A működéshez és a hirdetések testre szabásához cookie-kat használunk. Az "OK" gombbal elfogadhatod, a "Beállítások" alatt letilthatod a cookie kezelést. A fogaskerékre kattintva bármikor megváltoztathatod a döntésedet. Adatkezelési nyilatkozat
Termékek Menü

Mekkora sikert ért el a Harry Potter?

Kelemen Szabolcs

A '90-es években azt mondogatták: a gyerekek már nem olvasnak és csak a számítógép meg a bugyuta filmek érdeklik őket. Sőt egyesek odáig merészkedtek, hogy gondolatban már a könyvet is temetni kezdték!

Aztán berobbant a köztudatba a Harry Potter sorozat, és akkora sikert ért el, amit még a filmek is megirigyelnek.

De mekkora is ez a siker? Lássuk a Harry Potter szériát számokban!

A Harry Potter könyvek Harry Potter könyvek borítói

J. K. Rowling az első könyvet 6 évig írta. 12 kiadó utasította el a kéziratát, mígnem a Bloomsbury elnöke elolvastatta az első fejezetet a 8 éves lányával. Ő szabályosan követelte a folytatást, a többi pedig már történelem...

A Harry Potter és a Bölcsek kövéből először 500 példányt nyomtak, és a szerző csak 2400 dollár előleget kapott érte. Azóta a Harry Potter könyveket 73 nyelvre fordították le, és az utolsó részből a megjelenés napján 11 millió példány fogyott! Az összes részből eddig 450 milliót adtak el. Az első 500-ból azóta 350 könyvtárakba került. Egy első kiadású Harry Potter könyv manapság 40 ezer dollárért cserél gazdát.

Az író vagyonát ma több, mint 1 milliárd dollárra becslik, ami nagyrészt a Harry Potternek köszönhető. Ezzel ő az egyik leggazdagabb brit alattvaló, és ő az első író, aki ekkora vagyonra tett szert.

J. K. Rowling azóta publikál Robert Galbraith álnéven is. Amikor álnéven nyújtott be kéziratot egy kiadónak, ami korábban elutasította, újabb elutasítás fogadta...

A Harry Potter filmek

A Harry Potter filmek költségvetése kb. 1,15 milliárd dollár volt, és a 8 film kb. 7,7 milliárd dollár bevételt hozott. A filmeken 1 producer, 2 forgatókönyvíró, 4 rendező és 4 zeneszerző dolgozott.

Daniel Radcliffe a forgatás alatt 160 szemüveget használt el, amiknek egy részében nem volt üveg, hogy elkerüljék a tükröződést. A Harry-t alakító színész megtartott egy-egy szemüveget az első és az utolsó film forgatásáról.

Azoknak, akik Harry Potter marathont szerveznek, jó tudni, hogy az összes film végignézése majdnem 20 órát vesz igénybe.

blog comments powered by Disqus