, de a Templomosokhoz is kötődik: 1307 október 13-án, pénteken IV. (Szép) Fülöp francia király ezen a napon fogatta el az összes templomost, és kobozta el minden vagyonukat. A frissen szerzett gazdagságnak azonban nem örülhetett sokáig: nem sokkal a Templomosok nagymesterének, Jacques de Molay-nak a kivégzése után meghalt. Egyesek szerint a nagymester átkozta meg, miközben a máglyán égették meg.

Harry Potter könyvek azonban egy másik hiedelemet is kapcsolnak a tizenhármas számhoz: aki egy tizenháromfős asztaltársaságból elsőként feláll, elsőként fog meghalni.

Ha belegondolunk, az állítás nem túl erős: az elsőként felálló akár évtizedekig is elélhet. Persze az állításnak van egy keményebb oldala is, mert az elsőként felálló nem élhet tovább, mint a társaság többi tagja, tehát pl.: a legöregebb hátrelévő évei is korlátoznak...

Amikor babona valósággá válik

A Harry Potter könyvek egyikében, a Harry Potter és az azkabani fogolyban történik meg, hogy Sybill Trelawney nem akar tizenharmadikként csatlakozni az asztaltársasághoz, mivel az a fenti balszerencsét okozhatja.

Csakhogy ebben az esetben nem a jóslástan professzornője lett volna a tizenharmadik, ugyanis az asztalnál ott ült Peter Pettigrew is, Makesznek (Ron patkányának) álcázva. Vele együtt máris tizenhárman voltak, és aki az asztaltól elsőként felállt, nem volt más, mint Albus Dumbledore.

Hogy-hogynem, de a társaságból elsőként valóban Dumbledore halt meg. (Aztán pl.: Peter Pettigrew is követte a Harry Potter és a Halál ereklyéiben).

Tökéletesen illik a történetre, nem igaz? Vajon J. K. Rowling szándékosan írta meg így a könyveket, vagy a véletlen műve, hogy így alakult a történet?

blog comments powered by Disqus